SHERLOCK HOLMES #1

sherlock01-cov-cassadaySHERLOCK HOLMES #1
Writers: Leah Moore/ John Reppion
Artist: Aaron Campbell
Colorist: Tony Avina
Dynamite Entertainment

Όπως έγραφα και σε ένα παλιότερο PREVIEWS PICKS, έχω από παλιά ένα κόλλημα με τον Holmes και τον τελευταίο καιρό αυτό έχει επιστρέψει δριμύτερο.
Κάπως έτσι αγόρασα το MR HOLMES AND DR. WATSON THEIR STRANGEST CASES από την Transfuzion Publishing, η οποία και πρέπει να είναι μια από τις χειρότερες επανεκδόσεις που έχω δει ποτέ. Χωρίς, ομολογώ, να έχω δει τα πρωτότυπα βγάζω το συμπέρασμα πως τα panels επανατοποθετήθηκαν στις σελίδες με ψιλοαυθαίρετο τρόπο. Κάποια από αυτά μεγεθύνθηκαν, κάποια σμικρύνθηκαν, ενώ σε κάποια δε μείνανε σταθερές ούτε οι αναλογίες τους. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι ένα comic που σχεδόν δε διαβάζεται (αν και σε αυτό συμμετέχουν κάποιοι σπουδαίοι δημιουργοί όπως ο Gil Kane).

Ειδικά σε μια εποχή σαν τη δική μας που τόση προσπάθεια γίνεται για την όσο πιο πιστή (στο όραμα του δημιουργού) αναπαραγωγή κλασικών comics και strips, το βρίσκω επιεικώς απαράδεκτο. Μετά, λοιπόν, το πατατράκ που έπαθα με τον παραπάνω τίτλο και δεδομένου του ότι δεν έχω και σε πολύ μεγάλη εκτίμηση την κόρη του “Μεγάλου” (τη Leah Moore δηλαδή) και τον φίλο της John Reppion, αλλά ούτε και τη Dynamite Entertainment, προχώρησα στην ανάγνωση του πρώτου τεύχους με πάρα πολλές επιφυλάξεις.

Βρισκόμαστε στο Λονδίνο του 1895, όπου μια πολύ ισχυρή έκρηξη ταράζει το East End. Ευτυχώς, ως εκ θαύματος, δεν έχουμε ανθρώπινα θύματα. Παράλληλα, στο Λονδίνο καταφθάνει ένα σημαντικό πρόσωπο, ενώ ο Holmes έχει λάβει ένα γράμμα ενός ανθρώπου, η ζωή του οποίου απειλείται. Πώς συνδέονται όλα αυτά και ποιος είναι ο λόγος που η Leah Moore και ο John Reppion ονομάζουν τη συγκεκριμένη σειρά THE TRIAL OF SHERLOCK HOLMES;

Το πρώτο τεύχος του limited series είναι πολύ πιο καλογραμμένο από ότι περίμενα. Σαφώς και έχω τις ενστάσεις μου που κυρίως έχουν να κάνουν με μικρά πράγματα στο πως απεικονίζεται ο χαρακτήρας του Sherlock Holmes και στο ότι βλέπω τη συγκεκριμένη ιστορία υπερβολικά φιλόδοξη αλλά η πλοκή είναι σχετικά ξεκάθαρη και αρκετά ενδιαφέρουσα, ενώ δεν παρατηρώ και κάποιο εξόφθαλμο έγκλημα εις βάρος των χαρακτήρων.

holmes01_7

Το artwork, και αυτό χωρίς να είναι κάτι το εξαιρετικό, είναι αξιοπρεπές. Μπορεί κάποιες φορές κάποια backgrounds να “χάνονται” αλλά καταφέρνει να έχει ένα σύγχρονο look χωρίς να προδίδει τις εικόνες που έχουμε από παλιότερες αποδόσεις των χαρακτήρων και αρκετά καλό ρυθμό. Αν κρατήσουμε δε στο μυαλό μας ότι είναι και η πρώτη δουλειά του Aaron Campbell τότε μπορούμε να πούμε πως φαίνεται πως είναι ένας δημιουργός που στο μέλλον μπορεί να μας επιφυλάσσει κάτι πολύ καλό.

Το πρώτο τεύχος του SHERLOCK HOLMES από τη Dynamite είναι ένα αξιοπρεπέστατο comic που αφήνει υποσχέσεις για μια καλή και συνεπή σειρά. Ο συγκεκριμένος χαρακτήρας έχει υποφέρει από πολλές “νέες οπτικές” και reimaginings, αλλά νομίζω πως εδώ βρίσκει τουλάχιστο κάποιο σεβασμό. Για αυτό η πρόταση μου είναι να προσπεράσετε τα λόγια του Jeph Loeb που βρισκονται στο οπισθόφυλλο του τεύχους “It’s a Batman story with a brand new wrapper” (Wtf δηλαδή… για καλό το λεει αυτό;), να εμπιστευτείτε τα καλά λόγια των Brubaker και Straczynski (που βρίσκονται κάτω από τα λόγια του Loeb) και να ρίξετε μια ματιά στις σελίδες που βρίσκονται μετά το όμορφο εξώφυλλο του Cassaday. Μπορεί και να βρείτε κάτι ιδιαίτερα συμπαθητικό…holmes01_6