Δυο Λόγια Και Από Μένα…

…για το LOGICOMIX. (Το οποίο μου θυμίζει όνομα Γαλάτη φιλοσόφου)

Αφού, λοιπόν, άκουσα τόσα πολλά για το εν λόγω comic, από διθυράμβους μέχρι μετριοπαθείς απόψεις, ήρθε η ώρα να το διαβάσω και εγώ. Και το διάβασα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ γρήγορα. Παρά το μέγεθός του, δεν μου πήρε περισσότερο από 2-3 μέρες – και αυτό το βάζω στα θετικά, γιατί, να σας πω την αλήθεια, τελευταία, λόγω διαφόρων υποχρεώσεων, δεν διαθέτω όσο χρόνο θα ήθελα για τα comics που αγοράζω, με αποτέλεσμα ένα “δύσκολo” comic πραγματικά να με κουράζει.

Καταρχήν, να πω ότι η έκδοση με εντυπωσίασε, με το βαρύ χαρτί και την ωραία υφή του. Αξιοπρόσεκτη δουλεια για τα ελληνικά δεδομένα. Πάμε στα ενδότερα, τώρα. Δεν σας λέω τι πραγματεύεται η ιστορία, καθώς το έχουν γράψει πολλοί πριν από μένα. Τρεις παρατηρήσεις-διαπιστώσεις έχω να κάνω:

  1. Το σχέδιο, χωρίς να είναι κάτι το φοβερό, εξυπηρετεί απόλυτα το σκοπό του comic. Χωρίς πομπώδεις εντυπωσιασμούς, εννοεί ακριβώς αυτό που “λέει”.
  2. Η ιστορία μου φάνηκε “λίγη”για όλον αυτόν το ντόρο που είχα ακούσει πριν το διαβάσω.  Παρ’ όλα αυτά, κρατάει τον αναγνώστη, αν και με τις διάφορες φιλοσοφικο-μαθηματικο-λογικές έννοιες, το ψιλοέχασα (είπαμε, όχι κατάλληλη εποχή για δύσκολα comics). Αν κάποιος έχει διαβάσει το “Ο Θείος Πέτρος Και Η Εικασία Του Goldbach” ίσως καταλαβαίνει τι θέλω να πω…
  3. Το storytelling είναι, κατά τη γνώμη μου, το δυνατό χαρτί αυτού του comic. Κρατάει καθ’ όλη τη διάρκεια έναν πολύ καλό ρυθμό, με απαραίτητες διακοπές-επιστροφές στη σύγχρονη εποχή, ώστε να πάρει μια ανάσα ο αναγνώστης.

logicomix

Συμπερασματικά, πρόκειται για ένα αρκετό ενδιαφέρον ανάγνωσμα, που αξίζει να το διαβάσει όποιος ασχολείται (ειδικά) με τα ελληνικά comics. Από την άλλη, νομίζω πως είναι ολίγον υπερτιμημένο (και στην τιμή και στην αναγνωστική αξία), τουλάχιστον κατά την ταπεινή γνώμη του γράφοντος.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω πως πιστεύω ότι η ελληνική σκηνή έχει να επιδείξει αρκετές δουλειές που είναι εξίσου καλές με το LOGICOMIX. Θα ήταν ευχής έργο να υπήρχε η ίδια προβολή και προώθηση στο έργο ακόμη περισσότερων ελλήνων δημιουργών…