ACME NOVELTY LIBRARY #19

ACME NOVELTY LIBRARY #19
Writer/Artist: Chris Ware

Drawn & Quarterly

Μια από τις πιο εκπληκτικές ικανότητες του Chris Ware είναι η ικανότητά του να βελτιώνεται συνεχώς. Έτσι, μετά το σοκαριστικό 18ο τεύχος του ACME NOVELTY LIBRARY που κυκλοφόρησε πέρυσι και εκεί που ήμουνα στο “Αυτό ήταν… ο άνθρωπος έφτασε στο απόγειό του”, έρχεται το απρόβλεπτο και υπέροχο ACME NOVELTY LIBRARY #19 να ξεπεράσει τις προσδοκίες μου.

Το πρώτο μισό του comic είναι μια καθαρά science fiction ιστορία που κάνει εξαιρετικά αυτό που ίσως μόνο οι science fiction ιστορίες μπορούν να κάνουν τόσο καλά. Βγάζοντας τον άνθρωπο από το οικείο του περιβάλλον και τοποθετώντας τον σε ένα ξένο σκηνικό, να απογυμνώνει και καταδεικνύει τα πιο βαθιά ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Το δεύτερο μισό κινείται σε πιο γνωστά για τον Chris Ware και τους αναγνώστες του μονοπάτια που έχουν να κάνουν με τη μοναξιά και την απόρριψη. Και πάλι όμως υπάρχουν στοιχεία που θα σοκάρουν τον αναγνώστη όπως κάποια απροσδόκητα (για Chris Ware τουλάχιστον) τολμηρά panels.

Εξίσου αναπάντεχο είναι και το οπισθόφυλλο όπου ο δημιουργός μας επιφυλάσσει ένα καθαρά πολιτικό σχόλιο.
Εντυπωσιακό είναι πως όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς να προδίδει ούτε μια στιγμή το προσωπικό του ύφος και τόνο (εδώ θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω και τη λέξη χιούμορ αλλά διστάζω…).

Δε νομίζω πως χρειάζεται να προσθέσω τίποτε, ούτε για τις ικανότητες του Chris Ware, ούτε για τα υψηλά production values του τεύχους, ούτε για το πόσο αναγκαίο ανάγνωσμα είναι. Αυτό που έχει μάλλον ενδιαφέρον να αναφέρω (αφού μάλλον λίγοι γνωρίζουν) είναι πως ο Chris Ware πρόσφατα σχεδίασε το πρόγραμμα (για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο) ενός κινηματογράφου που βρίσκεται στο Los Angeles. Το εξώφυλλο είναι βασισμένο στο TOKYO STORY του Yasujiro Ozu και ολόκληρο το πρόγραμμα μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ (link via Super Punch)