Comicdom Con 2009 Report: Day 1

Χαίρετε και καλησπέρα σε όλους: αντιλαμβάνομαι ότι πήρε κάμποσο μέχρι να γίνει αυτό το post, αλλά ο λόγος είναι ο ίδιος με αυτόν που ευθύνεται για τη μορφή του. Στη διάρκεια του διημέρου που κράτησε το Comicdom Con 2009 (11 & 12 Aπριλίου), εκτός από δύο άλλες, σχετικά μικρές, υποχρεώσεις της Κυριακής, είχα αναλάβει, όπως κάθε χρόνο, τη φωτογραφική κάλυψη και συν τω χρόνω, το παρόν report.

p4100475

Έτσι, βρέθηκα με περίπου 300 φωτογραφίες για την κάθε ημέρα, εκ των οποίων έπρεπε να αφαιρεθεί το μικρό ποσοστό που χρησιμοποιήθηκε σε άλλα posts, να απορριφθούν οι θολές, υπό κακή γωνία, φωτισμό κλπ. και τελικά να καταλήξω με ένα pool που θα πέρναγε από Photoshop, όπου θα γινόταν και το τελικό ξεσκαρτάρισμα. Αυτό, αν και μείωσε κατά πολύ την ποσότητα, και πάλι με άφησε με 80 φωτογραφίες, μόνο για την πρώτη ημέρα. Παλιότερα, το report συνίστατο στο να γράψω ένα κείμενο και να δώσω όλες τις φωτογραφίες στους αγαπητούς editors (ναι, και τον ever-loving), με κάποιες υποδείξεις και -τσουπ!- ως δια μαγείας, habemus reportem. Αυτή τη φορά, όμως, τόσο λόγω της πληθώρας των φωτογραφιών, όσο και της ιδιομορφίας του Comicdom.gr, πλέον ως blog, κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατόν.

Για να είμαι ειλικρινής, καθώς έκανα edit τις φωτογραφίες, αναρωτιόμουν πώς στα κομμάτια θα χώραγα 80 φωτογραφίες  μέσα σε ένα post, δίχως να το κάνω ασήκωτο και κουραστικό. Έπειτα θυμήθηκα εκείνο το ιδιαίτερο function που έχουν τα wordpress galleries και — προτρέχω, όμως, δίχως λόγο: θα το δείτε εν συνεχεία. Πριν φτάσουμε, όμως, στο κυρίως report, θα ήθελα να αναφέρω μερικά highlights, τόσο της ημέρας, όσο και του φετινού Con γενικά.

Καταρχήν, είναι βέβαιο, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι είχαμε τον περισσότερο κόσμο των τεσσάρων χρόνων διοργάνωσης του συνεδρίου (μια πρόχειρη καταμέτρηση αριθμούσε… χιλιάδες!). Κατά δεύτερον, προς μεγάλη μας χαρά και ευχαρίστηση (καθότι η ηλικία του αναγνωστικού κοινού των comics είναι συχνό θέμα συζήτησης), είχαμε για πρώτη φορά τόσο μεγάλη προσέλευση παιδιών σε ηλικίες Δημοτικού και πρώτων τάξεων του Γυμνασίου και, εν γένει, οικογενειών που περιδιάβαιναν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την έκθεση “Α Superhero Experience”, καθώς και τα stands των καταστημάτων comics, όπου οι μικροί αναγνώστες αναζητούσαν τους αγαπημένους τους ήρωες. Βεβαίως, σκηνές στη διάρκεια των signings των Barry Kitson και Marv Wolfman, κατά τις οποίες ήταν εμφανής η σύγχυση ως προς το αν το fanboy ήταν ο πατέρας ή το παιδί, δικαίωσαν τη φράση: “once a fanboy, always a fanboy”. Συνολικά, σε όλη τη διάρκεια του συνεδρίου, τρομακτικό κόσμο προσέλκυσε ο Barry Kitson, ο οποίος, πέραν της συμμετοχής του στο φιλανθρωπικό “Draw the World Together” της πρώτης ημέρας, δεν έπαψε να κάνει original artwork, μελανωμένο και χρωματισμένο, για οποιονδήποτε είχε την υπομονή (και τον χρόνο) να περιμένει. Το καλό πράγμα…

Ειδικότερα την πρώτη ημέρα τώρα, ιδιαίτερη βαρύτητα είχε η ανοιχτή συζήτηση με θέμα τα comics στην Ελλάδα, καθώς και το Panel Q&A με τους δύο διεθνείς καλεσμένους του συνεδρίου, καθώς και το καθιερωμένο πλέον Φιλανθρωπικό Sketch Event, “Draw the World Together”, στο οποίο υπήρξε τεράστια συμμετοχή από την μεριά των Ελλήνων δημιουργών και, ασφαλώς, γενναιοδωρία από το κοινό. Τέλος, τα panels των Barry Kitson πάνω στο character design, Marv Wolfman πάνω στη δομή του σεναρίου, καθώς και αυτό γύρω από την ιδιομορφία της μετάφρασης των comics, σε σχέση με αυτήν των βιβλίων, ήταν όλα κατάμεστα.

Κάπως έτσι εξελίχθηκε η πρώτη μέρα, τόσο με την κανονική της ροή, όσο και τις έκτακτες εμφανίσεις (Darth Vader), τα πολυάριθμα events και το ντοκιμαντέρ του BBC, “Super-Heroes Unmasked”, το μόνο που, δυστυχώς, έχασα από μια εκπληκτική και εξόχως κουραστική μέρα. Η συνέχεια, με τη δεύτερη μέρα του Comicdom Con 2009, σύντομα στις οθόνες σας. Same Bat-time, same bat-channel!

 • Ανωνυμος

  “…τα πνεύματα ήταν κάπως οξυμένα και στον αέρα πλανήθηκαν κάποιες υποψίες διαξιφισμού, αλλά αισίως η συζήτηση έληξε αναίμακτα!”

  Απ’την άλλη, αν δεν έλειπαν τουλάχιστον τρεις από τις εκδοτικές κόμικς…

 • Θωμάς Παπαδημητρόπουλος

  Το “τουλάχιστον τρεις…” με κάνει να νομίζω ότι έλειπαν 5-6 εκδοτικές… σε ποιες αναφέρεσαι;

 • Jesus DeSaad

  Ε καλά τώρα μη το παίζουμε και εντελώς άσχετοι. Θα τον προλάβω και θα αναφέρω του Ζώη (που εκδίδει τους Απόγονους Των Ελλ, Μικρό Ήρωα, Θρύλο του Φαρ Γουέστ κλπ), Βαβέλ, Μαμούθκόμιξ, Ψυχής τα Λαμπυρίσματα, η Modern Times και η Καμπανάς υπάρχουν ακόμα; Όποιος εκδίδει τα Σαϊνια…

  Είμαι σίγουρος ότι ξεχνάω κάποιον…

 • Jesus DeSaad

  Πλάκα πλάκα το πρόβλημα το βρήκες στο ότι είπε πάνω από 3 ή το ότι έλειπαν γενικά κάποιοι; Γιατί με κόλλησες τώρα…

 • Jesus DeSaad

  Α η Γράμματα ήταν εκεί;

 • Αριστείδης Κώτσης

  Το panel ήταν μια ανοιχτή συζήτηση ανάμεσα στις εκδοτικές που συμμετείχαν στο Comicdom Con 09 kai το κοινό. Η λέξη κλειδί είναι το “συμμετείχαν”.

  Νομίζω πως η συζήτηση που έγινε είχε ενδιαφέρον και προσφερόταν για συμπεράσματα.

  Μια συζήτηση σαν αυτή έχει πολλές δυσκολίες και η ύπαρξη περισσοτερων εκδοτικών (κατά την άποψη μου τουλάχιστον) μάλλον θα δυσκόλευε και άλλο την κατάσταση. Άλλωστε οι εκδότες που δεν συμμετείχαν και ασχολoύνται με τα comics στην Ελλάδα είναι πολλοί περισσότεροι από όσους αναφέρεις.

  Πάντως οι “εντάσεις” που υπήρξαν κατά τη διάρκεια του panel δεν είχαν να κάνουν (από όσο κατάλαβα εγώ τουλάχιστον) καθόλου με το θέμα στο οποίο αναφέρεσαι. Πάντως αν δε σε πειράζει θα με ενδιέφερε να μάθω αν ήσουν εκεί και αποκόμισες διαφορετική αίσθηση ή αν ήταν η εκτίμηση σου αυτή.

 • Θωμάς Παπαδημητρόπουλος

  Το ότι έλειπαν κάποιοι (είτε λόγω δικής τους απόφασης, είτε λόγω αδιεξόδου στις συμφωνίες, είτε λόγω χωροταξικής ανεπάρκειας) δε μείωσε τη διασκέδασή μου κατά το διήμερο, ούτε στο ελάχιστο – και μιλώ καθαρά προσωπικά.

  Ούτε θεωρώ πως η παρουσία άλλων 10 εκδοτικών (όποιες κι αν ήταν αυτές) θα επηρέαζε τα συμπεράσματα του panel των εκδοτικών.

  Η προηγούμενη ερώτησή μου, πάντως, δεν έβγαζε ότι με πείραξε κάτι, απλά ήθελα να δω ποιες εννοούσε και ήταν αρκετά γενική η παρατήρησή του, ώστε να μου προκαλέσει απορίες…

 • AndreasD

  Μιας και ήμουν στην κουβέντα αυτή (και συμμετείχα και ενεργά) να πώ δυο λόγια…

  Σαφέστατα έλειπαν οι μεγάλες εκδοτικές του χώρου με πρώτη και καλύτερη τη Νεα Ακτινα (Τερζοπουλος) που έτσι και αλλιώς κάνει τις περισσότερες πωλήσεις κόμικς στην Ελλάδα.

  Απο κει και πέρα σαν ακροατής απογοητεύτικα…. 7 εκδότες, 7 διαφορετικές απόψεις και καμία διάθεση για συνεργασία…

  Τελικά δεν κατάλαβα αν αυτή η κουβέντα έγινε, μόνο και μόνο για να διαπιστώσουν οι εκδότες που συμμετείχαν ότι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κάνουν κάποιες κοινές προσπάθεις για να πάει μπροστά το κόμικ στην Ελλάδα.

  Πλήρως απογοητευτική η άποψη του Ηλία απο την Comicdom Press, ότι λίγοι είμαστε οι κομιξόφιλοι στην Ελλάδα και δεν βαριέσαι, δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι να γίνουμε πιο πολλοί….

  Δεν πειράζει…. Αν δεν θέλουν οι δεν μπορούν οι εκδότες ας κάνουμε κάτι οι αναγνώστες….

 • Αριστείδης Κώτσης

  @AndreasD
  Διαφωνώ εντελώς στις περισσότερες από τις παρατηρήσεις σου 🙂

  Αν υπάρχει κάποιος που θα ενδιαφερόταν (που πολύ το αμφιβάλω) για την άποψη μου θα μπορούσα να κάνω ένα post που να έχει να κάνει με τη δική μου άποψη στο θέμα (με έτρωγε βλέπετε το να κάνω και εγώ το δικό μου σχόλιο αλλά εκείνη την ώρα σαν συντονιστής δε νομίζω πως ταίριαζε στο ρόλο μου να εκφράσω άποψη).

  Το μόνο που θά ήθελα να διορθώσω είναι πως ήταν 8 οι εκδότες στο panel 🙂

 • spi_der

  Και γιατί ρε παιδιά προσκλήθηκαν μόνο όσοι συμμετείχαν στο con;

 • Αριστείδης Κώτσης

  Επειδή η ιδέα ήταν να γίνει μια συζήτηση με τις εκδόσεις που συμμετέχουν στο con. Νομίζω το έγραφε και στην περιγραφή του event 🙂

  Πιο αναλυτικά…

  Το να θεωρεί κάποιος ότι οι οκτώ (8) εκδοτικές δεν ήταν αρκετές για να εκφραστούν αρκετές απόψεις είναι δικαίωμα του. Το ερώτημα είναι ότι εσύ (δεν είναι προσωπικό το ερώτημα, απευθύνεται στον καθένα) πιστεύεις πως δεν ήταν αρκετές οι απόψεις που εκφράστηκαν; Πιστεύεις πως μια τέτοια ανοιχτή συζήτηση στα συγκεκριμένα πλαίσια (όπως ο περιορισμένος χρόνος ) θα λειτουργούσε καλύτερα με περισσότερους ή λιγότερους συμμετέχοντες;

  Ποια πιστεύεις ότι θα ήταν τα κριτήρια για να συμμετέχει κάποιος (εφόσον μιλάμε για συγκεκριμένο αριθμό ατόμων); Ή μήπως πιστεύεις ότι θα έπρεπε να είναι μια ανοιχτή πρόσκληση σε κάθε εκδοτική που εκδίδει ή έχει κάποια στιγμή εκδώσει comics (Προσωπικά θα μου φαινόταν ενδιαφέρον να ακούσω και τις απόψεις κάποιου που σταμάτησε να εκδίδει);

  Ποιά πιστεύεις πως θα έπρεπε να είναι η συμμετοχή του κόσμου σε ένα τέτοιο panel; Να παρακολουθεί, να κάνει ερωτήσεις ή να κάνει και τοποθετήσεις; Θα προτιμούσες αυτό να γίνει σε ένα ανοιχτό κύκλο ή να μιλήσουν μαζί αναγνώστες και εκδότες;

  Και έχω και άλλα:
  Έχει νόημα να γίνει κάτι τέτοιο; Οι εκδότες θα ήθελαν να συμμετέχουν σε αυτό;

  (Θυμίζω πως τα ερωτήματα δεν είναι προσωπικά. Αλλά απευθύνονται στον καθένα)

  Χαίρομαι που υπάρχει ενδιαφέρον για αυτό που έγινε και που υπάρχουν και προτάσεις για την περαιτέρω εξέλιξη του. Ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που τόσοι εκδότες κάθονται στο ίδιο τραπέζι σε μια δημόσια συζήτηση.

  Πάντως δεν διατηρούμε κάποιου είδους copyright στην ιδέα. Αν κάποιος έχει κάποιο διαφορετικό όραμα έχει κάθε δικαίωμα να επιδιώξει να το δει να συμβαίνει. Όπως λεει και ο AndreasD “ας κάνουμε κάτι οι αναγνώστες…”

 • AndreasD

  “@AndreasD
  Διαφωνώ εντελώς στις περισσότερες από τις παρατηρήσεις σου”

  Και καλά κάνεις. 🙂 Δεν είναι ανάγκη να συμφωνούμε όλοι σε όλα.

 • spi_der

  Οι οχτώ εκδοτικές μπορεί να ακούγονται αντιπροσωπευτικό νούμερο, είναι όμως; Να, ένα κριτήριο που βλέπω να τις διέπει (δε λέω ότι ήταν συνειδητό αυτό) ειναι ότι όλες (μα όλες!) είναι της “νέας φουρνιάς”, δηλαδή δραστηριοποιούνται συγκριτικά λίγα χρόνια στο χώρο. Μαμούθ, Βαβέλ και Τερζοπουλος θα έδιναν ας πούμε την έξτρα οπτική γωνία της υπερδεκαετούς (και βαλε) συνέχεια, έχοντας δεί τα ups and downs του χώρου σε πολύ μεγαλύτερο βάθος χρόνου.
  ‘Αλλο κριτήριο; Όπως και κάποιο στο πάνελ παραδέχτηκαν, με την εξαίρεση της ανούμπις, “λείπανε οι μεγάλοι”.
  Ρωτάω (και μου κάνει εντύπωση) γιατί όταν είχα ρωτήσει σε τούτο εδώ το μπλόγκ “ποιοί εκδότες θα συμμετάσχουν, δεν είχε αναφερθεί κριτηριο επιλογής, παρά μόνο ότι “ελπίζουμε να δούμε κι όσους δεν είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρουν”

 • zoo

  Την ώρα του panel των εκδοτικών ήμουν στα workshops που έτρεχαν στο seminar room και ομολογώ ότι τα καταφχαριστήθηκα. 🙂

  Να’στε καλά παιδιά για τη διοργάνωση και ευχή μου, κάθε του χρόνου να είναι πάντα καλύτερα 😉

 • Pingback: Comicdom Con 2009: Moments #2 « Otaku Lens()

 • Αριστείδης Κώτσης

  @spi_der

  Πρέπει να ομολογήσω πως εκτιμώ πάρα πολύ την ευφυία σου για να ξαναγράψω όσα εγραψα στα προηγούμενα responces ή να κάνω quote ότι ανέβηκε σε αυτό το site και στο site του con για το panel των εκδοτικών.

  Αν τώρα συγκρίνεις την απάντηση που σου έδωσε ο έγκριτος Θωμάς Παπαδημητρόπουλος και την εικόνα με τους συμμετέχοντες θα παρατηρήσεις πως υπήρχε μια εκδοτικη (Giganto) που δεν είχε ακόμα επιβεβαιώσει τη συμμετοχή της εκείνη τη στιγμή αλλά που τελικά κατάφερε να είναι στο Panel (και χαίρομαι πάρα πολύ για αυτό).

  @AndreasD Σε αυτό θα συμφωνήσω :Ρ

 • spi_der

  Πουθενά πρίν απ’ τα responses σ΄ αυτό το post δεν αναφέρθηκε ως κριτήριο το να συμμετέχει η εκδοτική στο con, λέει η ευφυία μου, η παρατηρhτικότητά μου,αυτο το site, και το site του con:-)
  Aυτή ήταν μια αχρείαστη απάντηση στο ελάσσων μέρος ενός ελάσσωντος θέματος (το μείζον για να μη χάνουμε το δάσος για το δέντρο, είναι η ζωντάνια της εκδήλωσης όπως αποτυπώνεται στο φωτορεπορτάζ).
  Απλώς μια και ρώτησες ποιά άλλα κριτήρια συμμετοχής θα μπορούσαν να επιστρατευτούν νια μια τέτοια συζήτηση, σου πρότεινα ενα δύο, όπως και τη γνώμη μου οτι το κριτήριο που επιστρατεύτηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση κατα τη γνώμη μου δεν ήταν το κατάλληλο για ένα πραγματικά αντιπροσωπευτικό πάνελ, και εξήγησα και γιατί.

 • Jesus DeSaad

  “Το ότι έλειπαν κάποιοι …… είτε λόγω χωροταξικής ανεπάρκειας)”

  Χώρος υπήρχε περίσσιος. Το πεζούλι ανάμεσα στη Giganto και την Anubis που στεγαζόταν μία τηλεορασίτσα με superman cartoons, το μέρος ακριβώς απέναντι απο την Anubis, που είχε πιαστεί από ένα τραπεζάκι που μοίραζαν demo του Sims. Που δεν έχει καμία σχέση με κόμικς, και θα μπορούσε κάλλιστα να πάει εκεί που διαφήμιζαν πέρσι το Warhammer, δίπλα στην έκθεση.
  Με λίγο Tetris χώραγε άλλη μία εκδοτική στη σειρά με τις Εκδόσεις Helm, το Comicworld, τον Τσούκη και λοιπούς. Η Anubis μπορούσε να βάλει όλα τα κόμικς της στον μισό χώρο.

  Τουλάχιστον 4 θέσεις, που είτε μοιράστηκαν είτε έμειναν ανεκμετάλλευτες.

 • Jesus DeSaad

  Τέλος πάντων, για να πούμε και του στραβού το δίκιο, ήταν ωραία και φέτος.

  Και άμα ακούτε και κάνα παράπονο, μη στραβώνετε λες και σας επιτίθονται για να σας χαλάσουν τη σκηνή, τα περισσότερα σχόλια γίνονται για να καλυτερέψει.

  Tough Love, People!

  Εύχομαι του χρόνου περισσότερες ελληνικές δουλειές, περισσότερες ελληνικές εκδοτικές, μηδέν ανεκμετάλλευτος χώρος, σαφείς ενδείξεις για τα φανζίν και για τις εκθέσεις, καθώς και περισσότεροι καλεσμένοι του ίδιου ή μεγαλύτερου βεληνεκούς!

 • Δημήτρης Σακαρίδης

  Αφορμή από το τελευταίο comment του DeSaad, αλλά μια καλή ευκαιρία να απαντηθούν και κάποια άλλα θέματα…

  1) Στο πεζούλι ανάμεσα στη Giganto και την Anubis δεν μπορεί να στηθεί περίπτερο – δεν επαρκεί το ύψος.

  2) Αν δεν υπήρχε “το τραπεζάκι που μοίραζαν demo του Sims”, η διεξαγωγή αυτού του Con θα ήταν λιιιιγο ακόμη πιο δύσκολη από οικονομικής πλευράς (όσο κι αν φαίνεται δύσκολο να το πιστέψει κανείς, we need sponsors!)

  3) Με “λίγο tetris” θα ήταν ακόμη πιο δύσκολη η κίνηση των επισκεπτών στους χώρους του Con, αν σκεφτείς πως σε ώρες αιχμής τα πράγματα έτειναν να γίνονται ελαφρώς στριμώκολα. Αν πάλι εννοείς να έμπαινε μια ακόμη εκδοτική στην ίδια πλευρά με τους υπόλοιπους στο αίθριο, τότε μάλλον δεν το θυμάσαι καλά. Δεν χώραγε.

  4) Συμπλήρωμα στο παραπάνω: Σταματήστε επιτέλους να σκέφτεστε το χώρο μόνο ως τετραγωνικά και προσπαθήστε να σκεφτείτε πως σε αυτές τις αίθουσες πρέπει να μετακινούνται και άνθρωποι. Επίσης, συνυπολογίστε πως αυτοί οι άνθρωποι κινούνται ακανόνιστα σε όλους τους χώρους και ανά στιγμές κάποιοι από αυτούς παραμένουν σταθεροί στο ίδιο σημείο για αρκετη ώρα, ενώ άλλοι θέλουν να μετακινηθούν. Όπως συμβαίνει σε όλες τις παρόμοιες διοργανώσεις όπου υπάρχουν περίπτερα με εκθέτες και άνθρωποι που ψωνίζουν από αυτά. Αν αυτό το πρόβλημα στο μυαλό ορισμένων μεταφράζεται σε “τότε το Con χρειάζεται μεγαλύτερο χώρο”, tough break, guys. Ain’t gonna happen στο άμεσο μέλλον.

  5) Συμφωνώ πως η Anubis θα μπορούσε να βάλει όλα τα comics της στο μισό χώρο, αλλά η Anubis πληρώνει για αυτό το χώρο, από το 2007, όταν και ΔΕΝ υπήρχαν άλλοι που να ήθελαν περίπτερο. Στο δικό μου universe δεν είναι good form να πεις σε ένα συνεργάτη “ξέρεις πρέπει να σου μειώσουμε το περίπτερο επειδή φέτος μάθανε κι άλλοι για το Con και θέλουν να έρθουν, οπότε screw you εσένα, παρ’ όλο που με στήριξες όταν οι άλλοι σφύριζαν αδιάφορα”. το ίδιο, by the way, ισχύει και για άλλους συνεργάτες (Comicworld, Jemma, etc.)

  6) Σημαντικότερο και βασικότερο όλων, είναι πως, τελικά, δεν υπήρχε κάποια εκδοτική ή κάποιο μαγαζί που να ήθελε να συμμετάσχει και δεν χώραγε (με μοναδική εξαίρεση τις εκδόσεις ΨΤΛ, που είναι μια εντελώς άλλη ιστορία). Τα δύο μαγαζιά (Solaris και Relax) που έχουν αναφερθεί από αρκετούς, είτε εδώ είτε σε άλλα fora, ερωτήθηκαν από την αρχή και επέλεξαν να μην έρθουν, για δικούς τους λόγους το καθένα.

  7) Υπήρξε κάποια στιγμή (σε πολύ πρώιμο στάδιο, όμως), η σκέψη να συμμετάσχουν και άλλες εκδοτικές στο panel, αλλά αυτό απορρίφθηκε γιατί οι συμμετέχουσες είναι ήδη πολλές για το scope και τις δυνατότητες του event. Φαντάζεστε ένα panel με 20 άτομα να κάθονται σε τραπέζια παρατεταγμένα στη σκηνή του Θεάτρου και ένα δυστυχή moderator να προσπαθεί να συντονίσει τη συζήτηση; Πάντως, το συγκεκριμένο event επανεξετάζεται και πιθανότατα θα είναι εντελώς διαφορετικό στο επόμενο Con. (Αν παραμείνει στο πρόγραμμα και αν φυσικά υπάρξει επόμενο Con).

  Ελπίζω τα παραπάνω να απάντησαν σε κάποια ερωτήματα και να έλυσαν ορισμένες παραξεγήσεις.

  Nα ξεκαθαρίσουμε, επίσης, πως δεν παρεξηγούμε και δεν στραβώνουμε με κανέναν που εκφράζει την άποψη και τις ιδέες του για το Con. Ενδέχεται μάλιστα κάποια στιγμή να ζητηθούν απόψεις και προτάσεις από τους επισκέπτες του blog, με πιο οργανωμένο και μεθοδικό τρόπο.

  But more on that on a later date…

 • spi_der

  Αντε… we are waiting for the day 2 coverage 🙂

 • Jesus DeSaad

  Για το Sims συγκεκριμμενα, ενα τραπεζακι μπορει να παει οπουδηποτε στον κατω οροφο. ακομα και δεξια πριν την εισοδο προς Ανουμπις, σε πολυ πιο εμφανη χωρο. Η αριστερα, διπλα στην εισοδο της Εκθεσης, οπως ΑΚΡΙΒΩΣ εκανε περσυ το Warhammer Online.

  Για τα ΨΤΛ εχω βαρεθει να διαβαζω δικαιολογιες, μισολογα και μονομερεις αποψεις. Και απο τις δυο πλευρες. Θα το αφηνα να περαει στο ντουκου, αν δεν ηταν μια δικαιολογια το οτι δεν υπηρχε χωρος και γιαυτο δε χωραγαν. Και ξερεις κατι; Οποιος και να καλυπτε τον χωρο fine by me, αλλα οπως δε μπορεις να εχεις τη πιτα ολοκληρη και να τη τρως κιολας, ετσι δε μπορεια να λες απο τη μια οτι δεν εχει χωρο και αφησαμε απ εξω και να υπαρχει ταυτοχρονα χωρος. Το Solaris και το Relax περσυ και προπερσυ που ηταν, σε υπερκυβο μεσα;

 • Δημήτρης Σακαρίδης

  Πειράζει που δεν κατάλαβα;

 • georgethebeast

  to solaris den itan perisi….

 • Θωμάς Παπαδημητρόπουλος

  To Day 2 Report θα είναι κοντά σας εντός του Σ/Κ.

  Πρήξτε όλοι τον Μιχαηλίδη με mail για να κάνει πιο γρήγορα – χεχε…

 • Δημήτρης Σακαρίδης

  @Jesus:

  Αρχικά, να τονίσω πως το comment μου “πειράζει που δεν κατάλαβα”, απευθυνόταν στο δικό σου όπως ήταν πριν το αλλάξεις. (Δεν έβγαζε καν νόημα.)

  Στη συνέχεια, θέλω να πω πως για το θέμα ΨΤΛ δεν υπάρχουν ούτε μισόλογα ούτε δικαιολογίες, ούτε τίποτα – τουλάχιστον από τη δική μας πλευρά. Ο Σαγώνας μας ζήτησε περίπτερο για φέτος, του είπαμε πως θα το κοιτάξουμε με βάση τις συμμετοχές που είχαμε μέχρι εκείνη τη στιγμή αλλά ΚΑΙ όσους είχαν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον από πέρσι. (By the way, θεωρώ πως ηθικά είχαμε ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να πούμε πως δεν επιθυμούμε να συνεργαστούμε μαζί του, μετά την απαράδεκτη περσινή συμπεριφορά του, όταν και καταφέρθηκε δημοσίως εναντίον των διοργανωτών, κατηγορόντας μας για τα πάντα εκτός από τη δολοφονία του Κένεντι. Παρ’ όλα αυτά, δεν το κάναμε!)

  Το κοιτάξαμε, λοιπόν, και κρίναμε πως απλά δεν υπήρχε τρόπος να στήσουμε άλλο περίπτερο, χωρίς να υπονομεύσουμε την ομαλή διεξαγωγή του συνεδρίου και του το είπαμε. It all went to shit from there on.

  Για να το λήξουμε, πάντως, μια για πάντα, πρέπει να ξεκαθαρίσω εδώ, εκ μέρους των διοργανωτών του Comicdom Con Athens, πως μετά τις πιο πρόσφατες εξελίξεις, αλλά και τη γενικότερη συμπεριφορά των ανθρώπων που απαρτίζουν τις εκδόσεις ΨΤΛ (δεν μιλάω, φυσικά, για τους καλλιτέχνες!), η πιθανότητα να συνεργαστούμε μαζί τους στο μέλλον, σε οποιοδήποτε επίπεδο, αγγίζει τα όρια της επιστημονικής φαντασίας. Αν αυτό μας κάνει “φορείς διχασμού στην ελληνική comics community” ή τίποτε άλλο παρεμφερές, αποδεχόμαστε τον χαρακτηρισμό με χαρά και τιμή.

  Για το Sims, επαναλαμβάνω αυτό που είπα και πριν: είναι χορηγοί και πληρώνουν! Τους κάναμε μια πρόταση, μας έκαναν μια αντιπρόταση και τελικά συμφωνήσαμε να μας δώσουν κάποια λεφτά (δεν φαντάζομαι να θέλεις να σου πω ακριβώς πόσα;) για να έχουν ακριβώς αυτά που είχαν. That simple.

  Τέλος, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι ακόμη: Το Comicdom Con Athens δεν είναι κρατικός φορέας και δεν είναι φιλανθρωπικός οργανισμός. Ασφαλώς μπορούμε να καλέσουμε ΟΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ να συμμετέχουν και δεν υποχρεούμαστε να δώσουμε λογαριασμό σε κανέναν. Τα κριτήρια της επιλογής είναι δικά μας και δεν αφορούν κανέναν άλλο. Μπορεί σε κάποιους να μην αρέσουν όλες μας οι επιλογές, αλλά τελικά, η μόνη υποχρέωση που έχουν οι διοργανωτές αυτού του πράγματος είναι να το κάνουν όσο καλύτερο γίνεται με βάση τις δυνατότητες τους κάθε φορά.

  Το feedback του κόσμου είναι, ασφαλώς, ιδιαίτερα χρήσιμο και απολύτως ευπρόσδεκτο, αλλά αυτό επ ουδενί δε σημαίνει πως “το Con ανήκει σε όλους”. Το Con ανήκει στους διοργανωτές (και σε ένα βαθμό στους συμμετέχοντες) και στο τέλος αυτοί θα πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις για όλα τα στάδια αυτού του πράγματος.

 • Ιωάννης Κουρουμπακάλης

  Και κάτι ακόμα σημαντικό που δεν έχει αναφερθεί. ΜΗΝ υποθέτετε ότι όλοι αυτοί που λέτε ότι δεν έχουν αντιπρόσωπο στο con ότι δεν τους είχε γίνει πρόταση συνεργασίας σε αυτά τα 4 χρόνια που κάνουμε το con και δεν μας απερριψάν, και μάλιστα κάποιοι με τον χειρότερο δυνατό τρόπο…

  Απλά λέω πριν βιαστείτε να πείτε “μα γιατί δεν τους καλέσατε αυτούς” να σκεφτείτε και το ενδεχόμενο ότι τους καλέσαμε και δεν γούσταραν να έρθουν.