THE BUN FIELD

bunfieldcoverTHE BUN FIELD
Writer/Artist: Amanda Vähämäki
Drawn & Quarterly

Είχα καιρό να αγοράσω ένα comic, όχι επειδή είναι κυκλοφορία ενός αγαπημένου δημιουργού ή μιας αγαπημένης σειράς, ή επειδή είχα διαβάσει καλά λόγια για αυτό, αλλά απλά επειδή το είδα στο ράφι και για κάποιο λόγο με έψησε χωρίς να ξέρω κάτι συγκεκριμένο για αυτό. Αυτό συνέβη στην περίπτωση του THE BUN FIELD της πρωτοεμφανιζόμενης Φιλανδής Amanda Vähämäki.

Η ιστορία του είναι βγαλμένη από έναν ιδιαίτερα ενοχλητικό εφιάλτη. Ένα κορίτσι (που μοιάζει με αγόρι) και ονειρεύεται ένα δεινόσαυρο να τρωει έναν Ντόναλντ, ξυπνάει για να ανακαλύψει στην κουζίνα του σπιτιού που μένει, ένα γιγαντιαίο μωρό, το οποίο θα πρέπει να ταίσει λίγο πριν μπει σε ένα αυτοκίνητο με μια αρκούδα και φιλονικήσουν για το ποιος από τους δυο είναι ο πιο κατάλληλος για να οδηγεί. Απόμακροι και απωθητικοί χαρακτήρες, αντικείμενα που μοιάζουν να έχουν δική τους ζωή, οδοντογιατροί και άβολες καταστάσεις, συνθέτουν το παζλ ιδιαίτερα ενοχλητικών ονειρικών εικόνων, που αποτελούν το σενάριο του THE BUN FIELD.

Το artwork βρίσκεται στο ίδιο mood με το σενάριο. Μια σύνθεση ιδεών που χαρακτηρίζονται συχνά ως “παιδικές”, αλλά και ιδιαίτερα προσεκτικό σε λεπτομέρειες, σε κάποια καρέ που θυμίζουν Al Columbia. Συχνά τα μολύβια είναι μουτζουρωμένα και άλλοτε σβησμένα, με τρόπο ώστε να φαίνονται τα ίχνη τους, δίνοντας έτσι νεύρο και κίνηση στα panels.

Σίγουρα είναι έντονες οι επιρρόες της Amanda Vähämäki από την ομάδα των δημιουργών της PictureBox και ιδιαίτερα από τον C.F. (POWR MASTRS), αλλά και -λιγότερο- από πρώιμο Gary Panter (όπως στο COLA MADNES), ενώ οι ομοιότητες με τον Al Columbia, που προαναφέρθηκαν, είναι περισσότερες στο σενάριο και στη γενικότερη αίσθηση του comic.

bunfieldins_page_3

Το THE BUN FIELD, πάντως, είναι μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα δουλειά μιας νέας δημιουργού, που προέρχεται από τη δική μας πλευρά του Ατλαντικού, αντίθετα με τις περισσότερες από τις επιρροές της. Επίσης, είναι άλλη μια ένδειξη ότι η Drawn & Quarterly δείχνει να έχει στραφεί στην αναζήτηση και μετάφραση comics από όλες τις γωνιές του πλανήτη, με ιδίατερη έμφαση σε αυτά που έχουν πιο “πειραματικό” χαρακτήρα.