Dude, Where Is My Webcomic?

Ίσως η πιο κοινή ερώτηση που μου κάνουν όταν υπερηφανεύομαι ότι γράφω για webcomics (όταν δηλαδή δεν αδιαφορούν), είναι “έχεις να προτείνεις κανένα καλό;”. Δυστυχώς η απάντηση είναι δύσκολη, καθώς εκτός από τις τεράστιες διαφορές στα γούστα των ανθρώπων και στο ρόλο που παίζουν στη ζωή τους τα webcomics (και τα comics γενικότερα), υπάρχει και ένας τεράστιος αριθμός από δαύτα στο διαδίκτυο. Επειδή λοιπόν είναι καλύτερο να μάθεις σε κάποιον να ψαρεύει από το να ψαρέψεις γι’ αυτόν (ή κάπως έτσι), ας δούμε μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να εντοπίσετε κάτι που να σας ταιριάζει.

Brute Force

Ο πιο εύκολος αλλά και ριψοκίνδυνος τρόπος είναι να επισκεφτείτε ένα από τα μεγάλα directories και να διαλέξετε κάποιο comic. Δυο από τα μεγαλύτερα είναι το Online Comics και το Webcomics List. Και τα δυο είναι τεράστια, κατηγοριοποιούν τα webcomics με διάφορους τρόπους και σας ενημερώνουν για ανανεώσεις. Για έναν φανατικό του χώρου, ένα account στο καθένα είναι πολύ χρήσιμο.

Taken from T Campell's Things http://www.tcampbell.net/

Taken from T Campbell's Things (http://www.tcampbell.net/)

The Community

Είχα σκοπό να φτιάξω μια όσο το δυνατόν πληρέστερη λίστα με blogs και news sites, τα οποία να ειδικεύονται σε webcomics, αλλά εδώ λειτουργεί ο κανόνας του internet που μας λέει ότι δεν πρέπει να κάνουμε κάτι που έχει κάνει κάποιος άλλος πριν από μας, εκτός αν μπορούμε να το κάνουμε καλύτερα. Διαπίστωσα λοιπόν ότι όντως κάποιος το έχει κάνει θαυμάσια. Κατά καιρούς έχω επισκεφτεί πολλά από τα blogs που είναι στη λίστα (πχ Comixtalk, Websnark) και μέσω των reviews που φιλοξενούν έχω ανακαλύψει διαμαντάκια που θα είχα παραβλέψει.

The Awards

Ένας πιο σίγουρος τρόπος να εντοπίσετε webcomics με ποιότητα, είναι να ρίξετε μια ματιά στα Comics Awards που δίνονται κάθε χρόνο. Ακόμα και τα Eisner και Harvey Awards, τα τελευταία χρόνια έχουν ειδική κατηγορία για webcomics. Αν θέλετε κάτι πιο εξειδικευμένο, τσεκάρετε τα Web Cartoonists’ Choice Awards, για τα οποία ψηφίζουν οι ίδιοι οι δημιουργοί.

Αν τα παραπάνω δε σας φτάνουν, ή θέλετε να κάνω εγώ το ψάρεμα για εσάς, σύντομα ελπίζω να έχω έτοιμη μια λίστα με τα webcomics που έχουν παρουσιαστεί στο Comicdom τα τελευταία χρόνια, με σχόλια για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται.  Stay tuned!