THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON

Writer: F. Scott Fitzgerald, (adapted by Nunzio DeFilippis & Christina Weir)
Artist: Kevin Cornell
Quirk Books

Όλα ξεκίνησαν πριν πολλά χρόνια, με μια φράση του Mark Twain, ο οποίος παρατήρησε ότι η ζωή θα ήταν πολύ καλύτερη, αν ο Παντοδύναμος προέβλεπε και μας δημιουργούσε, έτσι ώστε να γεννιόμαστε γέροι και να πεθαίνουμε μωρά. “Πόσο υπέροχο θα ήταν, αν γεννιόμασταν με την πίκρα των γηρατειών και είχαμε να προσμείνουμε μια ευτυχισμένη νεότητα στο μέλλον!”, είχε πει ο μεγάλος συγγραφέας και ένας άλλος το πήρε στα σοβαρά. Ο Scott Fitzgerald (THE GREAT GATSBY) έγραψε, με αφορμή αυτά, το THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON, ένα μικρό διήγημα για έναν άνθρωπο που γεννήθηκε γέρος και γινόταν νεότερος μέρα με τη μέρα, μέχρι που, μωρό πια, έφυγε από το μάταιο τούτο κόσμο.

Πολλά χρόνια αργότερα, το Hollywood αγκάλιασε το διήγημα αυτό και πλέον αναμένουμε την προβολή του στις αίθουσες, με πρωταγωνιστή τον Brad Pitt. Προηγήθηκε, όμως, η μεταφορά του σε graphic novel.

Η ιστορία είναι παρανοϊκά απλή: Ο κ. Button ετοιμάζεται να δει για πρώτη φορά τον νεογέννητο γιο του, Benjamin. Φτάνοντας στην αίθουσα των νεογέννητων, όμως, βλέπει έναν γέρο στη κούνια του μωρού του. Ο γέρος αυτός είναι όντως ο γιος του, ο οποίος, στο εξής, αντί να γερνάει γίνεται όλο και νεότερος. Γέρος αντί για μωρό, μεσήλικας αντί για έφηβος και ούτω καθεξής.

Η μεταφορά του διηγήματος στις σελίδες του comic είναι εξαιρετικά πιστή (σύμφωνα με την εκδότρια εταιρία, Quirk) και έχουν, μάλιστα, χρησιμοποιηθεί αυτούσια αποσπάσματα από το βιβλίο του Fitzgerald. Η όλη ατμόσφαιρα στις σελίδες του είναι σίγουρα παρανοϊκή, ωστόσο, φαίνεται, πως όλοι οι ήρωες (ειδικά ο Benjamin και οι συγγενείς του) βλέπουν όλη την κατάσταση ως κάτι αρκετά συνηθισμένο. Το πιο κωμικοτραγικό σημείο, βέβαια, είναι η όλη στάση του ίδιου του ήρωα και η απάθειά του, ειδικά στις πρώτες σελίδες, όταν είναι γέρος (ή νεογέννητο, αν προτιμάτε).

Εξαιρετικά είναι και τα πινέλα του Cornell, τα οποία δίνουν μια κλασική χροιά στο comic, ανάλογη με αυτή του διηγήματος. Ειδικά στο θέμα της προαναφερθείσας απάθειας, το σχέδιο και οι εκφράσεις των ηρώων παίζουν καταλυτικό ρόλο και αποτελούν αναπόσπαστο σημείο του κωμικοτραγικού παράγοντα.

Το THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON αποτελεί μια εξαιρετική μεταφορά του διηγήματος και, πάνω απ’ όλα, ένα διασκεδαστικό ανάγνωσμα. Ήδη το έχω κατατάξει στα αγαπημένα μου για το 2008.