LA DOULEUR FANTÔME – VOL. 1 – PLUS RIEN QU’ UN SOUVENIR

douleur-fantome-vol1-coverLA DOULEUR FANTÔME VOL. 1 – PLUS RIEN QU’ UN SOUVENIR
Writer: Alexis Robin
Artist: Byun Hye Jun
Paquet

Το LA DOULEUR FANTÔME είναι ένα από εκείνα τα πράγματα που πέφτει τυχαία στα χέρια σου, αναρωτιέσαι τι μπορεί να είναι και εάν θα σου αρέσει, αλλά κάτι το όμορφο format, κάτι το έγχρωμο κορεάτικο σχέδιο, λες «ας ρίξω μια ματιά». Δεν απογοητεύτηκα.

Το album αυτό, σε σενάριο Alexis Robin (BORDERLINE, NATHANIEL) και σχέδιο του νεοεμφανιζόμενου Byun Hye Jun, εξιστορεί τη δραματική αλλαγή στη ζωή της Vanessa, όταν, περνώντας τις γραμμές του τρένου με το αγόρι της Mickaël, τραυματίζεται σοβαρά και χάνει το δεξί της χέρι. Πέρα από την προσαρμογή (στη δύσκολη ηλικία των 17, κιόλας) στη νέα της κατάσταση, την εξάρτηση από άλλους για ορισμένα πράγματα, τη διαφορά στο πώς τη βλέπουν οι γύρω της και κυρίως, την εγκατάλειψη από τον Mickaël, θα έχει να αντιμετωπίσει και μια σειρά παράξενων φαινομένων, τα οποία ξεκινούν από την πρώτη κιόλας μέρα της επιστροφής της στο σπίτι.

douleur-fantome-vol1-int-2Δεν θα ήθελα να πω περισσότερα, αλλά για να σας βάλω σε σκέψεις, η φράση “douleur fantôme” του τίτλου έχει διττή σημασία, με το ένα μέρος να αναφέρεται στον ιατρικό όρο “phantom pain” (ελληνιστί, “μέλος φάντασμα”, φαινόμενο κατά το οποίο, ενώ το μέλος λείπει, το άτομο που το έχει χάσει νοιώθει πόνο ή φαγούρα σε σημείο που πλέον δεν υπάρχει – ο λόγος είναι ότι εξακολουθεί να υφίσταται μέρος της νευρικής οδού που αντιστοιχούσε στο χαμένο μέλος).

Από άποψη σεναρίου, το ψυχογράφημα είναι αρκετά έντονο, με την απόγνωση της Vanessa και τις λανθασμένες αντιλήψεις της, να την κάνουν πραγματικά άξια λύπησης, ενώ ο Mickaël γίνεται πολύ εύκολα μισητός.

Tο σχέδιο του Byun Hye Jun υπηρετεί καλά το σενάριο, με μία μόνο ένσταση: είναι πολύ παράξενο οι μορφές που κάποιος μπορεί να έχει συνηθίσει από τα manhwa, να εμφανίζονται σε ένα ευρωπαϊκό comic ως αντιπροσωπευτικές 17χρονων, όταν οι χαρακτήρες σίγουρα μοιάζουν αρκετά μεγαλύτεροι – ιδίως η Vanessa. Σαν τελευταία σημείωση, δυστυχώς, κυκλοφορεί μόνο στα Γαλλικά, προς το παρόν, και αναμένουμε έναν ακόμα τόμο για την ολοκλήρωση της ιστορίας.

douleur-fantome-vol1-back-cover-cut