Άλλο ένα απόγευμα στις Βρυξέλλες….

Όχι, όχι μη γελιέστε, οι συνεργάτες του Comicdom δεν επιβραβεύονται για τη σκληρή δουλειά τους με ταξιδάκια στις Βρυξέλλες, απλά έτυχε δύο από εμάς -σε πολύ κοντινό διάστημα- για προσωπικούς λόγους, να βρεθούμε στην πρωτεύουσα των bandes dessinees και της σοκολάτας. Και αφού, λοιπόν, βρέθηκα εκεί, δεν μπορούσα να μην επισκεφτώ το Belgian Comic Strip Center

Περπατώντας αρκετά στο κρύο και στο χιόνι -ναι, φίλοι μου, χιόνιζε!- κατάφερα επιτέλους να φτάσω στο υπέροχο κτίριο όπου στεγάζεται το Μουσείο. Ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα του 19ου Αιώνα, πρώην εργοστάσιο υφάσματος, φιλοξενεί από το 1989 -του χρόνου συμπληρώνει 20 χρόνια παρουσίας και ετοιμάζονται εορταστικές εκδηλώσεις σε όλη την πόλη των Βρυξελλών- μόνιμες και έκτακτες εκθέσεις και υποδέχεται ετησίως περίπου 260.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Museum

Museum

Στο Μουσείο, με περίμενε ο Willem De Graeve, διευθυντής του όλου εγχειρήματος (πολύ τον ζήλεψα, η αλήθεια είναι), ο οποίος με ξενάγησε στους χώρους και μου παραχώρησε μια μικρή, αλλά αρκετά ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Willem De Graeve

Willem De Graeve

Το κτίριο είναι χωρισμένο σε τέσσερεις ορόφους. Στο ισόγειο, βρίσκεται η βιβλιοθήκη και το ερευνητικό κέντρο του Μουσείου, με μια τεράστια συλλογή comics από όλο τον κόσμο. Η βιβλιοθήκη χρησιμοποιείται συχνά από μαθητές και φοιτητές, οι οποίοι περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους εκεί, διαβάζοντας επί ώρες comics. Στον ίδιο όροφο, βρίσκεται ένας μικρός χώρος αφιερωμένος στον Victor Horta, αρχιτέκτονα του κτιρίου, ένα πολύ όμορφο bistro και φυσικά το κατάστημα του Μουσείου, με πολλά πράγματα που σίγουρα θες να αγοράσεις…

Reading Room

Reading Room

Ο πρώτος όροφος περιλαμβάνει μια από τις πιο έξυπνες και καλοστημένες εκθέσεις που έχω δει, με τίτλο “The Birth Of The Comic Strip”. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει βήμα προς βήμα τη διαδικασία δημιουργίας ενός comic, από τη σύλληψη της ιδέας και το σενάριο, μέχρι την έκδοση και το σχετικό merchandise. Στόχος αυτής της έκθεσης, όπως μας είπε και ο Willem, είναι να δείξει στον κόσμο ότι η δημιουργία ενός comic δεν είναι κάτι τόσο απλό, όπως μπορεί να φαντάζονται πολλοί. Μέσα σε γυάλινες προθήκες, εξιστορείται η πορεία της δημιουργίας, με παραδείγματα και επεξηγηματικά κείμενα, αλλά και εκθέματα σημαντικών Βέλγων δημιουργών. Προχωρώντας, μπαίνουμε στο treasury room, ένα σκοτεινό δωμάτιο, που φιλοξενεί original art κορυφαίων δημιουργών. Η συλλογή του Μουσείου ξεπερνά τις 8.000 σελίδες και για αυτό το λόγο, κάθε τρεις μήνες, τα εκθέματα του συγκεκριμένου χώρου αλλάζουν. Μια άλλη έξυπνη κίνηση των curators του Μουσείου είναι η έκθεση, κάθε μήνα, ενός νέου δημιουργού. Όπως μας εξήγησε ο Willem, επειδή οι νέοι δημιουργοί, συνήθως, πρέπει να περιμένουν αρκετά μέχρι να επιλεγούν από κάποιο εκθεσιακό χώρο για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, το Belgian Comic Strip Center τους δίνει την ευκαιρία να εκθέσουν και παράλληλα προσφέρει στους επισκέπτες μια καινούρια έκθεση κάθε μήνα. Αυτός και αν είναι σωστός τρόπος προώθησης των νέων ταλέντων! Το τελευταίο κομμάτι του πρώτου ορόφου αποτελείται από αίθουσα προβολών, όπου είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω ασπρόμαυρα στρουμφάκια, από τα πρώτα φιλμ που είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας.

Birth of a comic strip

Birth of a comic strip

Και αν νομίζετε ότι ο πρώτος όροφος ήταν γεμάτος, περιμένετε να διαβάσετε τη συνέχεια…

Ανεβαίνοντας μια σκάλα πιο πάνω, συναντήσαμε το Μουσείο της Φαντασίας (Museum of Imagination) ένα ταξίδι στην ιστορία των βέλγικων comics. Από τον Herge στον Roba, στον Jije, στον Peyo, στον Morris… Η έκθεση αυτή είναι χωρισμένη σε μικρά δωμάτια, θα λέγαμε, όπου μέσα από original art αλλά και καταπληκτικές συνθέσεις και κατασκευές, ζωντανεύουν οι αγαπημένοι μας ήρωες. Στον ίδιο όροφο, φιλοξενείται και η έκθεση “The New Children’s Comic Strips”, η οποία παρουσιάζει τις δουλειές δημιουργών, όπως ο Sfar, ο Trondheim και ο Guibert. Με αφορμή το γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια, στην προσπάθεια να πειστεί το ευρύ κοινό ότι τα comics δεν είναι μόνο για παιδιά, τα αποκλειστικά παιδικά comics ξεχάστηκαν, ζωντανεύει τώρα στην Ευρώπη, ένα δυνατό ρεύμα δημιουργών παιδικών comics, οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι του οποίου συμμετέχουν σε αυτή την έκθεση.

Museum of Imagination

Museum of Imagination

Ο τελευταίος όροφος αποτελεί συνέχεια του ταξιδιού στην εξέλιξη των βέλγικών comics. Συνεχίζοντας από τη δεκαετία του ’60 και έπειτα, και με αφορμή τα περιοδικά PILOTE και A SUIVRE, εξετάζεται η εναλλαγή της αισθητικής και του ύφους, αλλά και του περιεχομένου μέχρι τις μέρες μας. Μια καταπληκτική έκθεση, όχι μόνο για τον όγκο της πληροφορίας, αλλά κυρίως για το concept της, αφού σου δίνει τη δυνατότητα να δεις την εξέλιξη και να τη συσχετίσεις με τις επιρροές της κάθε εποχής. Σε αυτόν τον όροφο, θα προστεθεί σύντομα και μια θεματική ενότητα, που θα παρουσιάζει τη σύγχρονη δημιουργική παραγωγή βέλγικων comics, συμπληρώνοντας το παζλ της ιστορίας.

Modern Strips

Modern Strips

Όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για ένα πραγματικά αξιόλογο και ενδιαφέρον Μουσείο, το οποίο αποτελεί πηγή έμπνευσης -μερικές φορές και ζήλειας (με την καλή έννοια, πάντα)- και αν ποτέ βρεθείτε στις Βρυξέλλες, μην παραλείψετε να το επισκεφτείτε!

Walking with Ten Ten

Walking with Ten Ten