Dave Gibbons Από Εκεί Που Δεν Τον Περιμένεις…

Όπως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, στο artwork ενός δίσκου!

Ναι, σωστά διαβάσατε, έγραψα τη λέξη δίσκος, ή αν το θέλετε και διαφορετικά, βινύλιο. Όχι mp3, όχι CD, αλλά ο “παππούς” των φορέων αναπαραγωγής ήχου, και δη, μουσικής. Αν επιθυμούσα να σας ειρωνευτώ, θα έγραφα ότι οι νεότεροι από εσάς, πιθανόν να μην έχουν δει ποτέ δίσκο και μετράνε την μουσική που ακούν σε gigabytes, και άλλα τέτοια ωραία. Ευτυχώς, δεν είναι επί του παρόντος. 

jethrotullcovertullΣτο θέμα μας, τώρα. Το 1976, οι Βρετανοί rockers Jethro Tull κυκλοφόρησαν το TOO OLD TO ROCK’N’ROLL: TOO YOUNG TO DIE!, ένα concept album, προϊόν μιας μόδας που είχε ήδη ξεπεραστεί στους μουσικούς κύκλους της εποχής εκείνης. Ανοίγοντας το gatefold sleeve, ο ακροατής ερχόταν αντιμέτωπος με ένα comic strip, δια χειρός – ποιού άλλου; – του Dave Gibbons. Το strip, περιέγραφε την ιστορία ενός “συνταξιούχου” rocker, του Ray Lomas, και κάποιων γεγονότων που σημάδεψαν την ζωή του. Οι στίχοι του album, όμως, δεν ακολουθούσαν πιστά τα όσα διαδραματιζόντουσαν στο strip, έχοντας κάποιες παρεκκλίσεις.

Δε θα σας κουράσω περισσότερο, οπότε, δεν μένει τίποτα άλλο από το να σας παρουσιάσω αυτό το άγνωστο έργο του Βρετανού cartoonist, που, εντελώς συμπτωματικά, είναι αρκετά hot όνομα αυτές τις μέρες, με αφορμή την κινηματογραφική μεταφορά ενός comic που δημιούργησε μαζί με έναν συγγραφέα – επίσης Βρετανό. Να δεις, πώς το λέγανε…

jethrotulltooold1

jethrotulltooold2

jethrotulltooold3

jethrotulltooold4

Όσο για την ίδια τη μουσική του πονήματος των TULL, με μερικές πρόχειρες ακροάσεις, μπορώ να πω ότι δεν είναι ο καλύτερος δίσκος τους, ούτε ο σημαντικότερός τους, και πιθανόν δε θα γίνει και ο αγαπημένος μου. Τρεις έννοιες, που δεν είναι – κατ’ ανάγκη – ταυτόσημες.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω το blog GREAT CEASAR’S POST, από το οποίο “δανείστηκα” τα scans του.