TYTANIA

tytaniaWriter: Yoshiki Tanaka (Original Japanese Novels)
Director: Noboru Ishiguro
Original Character Design: Haruhiko Mikimoto
Anime Character Design: Noboru Sugimitsu
Mechanical Design: Koji Ito & Kazutaka Miyatake

Studio Artland

Δεδομένου ότι δεν έχω τόσο χρόνο να διαβάζω comics αυτήν την εποχή, είπα να το γυρίσω σε anime για λίγο, είδος το οποίο έχω παραμελήσει από την εποχή του Shinjuku Express. Το anime που πρόσφατα τελείωσα να βλέπω, ονόματι TYTANIA, ως συνηθίζεται με πολλές σειρές τα τελευταία χρόνια, με άφησε με ανάμεικτα συναισθήματα, αλλά διατηρώ μια ελπίδα να φτιάξουν τα πράγματα. Για να το πιάσουμε όμως από την αρχή…

Το TYTANIA είναι μια σειρά τύπου space opera, όπως ήταν πριν από αυτό μυριάδες άλλες, σαν τα UCHYUU KAIZOKU HARLOCK (SPACE PIRATE CAPTAIN HARLOCK), CHOUJIJU YASAI MACROSS (ROBOTECH), LEGEND OF GALACTIC HEROES – και η λίστα συνεχίζεται σχεδόν επ’ άπειρον. Το anime, όπως και το manga (το οποίο εκδίδει η Kodansha), βασίστηκαν στις νουβέλες του Yoshiki Tanaka (στου οποίου τις νουβέλες, επίσης, βασίστηκε το LEGEND OF GALACTIC HEROES και το HEROIC LEGEND OF ARSLAN), οι οποίες προς το παρόν είναι τρεις.

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τον Fan Hyulick, έναν μάλλον ασήμαντο στρατιώτη του διαστημικού στόλου της Euria, ο οποίος βρίσκεται για κάποιο μυστήριο λόγο στη θέση του Ναυάρχου. Όταν, στην περίφημη Battle of the Cerberos System, καταφέρνει με ένα τέχνασμα να κατατροπώσει τον στόλο ενός από τους Τέσσερις Δούκες της Tytania, η ζωή του αλλάζει για πάντα και μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις, σαν στήλες ντόμινο που διατρέχουν ολόκληρο το Σύμπαν, βυθίζουν σταδιακά όλες τις ανθρώπινες αποικίες στη σκιά ενός επερχόμενου πολέμου.

tytania-pin-upΑυτά τα ολίγα μόνο μπορεί να πει κανείς, δίχως να κάνει spoil την ιστορία και να προδώσει τις πολλαπλές ανατροπές.  Είναι φανερό ότι το βιβλίο είναι καλογραμμένο και ότι το studio ακολούθησε προσεκτικά το σενάριο, συχνά, μάλιστα, βάζοντας μια ηλικιωμένη γυναικεία φωνή να διαβάζει χωρία που αφορούν διάφορα τεκταινόμενα, καθώς παρακολουθούμε να εκτυλίσσονται δράσεις και αντιδράσεις. Το ενδιαφέρον είναι ότι, αν και υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο ηθικοί χαρακτήρες, στο anime οι “κακοί”, δίχως περαιτέρω εξήγηση και ανάλυση, είναι μόνο αυτοί που εύκολα θα χαρακτηρίζονταν ως τέτοιοι και στην πραγματική ζωή: οι προδότες και οι συνωμότες με στόχο αυστηρά το προσωπικό κέρδος. Η σκληρότητα και η απανθρωπιά δεν είναι ίδιον κάποιας παράταξης, αλλά του ανθρωπίνου είδους γενικότερα. Η Tytania Empire, του οποίου ηγείται ο Landless Lord Ajman, με τους Τέσσερις Δούκες δεύτερους στην ιεραρχία, θυμίζει περισσότερο την αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, παρά τις κατακτήσεις του Hitler, αν και, ανάλογα το Δούκα, υπάρχουν και τέτοιοι παραλληλισμοί.

Πολιτική, ανδρεία, δράμα και μπόλικες διαστημικές μάχες με ενδιαφέρουσα στρατηγική συνθέτουν αυτό το anime, το οποίο επενδύεται μουσικά από τους Ken Nishikori (“Ano Sora Wo Yuke” – Opening) και τους Psycho Lover (“Lost in Space” – Ending). Το δεύτερο είναι ένα από τα αγαπημένα μου ιαπωνικά τραγούδια.

Αν κάπου χωλαίνει το anime, είναι στο μήκος: μόλις 26 επεισόδια, με τη σειρά να κλείνει πάνω που ουσιαστικά αρχίζει η μεγάλη περίοδος αναταραχών και πολέμων. Η ελπίδα που ανέφερα στην αρχή, είναι ότι εκεί τελειώνει το πρώτο βιβλίο και τα υπόλοιπα θα μεταφερθούν σε ξεχωριστές σειρές. Πάντως, αξίζει να τσεκάρετε τη σειρά (προφανώς, σε fansub torrents – δεν υπάρχει καν σε DVD) και είναι απόλυτο must για τους λάτρεις του είδους.