Μια κλεφτή ματιά στο 2009 (Adhouse, Top Shelf)

Το νέο έτος πλησιάζει με απειλητικές διαθέσεις και οι διάφορες εκδοτικές μας αποκαλύπτουν σιγά-σιγά τα σχέδια τους για το 2009. Έτσι σκέφτηκα πως είναι καλή ιδέα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες που έχουν σχεδιάσει για το 2009 δυο από τις πλέον αγαπημένες μου εκδοτικές, η AdHouse και η Top Shelf (περισσότερες πληροφορίες για τα παρακάτω αλλά και για πολλά ακόμα νέα comics θα βρείτε στα sites των δύο εκδοτικών εταιρειών)

ADHOUSE BOOKS

Η περσινή χρονιά ήταν σχετικά υποτονική για την Adhouse, αλλά αυτό φαίνεται να αλλάζει. Ανάμεσα στις κυκλοφορίες της ξεχωρίζουν: το AND THERE YOU ARE του Ronnie del Carmen με το οποίο και ξεκινά τη χρονιά,  το ACE-FACE: THE MOD WITH THE METAL ARMS του Mike Dawson με ήρωα έναν χαρακτήρα που πρωτοεμφανίστηκε στο PROJECT SUPERIOR και το FCHS των Vito Delsante & Rachel Freire που προωθείται ως ένα κράμα από ARCHIE και BEVERLY HILLS 90210. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το sketchbook του Joshua Cotter (του καταπληκτικού SKYSCRAPERS OF THE MIDWEST) με τίτλο DRIVEN BY LEMONS αλλά και το JOHNNY HIRO VOL. 1 του Fred Chao όπου δε συγκεντρώνονται μόνο τα τρία τεύχη του JOHNNY HIRO αλλά και δύο νέα ακόμα (πράγμα που σημαίνει ότι μάλλον πρέπει να ξαναγοράσω τεύχη που ήδη έχω… whatever…)

TOP SHELF COMICS

Η πιο “ηχηρή” κυκλοφορία είναι μάλλον το νέο LEAGUE OF EXTRAORDINARY GENTLEMEN (VOL III) CENTURY με το πρώτο τεύχος (“1910”) να κυκλοφορεί τον Απρίλη. Ο Moore αναμένεται να κάνει και πάλι το θαύμα του και να οδηγήσει τους αναγνώστες του σε ένα υπέροχο κυνήγι αναφορών και παραπομπών. Με την ευκαιρία, η Top Shelf θα επανεκδώσει και τη νουβέλα του Moore, το VOICE OF THE FIRE, (που εδώ και καιρό έχει εξαντληθεί) σε softcover έκδοση, αλλά και το πανέμορφο (και άκρως ακατάλληλο και πορνογραφικό) LOST GIRLS συγκεντρωμένο σε έναν και μόνο τόμο.

Οι επανεκδόσεις της Top Shelf δεν τελειώνουν εδώ. Σε ένα volume θα συγκεντρωθούν και τα τρία εξαιρετικά ESSEX COUNTY μαζί με extra υλικό, ενώ θα δούμε και το THE MARSHAL LAW OMNIBUS, όπου συγκεντρώνονται όλες οι ιστορίες των Βρετανών δημιουργών θρύλων Pat Mills (JUDGE DREDD, SLAINE, CHARLEY’S WAR) και Kevin O’Neill (LEAGUE OF EXTRAORDINARY GENTLEMEN, NEMESIS). Σημαντικότερη επανέκδοση, όμως, πρέπει να θεωρείται το ALEC: THE YEARS HAVE PANTS (A LIFE-SIZE OMNIBUS) όπου ολόκληρη αυτοβιογραφική σειρά-σταθμός του Eddie Campbell συγκεντρώνεται για πρώτη φορά μαζί με αρκετό νέο και ακυκλοφόρητο υλικό και φτάνοντας έτσι τις 640 σελίδες.

Από νέα πράγματα ξεχωρίζουν το FAR ARDEN, η νέα (τετρακοσίων σελίδων) δουλειά του Kevin Cannon (THE STUFF OF LIFE), το MOVING PICTURES των Kathryn & Stuart Immonen, το δεύτερο volume του SURROGATES (αυτή τη φορά κυκλοφορεί κατευθείαν συγκεντρωμένο και όχι σαν limited series), αλλά και η συνέχεια του αριστουργήματος του Matt Kindt SUPER SPY (VOL2): THE LOST DOSSIER.

Τέλος, έχουμε τη νέα ανθολογία του Indie Spinner Rack (podcast με θέμα τα independent comics), με τίτλο AWESOME 2: AWESOMER, αλλά και το AX (VOL 1): A COLLECTION OF ALTERNATIVE MANGA, όπου συγκεντρώνονται κάποιες από τις ιστορίες της ομώνυμης ανθολογίας alternative manga που εκδίδεται στην Ιαπωνία.

Με αυτά και με αυτά φαίνεται πως το 2009 έχουμε να περιμένουμε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες νέες κυκλοφορίες και κάποιες ακόμα πιο ενδιαφέρουσες επανεκδόσεις. Ας ελπίσουμε, τώρα, πως και άλλες εταιρείες όπως η Fantagraphics, η Drawn and Quarterly και η NBM θα κάνουν κάποιες αντίστοιχες ανακοινώσεις, ώστε να μπορούμε και εμείς να κάνουμε σχέδια για τη νέα χρονιά.