PREVIEWS (MAY09) – PICKS #5

Σε αυτό το Previews Picks, ήθελα πολύ να αποφύγω την ταύτιση των προτάσεων μου, με κάποιες από τις αντίστοιχες επιλογές των υπολοίπων co-bloggers. Δυστυχώς, επειδή δεν φρόντισα να καταθέσω το κείμενο μου μεταξύ των πρώτων, θα δείτε κάποια καλούδια να επαναλαμβάνονται. Θεωρήστε ότι έχουν την “Επίσημη Σφραγίδα Έγκρισης του Comicdom” – ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Αλλιώς, προς χάριν της πολυφωνίας θα αναγκαζόμουνα να “κάψω” κάποιες από τις επιλογές μου.

Let’s rock ‘n’ roll!

wednesday_comicsWEDNESDAY COMICS #1-4
(DC, p68, $3.99)

Η σχέση μου με τις εβδομαδιαίες σειρές της DC, έχει ακολουθήσει σταθερότατη πτωτική πορεία. Με το 52 πέρασα καλά, το COUNTDOWN το αγόραζα μέχρι τη μέση, όσο για το TRINITY… το πάλεψα μέχρι το δέκατο τεύχος, και αυτό σε scans!

Εδώ, όμως, έχουμε ωραία πραγματάκια! Καταρχήν, μέγεθος εφημερίδας, και άρα artwork εντυπωσιακών διαστάσεων, χαρακτήρες από όλο το roster των spandex people της εταιρίας, και πολλούς επώνυμους δημιουργούς. Από αυτούς, οι Paul Pope, Ryan Sook, Kyle Baker και Joe Kubert, είναι αυτοί που με ψήνουν περισσότερα, ενώ, δυστυχώς, θα προτιμούσα οι Azzarello/Risso, να έκαναν κάτι άλλο, όχι Batman. Η προηγούμενη τους συνεργασία σε αυτόν τον χαρακτήρα, ήταν απλά άστοχη (για να το θέσω επιεικώς).

Προσδοκώ – το λιγότερο – μια διασκεδαστική ανθολογία, όχι ακόμα μια αναγνωστική ήττα.

nancyTHE JOHN STANLEY LIBRARY: VOL. 1 HC
(Drawn & Quarterly, p243, $24.95)

Πρέπει να ομολογήσω, ότι μέχρι να πιάσω στα χέρια μου το φετινό FCBD της Drawn & Quarterly, ο ακριβής αριθμός των ετών που είχαν περάσει από την τελευταία φορά που είχα διαβάσει comic της πιτσιρίκας, με την χαρακτηριστική κόμμωση, μπορεί ακόμα να μου παραμένει άγνωστος, σίγουρα όμως είναι διψήφιος.

Το τζάμπα JOHN STANLEY’S NANCY comic, όμως, κατάφερε να με πείσει να τσεκάρω αυτή την επανέκδοση, όπως και να σας το προτείνω ανεπιφύλακτα, αν αυτό που αναζητάτε τυχαίνει να είναι ένα comic που απευθύνεται σε παιδιά, σεβόμενο απόλυτα το κοινό τους.

best_criticismTHE BEST AMERICAN COMICS CRITICISM OF THE 21ST CENTURY
(Fantagraphics, p246, $19.99)

Βιβλίο που συλλέγει κριτικές comic από τον “έξω” κόσμο, με εκπροσώπους όπως oι NEW YORK TIMES, VANITY FAIR και BOOKFORUM; Γιατί όχι; Αντιλαμβάνομαι ότι ένα τέτοιο εγχείρημα αφορά περισσότερο junkies πληροφοριών, αλλά έχει τη γοητεία του. Επίσης, πολλές φορές, διαβάζοντας μια κριτική για κάποιο comic, για το οποίο έχω ήδη διαμορφώσει άποψη, με βρίσκω να ανατρέχω σε αυτό, επειδή το κείμενο της κριτικής με ωθεί προς τα εκεί, έχοντας επιστήσει τη προσοχή μου σε πράγματα που δεν εντόπισα. Δεν αναθεωρώ απαραίτητα, απλά μια άλλη ματιά βοηθάει πολλές φορές.

darwyncookehunterTHE HUNTER
(IDW, p253, $24.99)

Ομολογώ, ότι οι αντιστάσεις μου είναι μειωμένες όταν πρόκειται για έργο του Darwyn Cooke. Δεν είναι ο δημιουργός που θα με αφήσει άφωνο κάθε φορά με τις τεχνικές ικανότητες του, ούτε θα μου προσφέρει τις μέγιστες συγκινήσεις, τον βρίσκω όμως σταθερά αξιόπιστο, σε βαθμό που να επιθυμώ την παρακολούθηση της καριέρας του.

Όσο για το τελευταίο του αυτό πόνημα, δεν είναι άλλο από μια βουτιά στο έγκλημα και στον υπόκοσμο, με όχημα τον λογοτεχνικό χαρακτήρα του Richard Stark, Parker. Επίσης, μπορείτε να διαβάσετε την πρόσφατη μακροσκελή συνέντευξη του Cooke, στο Comics Reporter, με τον Ed Brubaker να κάνει guest star εμφάνιση, ενώ η εκδότρια εταιρία έχει φροντίσει για την παροχή ενός μικρού preview.

marvel1960s1MARVEL COMICS IN THE 1960’S SC
(Twomorrows Publishing, p286, $27.95)

“Μα, πάλι βιβλίο στις επιλογές αυτές; Τι; Για την Marvel των 60’s; Δεν έχουν βαρεθεί να γράφουν για αυτή;”

Προφανώς όχι, αφού κάποιοι σαν εμένα θέλουν τις πληροφορίες τους συγκεντρωμένες μέσα σε 200-κάτι σελίδες. Τσιμπημένη η τιμή του, σε μια προσεγγίση της πιο δημιουργικής δεκαετίας της εταιρίας, αυτής που θεμελίωσε την μετέπειτα πορεία της. Μακάρι να γνώριζα, το πόσο εις βάθος φτάνει αυτό το βιβλίο, σε όλα τα παρασκηνιακά που έδιναν και έπαιρναν εκείνα τα χρόνια στα γραφεία της εταιρίας, όσα δηλαδή, θα κάνουν την αγορά του πραγματικά επιβεβλημένη. Όχι κιτρινισμός, δεν είναι αυτό το ζητούμενο, δεν έχει θέση εδώ. Το πώς ακριβώς δούλευαν τα γρανάζια εκείνης της μηχανής, έχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον για εμένα.