Barry Kitson: Ο Μόνος Περιορισμός Του Δημιουργού Είναι Η Φαντασία Του

Στον απόηχο του Comicdom Con Athens 2009 , διαβάστε μια σύντομη, μα πολύ σύντομη, συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Barry Kitson.

Γιατί επέλεξες να δουλέψεις στα comics; Τί ιδιαιτερότητες έχουν σαν εκφραστικό μέσο;

Αποφάσισα ότι θέλω να γίνω δημιουργός comics, όταν ήμουν περίπου 6 ετών και διάβασα το πρώτο μου comic από τη Marvel ζωγραφισμένο από τον Jack Kirby. Τότε ξεκίνησε ένα ειδύλλιο με τα comics, το οποίο κρατά μέχρι σήμερα. Πιστεύω ότι τα comics είναι μοναδικά σαν αφηγηματικό Μέσο γιατί μπορούν να συνδυάσουν τις καλύτερες εκφάνσεις άλλων δημιουργικών Μέσων και να αγγίξουν μια ευρεία θεματολογία, από καθημερινά στιγμιότυπα μέχρι μεγαλόπνοες αφηγήσεις. Ο μόνος περιορισμός του δημιουργού είναι η φαντασία του. Αρκεί να δει κανείς το βάθος και την ποικιλία των comics που κυκλοφορούν, για να πειστεί ότι όλα γίνονται με αυτό το Μέσο.

Πόσο δύσκολη και δημιουργική ταυτόχρονα είναι η διαδικασία να πεις μια ιστορία με εικόνες;

Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση. Σίγουρα η ματιά του συγγραφέα υπάρχει στη ρίζα του ύφους κάθε σχεδιαστή. Όμως, ο κάθε καλλιτέχνης προσεγγίζει την ιστορία με το δικό του τρόπο και κυρίως είναι μια σειρά αποφάσεων – ποιος θα είναι ο ρυθμός της σκηνής, πώς να κάνεις τη σελίδα ευκολοδιάβαστη κ.λπ. Για μένα, η απόφαση του πώς να πεις την ιστορία με εικόνες είναι το πιο δημιουργικό και διασκεδαστικό κομμάτι της όλης διαδικασίας και απαιτεί το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής και της σκέψης μου. Πολλές φορές, μου παίρνει περισσότερο χρόνο να αποφασίσω πώς θα χειριστώ κάθε σκηνή, παρά να ζωγραφίζω τη σελίδα. Μόλις λύσεις τα θέματα της αφήγησης, η διαδικασία γίνεται πιο χαλαρή, σαν μια τεχνική άσκηση.

Πόσο μεγάλη πρόκληση είναι να δουλεύεις σε χαρακτήρες-πρότυπα, όπως, για παράδειγμα, ο Superman, ή ο Spider-Man;

Κάθε χαρακτήρας έχει τις δικές του προκλήσεις. Πρέπει να παραδεχτώ ότι ένιωσα πιο “τρομαγμένος” από το στάτους του προτύπου του Superman σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο χαρακτήρα. Με τον Spider-Man, ή τον Βatman, επειδή είναι άνθρωποι με τις ατέλειες τους, νιώθω πιο κοντά και αισθάνομαι πιο ελεύθερος στην απεικόνισή τους. Ειδικά με τον Spider-Man, νιώθω “σαν στο σπίτι μου” όταν τον ζωγραφίζω. Η τελειότητα του Superman τον κατέστησε ένα δύσκολο χαρακτήρα. Με κάνει να νιώθω υπεύθυνος για το πώς θα τον παρουσιάσω, ενώ παράλληλα δεν πιστεύω ότι έχω βρει τη δικιά μου οπτική για αυτόν ακόμα. Για την ώρα, είμαι πολύ χαρούμενος να σχεδιάζω τον Spider-Man κάθε μέρα και να δουλεύω μαζί με θρύλους του είδους όπως ο John Romita Jr.

Υπάρχει κάποιο έργο που θα ήθελες να ολοκληρώσεις τα επόμενα χρόνια;

Δεν έχω ένα συγκεκριμένο project το οποίο θα ήθελα να ολοκληρώσω, αλλά μια ολόκληρη λίστα πραγμάτων. Θα ήθελα να μου δοθεί η ευκαιρία να σχεδιάσω και άλλους χαρακτήρες της Marvel, θα ήθελα να εκδώσω κάποια δουλειά μου στην Ευρώπη, ένα artbook με σχέδια που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, να ολοκληρώσω το EMPIRE με τον Mark Waid, να δουλέψω με τόσους πολλούς απίστευτα ταλαντούχους δημιουργούς. Όπως βλέπεις, η λίστα είναι ατελείωτη. Πραγματικά, όμως, η μοναδική μου φιλοδοξία είναι να συνεχίσω να δουλεύω στα comics και να απολαμβάνω κάθε λεπτό το παιδικό μου όνειρο, που έγινε αληθινό…