STORMWATCH: Change Or Die

stormwatch coverWriter: Warren Ellis
Penciller: Tom Raney
Inker: Randy Elliot
Colorist: Gina Going-Raney
Editor: Mike Rockwitz
First Published: 1997
Format: 3 issue storyline (STORMWATCH Vol.1, #48-50),
Wildstorm (DC Comics)

Ένα group από metahumans αποφασίζει ότι το να σώζει απλά τον κόσμο από τους super-villains δεν είναι αρκετό. Εφαρμόζουν, λοιπόν, ένα σχέδιο που θα απαλλάξει τον κόσμο από τη φτώχεια, την πείνα και την καταπίεση. Για να το πετύχουν, όμως, θα πρέπει να καταργήσουν και τις υπάρχουσες κοινωνικές δομές και έρχονται μοιραία σε σύγκρουση με το Stormwatch.

Στο STORMWATCH: Change Or Die, o Ellis έχει τη δυνατότητα, μέσα από το Wildstorm Universe, να πειραματιστεί περισσότερο απ’ όσο θα του επέτρεπε το Marvel ή το DC Universe. Tι θα γινόταν αν ο Superman αποφάσιζε να αλλάξει τον κόσμο με το ζόρι; Στο Change Or Die ο αντίστοιχος Superman συνειδητοποιεί ότι ο κόσμος δε θέλει να αλλάξει και ότι το υφιστάμενο status quo θα αντισταθεί λυσσασμένα στις αλλαγές. Επιπλέον, μερικοί από τους συντρόφους του έχουν ιδιοτελείς σκοπούς ή είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε μέσο. Το τέλος του είναι πραγματικά τραγικό.

Ένα από τα θετικότερα στοιχεία του συγκεκριμένου storyline είναι τα μολύβια του Tom Raney. Η καλύτερη στιγμή της καριέρας του. Ειδικά τα flashbacks, tribute σε Will Eisner και Jack Kirby, είναι εξαιρετικά. Ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό θετικό στοιχείο στο συγκεκριμένο run. Σε μια συνολική εκτίμηση, καταλαβαίνεις ότι ο Warren Ellis κλείνει με τον καλύτερο τρόπο το πρώτο volume και θέτει τις βάσεις για το απόλυτο υπερ-ηρωικό και ρεαλιστικό comic των ‘90s, το AUTHORITY. Επίσης, εδώ βλέπουμε τις βάσεις και για το άλλο επιτυχημένο concept που ακολούθησε στο PLANETARY: μας παρουσιάζει όλα τα γνωστά super-hero icons μέσα από ένα πρίσμα που τα κάνει να φαίνονται τόσο γνωστά, αλλά ταυτόχρονα τόσο διαφορετικά.

storm-1

Είναι, λοιπόν, γεγονός, ότι σε μια τόσο καλή δουλειά δύσκολα θα βρεις κάτι να σε ενοχλήσει ή, έστω, να μη σου αρέσει. Και, σε περίπτωση που σας άρεσε το Change Or Die, μην παραλείψετε να διαβάσετε ολόκληρο το run του Ellis στο STORMWATCH. Επίσης, από τον ίδιο συγγραφέα τσεκάρετε το AUTHORITY Vol. 1 (#1-12) σε σχέδιο Bryan Hitch, αλλά και τα PLANETARY #1-12, σε σχέδιο John Cassaday.

storm-2