Ubunchu: Linux Που Δε Χρειάζεται Εγκατάσταση!

Είναι γνωστό ότι οι Ιάπωνες έχουν manga για τα πάντα, έτσι δεν είναι; Σαφώς, λοιπόν, περιμένει κανείς να δει manga σχετικά με υπολογιστές, ενώ, αν θυμάστε, σας είχα προτείνει ένα τέτοιο τον περασμένο Φεβρουάριο.

Άλλο ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το Ubunchu, το οποίο – σύμφωνα πάντα με τους δημιουργούς του – πρόκειται για την πρώτη παγκοσμίως ρομαντική κωμωδία για το Ubuntu. Για όσους δεν καταλαβαίνουν τι λέω, να σας πω ότι το Ubuntu είναι μία από τις πιο γνωστές διανομές Linux (όπου Linux, λειτουργικό σύστημα εναλλακτικό των Windows), το οποίο θεωρείται το πιο φιλικό προς τον αρχάριο χρήστη, γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο.

ubunchu01_top

Οι κεντρικοί ήρωες, τους οποίους βλέπετε και παραπάνω, είναι τρεις μαθητές μέλη του System Admin Club* και εμείς παρακολουθούμε τις περιπέτειές τους με τον κόσμο του Linux και συγκεκριμένα με το Ubuntu. Παράλληλα με τους υπολογιστές, παίρνουμε και μια δόση ρομαντισμού, ενώ το κωμικό στοιχείο είναι διάχυτο.

Αυτό που κάνει το συγκεκριμένο manga να ξεχωρίζει κάπως από τα υπόλοιπα του είδους του είναι το γεγονός ότι όχι μόνο αχολείται με το Linux, αλλά ακολουθεί και τις πολιτικές του. Τι εννοώ; Το Ubunchu δημοσιεύεται με άδεια Creative Commons (CC) που με λίγα λόγια σημαίνει ότι διατίθεται ελεύθερα (στην πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς έτσι, αλλά θα κάνετε έναν κόπο να το ψάξετε και μόνοι σας…). Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μάλιστα, ο δημιουργός του, Hiroshi Seo, έχει δώσει την άδειά του, εκτός από ελεύθερη αντιγραφή και διανομή, να γίνονται και μεταφράσεις. Ήδη το πρώτο επεισόδιο (ναι, βρίσκεται ακόμα υπό δημοσίευση και περιμένουμε το δεύτερο επεισόδιο) έχει μεταφραστεί σε πάρα πολλές γλώσσες.

Η ερώτηση που περιμένω είναι εύλογη: “Εγώ που δεν ασχολούμαι με αυτούς τους διαβόλους, έχω λόγο να το διαβάσω;” Πολύ θα ήθελα να πω “ναι“, αλλά φοβάμαι ότι θα το βρείτε κάπως κουραστικό, εάν δεν έχετε την παραμικρή επαφή με υπολογιστές. Τότε βέβαια, θα πρέπει να μου εξηγήσετε πώς διαβάζετε αυτό το κείμενο, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο απαιτεί χρήση υπολογιστή…

Κατά τ’ άλλα, προτείνεται ανεπιφύλλακτα και σε όσους επιθυμούν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο χώρο του Linux, αλλά και σε όσους ήδη ασχολούνται (δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σχεδόν ολόκληρη η κοινότητα του Linux έκανε πάρτυ όταν αυτό μεταφράστηκε στα Αγγλικά).

Εδώ θα βρείτε την επίσημη σελίδα του Ubunchu (Ιαπωνικά) : Aerial Line
Και εδώ θα βρείτε την αγγλική της εκδοχή: Aerial Line (Eng)

Αν βαριέστε να ψάχνετε από πού θα κατεβάσετε το πρώτο επεισόδιο, κάντε ένα κλικ εδώ. Είναι το blog του Dr. MO, ο οποίος έκανε την αγγλική μετάφραση. Παρατηρήστε ότι έχει δυο εκδοχές, μία που διαβάζεται από δεξιά προς αριστερά και μία “δυτικοποιημένη”.

Περιμένω απόψεις.