BEOWULF GN

beow_v001_n011BEOWULF GN
Writer / Artist: David Hutchinson
Antarctic Press

Μία ακόμα παραλλαγή στο ιδιαίτερα προσφιλές (ειδικά τα τελευταία χρόνια) θέμα της πάλης του Beowulf και των συντρόφων του εναντίον του τερατώδους Grendel. Αν το καλοσκεφτείτε, για ένα επικό ποίημα που γράφτηκε σε Old English γύρω στο 1000 και που η παράδοσή του χρονολογείται ίσως από 2 αιώνες νωρίτερα, έχει κάνει μεγάλο πάταγο στη σύγχρονη εποχή.

Ξεκινάμε από το παρελθόν…

Τρεις Ταινίες

 • BEOWULF (1999): με τους Christophe Lambert (Beowulf), Rhona Mitra (Kyra) και το θρυλικό “κουνελάκι”, Layla Roberts, στο ρόλο της μητέρας του Grendel.
 • BEOWULF & GRENDEL (2005): με τον Gerard “Leonidas” Butler στο ρόλο του Beowulf, γυρισμένο στην Ισλανδία και πιο συμπαθητικό προς τον Grendel.
 • BEOWULF (2007): το 3D-animated film που δίχασε τους fans του ήρωα σε lovers and haters.b0051p00010102

(Τουλάχιστον) Τρία Ακόμη Comics

 • GRENDEL του Matt Wagner (Dark Horse)
 • BEOWULF: DRAGON SLAYER της DC Comics
 • BEOWULF της Speakeasy Comics

Δίχως να μετράμε το παρόν, υπάρχουν και άλλα που είδα σκόρπια εδώ και εκεί, ενώ υπάρχουν και αναφορές σε πάμπολλες ταινίες και σειρές, όπως στο STAR TREK: VOYAGER, στο 13th WARRIOR, ακόμα και στη XENA (καλά, αυτό δεν λέει και πολλά).

…και ερχόμαστε στο παρόν.

Η παρούσα εκδοχή θέλει τόσο τον Grendel, όσο και τον Beowulf και τους Advance πολεμιστές του, να είναι αποτέλεσμα γενετικών πειραμάτων, σε ένα απροσδιόριστο μέλλον, όπου η αποίκιση διαφορετικών πλανητών και γαλαξιών είναι κάτι καθημερινό. Ο Hrothgar, πλέον απόλυτος κυρίαρχος “του γνωστού κόσμου” (δεν εξηγείται περαιτέρω), έχει μόνο μια πληγή να b0051p00010105τον βασανίζει και αυτή είναι το γενετικά τροποποιημένο τέρας (Demon), ο Grendel. Από εκεί και πέρα, η ιστορία εξελίσσεται κατά τα γνωστά, με Beowulf vs Grendel, υπό ένα πιο SciFi πρίσμα, ολίγη κατασκοπεία και γενικό μακελειό.

Η ιστορία πιθανόν να μην έχει να προσφέρει κάτι ιδιαίτερα καινούργιο, καθότι ο βασικός πυρήνας είναι και αυτός που μάλλον κάνει τον Beowulf τόσο δημοφιλή για adaptations. Το σχέδιο από την άλλη, ξεφεύγει αρκετά από το συνηθισμένο, αναμειγνύοντας digital, μολύβια, βαριά μελάνια και κάτι που μοιάζει λίγο με stencil, κατά περίπτωση και ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε σελίδας. Τα χρώματα, επίσης, ακολουθούν το ύφος και την ατμόσφαιρα της αφήγησης, αποτελώντας κυρίως “φωτισμούς”, παρά κλασσικό coloring.

Δεν είναι, ενδεχομένως, συγκλονιστικό σαν comic, αλλά αξίζει σίγουρα μια ματιά σαν alternative comic και ιδιαίτερη οπτική πάνω σε ένα κλασσικό θέμα.

 • Jesus DeSaad

  συγνώμη αλλά πέρα από 13th Warrior & Xena ξέχασες τη κυριότερη εκμοντερνισμένη μεταφορά:
  PREDATOR

 • Το είδα και αυτό σαν εκδοχή, όπως και το Alien, αλλά για να είμαι ειλικρινής, όσο και εάν ο Schwarzenegger είναι ο action hero της παιδικής μου ηλικίας, ο ενήλικος εαυτός μου τον χωνεύει λίγο δύσκολα σαν Beowulf.

  Επίσης, σε αντίθεση με τον (original)Grendel, ο Predator είναι ένας πολεμιστής που έχει πίσω του μια ολοόκληρη εξωγήινη κουλτούρα γύρω από την τιμή, τη γενναιότητα κλπ κλπ

 • Jesus DeSaad

  οχι οχι το εχεις παρει εντελως λαθος.
  Δε λέω τη σειρά ταινιών με τον predator, λέω τη πρώτη ταινία PREDATOR.

  Ο Schwartzenegger είναι ακριβώς ο χαρακτήρας του Beowulf, braggart overconfident hero.

  O Predator είναι ο κλασσικός Grendel, καλύτερος από τους καλύτερους που μπορεί να προσφέρει ο κόσμος αυτός και ανίκητος από τα πιο κομψά και θανατηφόρα όπλα, με αχίλλειο πτέρνα τα πιο αρχέγονα και πρωτόγονα. Ο Grendel πέθανε από ρόπαλο από τη σπηλιά του, ο Predator από ρόπαλα και παλούκια και λάσπη.

  Να μην αναφέρω και το realization του ήρωα ότι ο κυνηγός του έχει αδύνατο σημείο, ακριβώς μετά από την έξοδο του ήρωα από υδάτινο τάφο.

  Οσο για εξωγήινη τιμή και κουλτούρα, και στη πρώτη και τη δεύτερη ταινία (πέρα από το τελικό τρόπαιο) ο εξωγήινος κάνει σαφάρι και τίποτα άλλο. Δεν σκοτώνει άοπλους και παιδιά απλά και μόνο γιατί δεν τον ενδιαφέρουν, όχι λόγω τιμής.

 • Ακριβώς, τον ενδιαφέρουν δυνατοί αντίπαλοι για τρόποια, ενώ ο Grendel σκοτώνει από εκδίκηση / μίσος για τους ανθρώπους και μάλιστα τους σκοτώνει στον ύπνο τους.

  Αναφορικά με τον Arnold, δεν λέω ότι δεν άπτεται του προτύπου, αλλά εγώ προσωπικά δεν μπορώ να τον σκεφτώ σαν Beowulf.

 • Jesus DeSaad

  heh, ο Grendel προτιμά να τους σκοτώνει στον ύπνο τους, ενώ ο Predator προτιμά να τους σκοτώνει όταν δεν μπορούν να τον δούν!!!

  Γι’αυτό και λέω ότι δεν είναι και τόσο τίμιος ο κύριος εξωγήινος.

 • Cotsos

  Δείτε το Outlander για μία “alien” οπτική στον μύθο του Beowulf.

 • Σωστός ο Cotsos, αυτό το ξέχασα τελείως. Λέειτίποτα;

  Jesus σκέφτηκα ότι μπορεί η οπτική μου πάνω στον Predator μπορεί να έχει επηρεαστεί από τα comics, ειδικά το παλιό Batman/Predator και να τα έχω μπλέξει στο μυαλό μου με την ταινία.

 • Cotsos

  Μια χαρά είναι το Outlander. Χωρίς να είναι το μέγα αριστούργημα και καλό cast έχει, και καλά εφφέ για b-movie budget. Από άλλα κι άλλα blockbuster που μας τα χωνουν στη μούρη με το ζόρι, χίλιες φορές αυτό.

 • OK, will check it out.