THE PHOTOGRAPHER

Ο Emmanuel Guibert  είναι αναμφισβήτητα ένας ταλαντούχος  δημιουργός, τουλάχιστον για εμένα είναι ένας από τους αγαπημένους μου. Μετά από το πολύ καλό ALAN’S WAR (μπορείτε να δείτε εδώ και σχετικό post του φίλτατου Άρη Κώτση), η First Second πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα ακόμα πόνημα του Guibert. Πρόκειται για το THE PHOTOGRAPHER, ένα ιδιαίτερο εγχείρημα συνδυασμού φωτογραφίας και comic, μάλλον καλύτερα σχολιασμού ρεαλιστικών φωτoγραφιών με comics.

6a00d8341d928653ef0115709a286e970b

Ο Guibert, όπως και στο ALAN’S WAR, εμπνέεται και πάλι από τη ζωή και το έργο ενός φίλου του. Αυτή τη φορά η έμπνευση προέρχεται από το φωτογράφο Didier Lefevre, ο οποίος ταξίδεψε στο Αφγανιστάν το 1986 μέλος μιας αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Ο Lefevre απαθανάτισε με το φακό του σε πάνω από 4.000 φωτογραφίες τη ζωή στη Zaragandara μια επαρχία στο βόρειο Αφγανιστάν την εποχή της Σοβιετικής κατοχής και την ιστορία μιας ομάδας γιατρών και νοσοκόμων που ταξιδεύσαν μέχρι εκεί για να προσφέρουν ό,τι μπορούν. Ο Guibert σκηνοθετεί τις φωτογραφικές αναμνήσεις του φίλου του και τις ντύνει συμπληρώνοντας τα κενά με καρέ comics.

thephotographer_96

thephotographer_109_t

Το βιβλίο είχε ξαναεκδοθεί στα Γαλλικά σε τρεις τόμους από το 2003 έως το 2006 και είχε πουλήσει πάνω από 250.000 αντίτυπα. Τώρα, η First Second δίνει την ευκαιρία και στους μη γαλλόφωνους να έχουν πρόσβαση σε  ένα ιδιαίτερο comic, σε μια δυνατή ιστορία. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες κατέβηκε και η σχετική έκθεση που διοργάνωσαν από κοινού οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η First Second με αφορμή την έκδοση του βιβλίου.

gallery-2

Δε θέλω να πω περισσότερα για αυτή την έκδοση γιατί πραγματικά πιστεύω ότι αξίζει κάποιος να τη διαβάσει. Αν όμως θέλετε περισσότερα διαβάστε μια πολύ καλή κριτική από τον Chris Hedges στους New York Times εδώ.