Another One Bites The Dust…

Κάνοντας την καθιερωμένη μου βόλτα από τα blogs που παρακολουθώ έμαθα πως ο Z-Cult FM comic torrent tracker έκλεισε.

zcultfmΓια όσους δεν το γνωρίζουν το Z-Cult FM αποτελούσε από το 2004, όταν και δημιουργήθηκε, και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, τον μεγαλύτερο torrent tracker για να κατεβάσει κανείς comics. Σε αυτό βρίσκονταν κάποια ιδιαίτερα κλασικά δυσεύρετα comics (όπως για παράδειγμα το MARVELMAN- MIRACLEMAN) καθώς και πιο πρόσφατες κυκλοφορίες των μεγάλων εταιριών. Κάποια στιγμή (προς το τέλος του 2007) οι ιδιοκτήτες του site έλαβαν μια ειδοποίηση από Marvel και DC που τους προειδοποιούσε να σταματήσουν την παράνομη διακίνηση υλικού που άνηκε σε αυτές.

Ο tracker τότε σταμάτησε να λειτουργεί για κάποιες ώρες-μέρες και ύστερα συνέχισε, χωρίς όμως να φιλοξενεί comics των δύο “μεγάλων”. Είχε γίνει μάλιστα μια κουβέντα για το κατά πόσο αυτή η κίνηση θα επηρέαζε την πειρατεία των comics ή τις πωλήσεις τους (νομίζω πως τελικά η απάντηση ήταν τίποτε από τα δύο, αλλά αυτό είναι προς συζήτηση).

Το παράδειγμα των Marvel και DC ακολούθησαν αργότερα και άλλες εκδοτικές που ζήτησαν να αφαιρεθούν τα comics τους από τον tracker με αποτέλεσμα τον μαρασμό του και σήμερα το οριστικό του κλείσιμο.
Πάντως αν και το Z-Cult FM έκλεισε μάλλον απέχουμε πολύ από το να θεωρούμε ότι η πειρατεία δέχθηκε κάποιου είδους χτύπημα. Μάλιστα ο Serj, o administrator του Z-Cult FM λέει (με φανερά σημάδια απογοήτευσης) πως:
“Live links are becoming the most popular because uploaders are being paid for the number of people who download their comics from Rapidshare etc, its a sad turn of events in the scene.”