Κυριακή απόγευμα στις Βρυξέλλες …

Το περασμένο Σ/Κ επισκέφτηκα έναν παλιό φίλο στις Βρυξέλλες. Όντας και οι δυο μας comic fans, πήγαμε σε ένα από τα πολυάριθμα comic shops της πόλης (χρειάζονται περισσότερες από δυο μέρες για να πάει κάποιος σε όλα), πιο συγκεκριμένα, στο Brusel.

O κόσμος, για Κυριακή απόγευμα, και με τόσο κρύο έξω, ήταν παραπάνω από αρκετός. Και μιλάμε για ένα μαγαζί τριώροφο, και αποκλειστικά comic shop, όχι βιβλιοπωλείο με comic-book section. Το εντυπωσιακό για μένα ήταν ότι αυτή ήταν μια συνηθισμένη μέρα: ο κόσμος ψώνιζε, χάζευε στα ράφια, μερικοί περίμεναν σε μια μικρή ουρά να πάρουν υπογραφές από local artists. Γενικά σου έδινε την εντύπωση ότι ήξερε τι έψαχνε. Και όλα αυτά σε ένα comic shop. Σε μια πόλη με το μισό πληθυσμό της Αθήνας.

Για όσους ασχολούνται με τα ευρωπαϊκά comics φαντάζομαι ότι αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Το Βέλγιο έχει πολύ μεγάλη comic scene και πραγματικά comic educated κοινό. Τα comics αποτελούν μέρος της ευρύτερης κουλτούρας τους.

Σχετικά με τους τίτλους σε ευρωπαϊκά και manga που βρήκα, δε μπορώ να σας πω πολλά, αφού δεν ασχολούμαι. Σε αυτό θα σας απαντήσουν οι κατάλληλοι συντάκτες του Comicdom. Μπορώ μόνο να πω ότι κυκλοφορούν στα γαλλικά και σε πολύ καλές εκδόσεις σχεδόν τα πάντα από Marvel, DC μέχρι Drawn & Quarterly. Βρήκα το Absolute Crisis On Infinite Earths, αλλά και το Wimbledon Green στα γαλλικά…

Το section με τα independents (στα αγγλικά) ήταν επίσης εντυπωσιακό – σχεδόν όλες οι δουλειές από Seth, Joe Matt, Chris Ware, Dan Clowes. Στα highlights το Best American Comics 2008 (HC), Seth: Vernacular Drawings (αγόρασα τη μοναδική κόπια), Terry and the Pirates collected editions, Little Nemo in Slumberland.

Αν περάσετε ποτέ από τις Βρυξέλλες, ίσως θέλετε να ελέγξετε και μερικά ακόμα comic shops – εγώ σίγουρα θα το κάνω:

www.multibd.com

www.ninecity.be