COMIC BOOK COMICS #2

comicbookcomics21Writer: Fred Van Lente
Artist: Ryan Dunlavey
Evil Twin Comics

Πριν ξεκινήσετε να διαβάζετε το συγκεκριμένο review, σε περίπτωση που έχετε χάσει τα δύο προηγούμενα σχετικά posts (το εισαγωγικό και το review στο πρώτο issue), ρίξτε μια ματιά στα links και συνεχίστε.

Το δεύτερο τεύχος κυκλοφόρησε αρκετούς μήνες μετά το πρώτο, κάπου μέσα στο περασμένο καλοκαίρι. Δυστυχώς, δεν είχα διαβάσει το ACTION PHILOSOPHERS στο original run του (πριν κυκλοφορήσει σε trades), για να γνωρίζω τη συχνότητα κυκλοφορίας του, αλλά τα μεγάλα διαστήματα που απαιτούνται για κάθε issue του CBC με απογοητεύουν λίγο.

Είμαι σίγουρος ότι θα τα ευχαριστιόμουν καλύτερα συγκεντρωμένα σε trades, αλλά δεν παίρνω κι όρκο ότι θα τα ολοκλήρωνα συντομότερα. Βλέπετε, το κάθε τεύχος είναι εξαιρετικά πυκνογραμμένο και χορταστικό και δεν είναι από τα comics που ξεπετάς σε μερικές ημέρες.

Το ίδιο συμβαίνει και με το #2. Η πρώτη ιστορία έχει τον τίτλο America Loves Comics και επικεντρώνεται στην άνοδο του νέου μέσου και στην επιτυχία που είχαν οι δημιουργοί. Όταν, βέβαια, λέμε επιτυχία, εννοούμε αποκλειστικά μέσα στους κύκλους της βιομηχανίας, γιατί, όπως ανέφερε ο Joe Kubert: “Κανείς δεν ένιωθε περήφανος που ήταν σχεδιαστής comics. Για να λέμε την αλήθεια, (το επάγγελμα) βρισκόταν καναδυό σκαλιά πιο κάτω από το σκάψιμο λάκκων”. Την εποχή εκείνη, όμως, δημιουργήθηκαν μερικοί από τους πιο θρυλικούς ήρωες του Μέσου.

Ένας από αυτούς ήταν ο Sub-Mariner, του οποίου το όνομα (Namor), ο δημιουργός του, Bill Everett, εμπνεύστηκε, αφού δοκίμασε πρώτα να γράψει διάφορες λέξεις ανάποδα. Αυτή που επιλέχθηκε ήταν “Roman”.

103768-1628-107870-1-captain-america_superΚαι, φυσικά, το νέο δίδυμο στην “πιάτσα”, οι Simon και Kirby, σκαρφίστηκαν τον Captain America, o οποίος πουλούσε σαν τρελός, χάρη και στην έμπνευση των δημιουργών να σχεδιάσουν τον Cap να σπάει τα μούτρα του πλέον διαβόητου villain της εποχής: του Αδόλφου Χίτλερ. Η δημοτικότητα του Cap, μάλιστα, και η πιθανότητα να δολοφονηθεί η νέμεσίς του, εν μέσω πολέμου, είχαν ως αποτέλεσμα τα παράλογα deadlines, από πλευράς εκδοτών. Έτσι, ο Kirby αναγκάστηκε να σχεδιάσει σελίδες ολόκληρες σε μικρά διαστήματα, εγκαινιάζοντας αυτό που αργότερα έγινε γνωστό ως “Kirby style” και επηρέασε περισσότερους καλλιτέχνες απ’ όσους θα νόμιζε κανείς.

Η δεύτερη ιστορία τιτλοφορείται Our Artists At War και ακολουθεί τις στρατιωτικές καριέρες διάσημων καλλιτεχνών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως ο Kirby και ο Eisner. O Will, από τη μία, εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τα προσόντα του (μάλλον είχε και χοντρό βύσμα) και σχεδίασε πολλά από τα εκπαιδευτικά φυλλάδια του στρατού. Ο Jack, από την άλλη…artists_war7
Η επιστροφή των καλλιτεχνών από τον πόλεμο σήμανε και την ανάκαμψη της βιομηχανίας των comics, η οποία στο CBC #2 παρουσιάζεται στην ιστορία All You Need Is Love. Σε εκείνο το χρονικό σημείο, ο κόσμος έχει βαρεθεί τον πόλεμο και τις μάχες και γυρνά την πλάτη του στη δράση και τους superheroes. Έτσι, ανθίζουν οι καθημερινές και ρομαντικές ιστορίες. Τα νέα αυτά comics απέκτησαν το πιο διευρυμένο, μέχρι εκείνη την εποχή, κοινό. Από πιτσιρικάδες και κοριτσάκια, μέχρι οικογενειάρχες και νοικοκυρές, όλοι διάβαζαν ρομαντικές ιστορίες, ποτισμένες με δράση, φαντασία και σασπένς.

cbc2lovelorn

Μέχρι που κάποιοι αποφάσισαν να λήξουν την εποχή αυτή της αθωότητας. Ο πρώτος ήταν ο William Moulton Marston, πολέμιος των comics, o οποίος κατέληξε να δημιουργήσει μία από τις δημοφιλέστερες ηρωίδες της 9ης τέχνης: την (αρκετά μαζοχίστρια εκείνη την εποχή) Wonder Woman. O δεύτερος δεν ήταν άλλος από τον Bill Gaines, έναν πιτσιρικά με έντονα father issues που, όταν κληρονόμησε την εταιρεία του πατέρα του, αποφάσισε να κατακρεουργήσει όλους τους κανόνες που του είχε αφήσει. Αποτέλεσμα αυτού του μακελειού ήταν το TALES FROM THE CRYPT. (Just found out: οι Van Lente και Dunlavey συμμετείχαν στο ΤFTC #9 του περασμένου Δεκεμβρίου, στην ιστορία Glass Heads).

cbc2eviltwinΑυτά, σε γενικές γραμμές. Μη νομίζετε, όμως, αν σας άρεσαν τα δωρεάν μαθήματα comic ιστορίας αυτού του post, πως αυτά ήταν όλα. Στο COMIC BOOK COMICS, οι δύο δημιουργοί δίνουν και πάλι ρέστα. Οι άγνωστες ιστορίες και τα fun facts (αγαπημένο μου εξ αυτών, η συνάντηση των Simon-Kirby με τον πιο εκνευριστικό τύπο που είχαν γνωρίσει μέχρι τότε. Το όνομά του; Stan Lee!) δίνουν και παίρνουν και η παρουσίαση του κομματιού της ιστορίας που αναλογεί σε αυτό το issue είναι εξίσου διασκεδαστική και χιουμοριστική.

Και, φυσικά, δε λείπουν και οι ιστορικές πηγές, αλλά και το κομμάτι όπου τιμολογούνται μερικά από τα σημαντικότερα comics στην ιστορία του Μέσου. Το ξέρατε, για παράδειγμα, ότι η σημερινή αξία του CAPTAIN AMERICA COMICS #1 αγγίζει τα $80.000;

Στα bonus αυτού του review, τέλος, μπορείτε να παρακολουθήσετε κάποια trailers από το ντοκιμαντέρ TALES FROM THE CRYPT: FROM COMIC BOOKS TO TELEVISION, αλλά και το πρώτο μέρος ενός ντοκιμαντέρ για τον Jack Kirby, το οποίο μιλάει για την τεχνική του, με την οποία έγινε γνωστός. Όσο για το δεύτερο μέρος; Είμαι σίγουρος ότι όλοι όσοι ενδιαφέρονται για τον The King θα το αναζητήσουν να το δουν τώρα, ωστόσο, για λόγους “επικαιρότητας” προτιμώ να το κρατήσω για το review του CBC #4, το οποίο θα ασχολείται με την καριέρα του Kirby στη Marvel.