FABLES #77-81: The Dark Ages

fables81FABLES #77-81: The Dark Ages
Writer: Bill Willingham
Penciller: Mark Buckingham
Inker: Andrew Pepoy
Letterer: Todd Klein
DC Comics (Vertigo)

Γκρίνιαξα αρκετά στο προηγούμενο post για την έλλειψη χρόνου που έχω και για το πόσο λίγα comics διαβάζω. Με το που βρήκα, λοιπόν, την ευκαιρία (ναι, τα πράγματα δείχνουν να πηγαίνουν καλύτερα… thanks for asking) ξεκίνησα να διαβάζω τεύχη των τελευταίων μηνών που είχαν μείνει στη στοίβα με τις βασικές προτεραιότητες για διάβασμα. Και από τη στοίβα αυτή ξεκίνησα με τα τεύχη των τελευταίων μηνών του FABLES…

Το FABLES είναι η σειρά που πάντα θα πιστεύω πως μπορούσε πάρα πολύ εύκολα να γίνει με πάρα πολύ λάθος τρόπο. Έχει, όμως, αποφύγει όλες αυτές τις παγίδες και έχει καταφέρει να κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη της άσβεστο. Ακόμα και σε περιπτώσεις που έμοιαζε να κάνει κοιλιά, αυτή δε διαρκούσε πολύ και την ακολουθούσαν κάποια από τα καλύτερα story arcs. Δεν είμαι σίγουρος αν το Dark Ages είναι ένα από τα καλύτερα arcs της σειράς, αλλά το συναίσθημα που ένιωσα, διαβάζοντας τα τεύχη, κάτι τέτοιο μου δείχνει.

Με τον πόλεμο – που αποτελούσε το επίκεντρο της σειράς από την αρχή της – σχεδόν να δείχνει πως έχει τελειώσει, πίστευα πως θα ερχόταν μια περίοδος από “ήσυχα” τεύχη. Τα πράγματα, όμως, δεν εξελίσσονται καθόλου καλά, αφού νέες απειλές μοιάζουν να εμφανίζονται από το πουθενά και πράγματα και καταστάσεις, που έμοιαζαν πια δεδομένες, αλλάζουνε από τη μια στιγμή στην άλλη, ενώ αγαπημένοι χαρακτήρες δίνουν μάχες και αποτυγχάνουν. Η σειρά, έτσι, παίρνει απότομα ένα πολύ πιο σκοτεινό τόνο και χαρακτήρες που είχα αρχίσει να ξεχνάω διεκδικούν πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο.

fables1Παράλληλα, ο (ένας εκ των καλεσμένων του περσινού Comicdon Con) Mark Buckingham συνεχίζει την εκπληκτική του δουλειά, κάνοντας πράγματα ιδιαίτερα φρέσκα, αλλά διατηρώντας ταυτόχρονα τον τίτλο ιδιαίτερα άμεσο και προσβάσιμο, ακόμα και σε ανθρώπους που δεν αρέσκονται σε καλλιτεχνικούς πειραματισμούς.

Η back-up ιστορία που εξελίσσεται (και δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί) έχει και αυτή το ενδιαφέρον της και τα plot-twists της, αν και έρχεται σε μια στιγμή που αυτό που ζητάω είναι λίγη από τη συνέχεια της κύριας.

Το γεγονός ότι το FABLES είναι μια από τις πιο καλές ongoing σειρές που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή είναι μάλλον γνωστό. Το ότι, όμως, ο κύριος Willingham και η παρέα του καταφέρνουν να κρατούν συνεχώς ένα ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο δεν είναι κάτι που μπορούμε να προσπεράσουμε εύκολα.