Cap’s Back – So What?

cap600rossΔεν το περιμένατε, ε; Που να το φανταστείτε! Ένας δημοφιλής super-hero, που σε δυο χρόνια τα τόσο γνώριμα χρώματα της στολής του θα γεμίσουν τις οθόνες όλων των multiplex, βρήκε τον τρόπο να νικήσει το θάνατο. Απίστευτο! Δεν ξανάγινε!

Είμαι κυνικός; Ειρωνικός, ίσως; Σαφέστατα!

Η Marvel προσπάθησε, για ακόμη μια φορά, να βάλει σε λειτουργία το “hype machine” της, προσδοκώντας αποτελέσματα ανάλογα με αυτά του CAPTAIN AMERICA #25. Ξέρετε, εκείνο το τεύχος, στο οποίο ο Cap δεν κατάφερε να ξεφύγει από “τη σφαίρα”. Την Δευτέρα που μας πέρασε, οι retailers των comic book shops της U.S. of A., έβαζαν στα ράφια τους το ολόφρεσκο CAPTAIN AMERICA #600, δυο ολόκληρες ημέρες πριν την παραλαβή των comics της εβδομάδας αυτής. Ένα τεύχος με ολοστρόγγυλο, βαρβάτο νούμερο, που σηματοδοτεί την έναρξη της επιστροφής του Sentinel of Liberty, με την ελπίδα ότι θα τραβήξει το ενδιαφέρον του κοινού. Το ίδιο απόγευμα, ο Joe Q, ανακοίνωνε με στόμφο στο CBR, την επιστροφή του Steve Rogers. Πώς; Θα μάθουμε!

Μάλιστα. Άραγε, υπήρχε κανείς αφελής, που να πίστευε ότι αυτό το REBORN mini series, από τους Brubaker και Hitch, θα είχε να κάνει π.χ. με την επιστροφή του Thanos;  (Είναι ακόμα νεκρός, δεν είναι;)

Τί να πω; Προσωπικά, όλο αυτό το hype το βαριέμαι αφάνταστα. Σε ένα πρώτο, γενικό επίπεδο, το θεωρώ απλά βλακώδες. Πολύς ντόρος, για κάτι εντελώς κοινότυπο (A superhero back from the grave! House of ideas, indeed!), με τους υπεύθυνους για την όλη βαβούρα, να θέλουν να μας πείσουν πως πρόκειται για κάτι το φοβερό – ακόμη και αν ο μέσος αναγνώστης είχε δει το τρένο να έρχεται, πριν ακόμη αυτό φύγει από το σταθμό.

cap600Σε ένα δεύτερο βαθμό, δεν με πιάνει και βασικά, δεν βρίσκει το στόχο του – να με κάνει να ενδιαφερθώ σε τέτοιο βαθμό, ώστε να φροντίσω να προμηθευτώ το διαφημιζόμενο προϊόν. Παλιότερα, στις B.I. μέρες (Before Internet), τα πράγματα ήταν πιο ήρεμα. Κάπου έβλεπες μια διαφήμιση, κάτι έπιανε το αφτί σου, ή ίσως και να έπαιρνες κάτι από το ράφι, χωρίς να γνωρίζεις ότι ήταν το “Hot New Thing of the Month”. Σήμερα, αν κάποιος θέλει να προφυλαχθεί από τη χιονοστιβάδα Σημαντικών! Καταπληκτικών! Γαμηστερών! εξελίξεων, τότε θα πρέπει να αποφεύγει την ενημέρωση από το internet, ή να διαθέτη αρκετά ισχυρή θέληση, ώστε να καταφέρει να αγνοήσει τα όσα βλέπει στην οθόνη.

Δυστυχώς, όμως, ο αντίκτυπος που έχει το hype πάνω μου, μου στερεί τη δυνατότητα να διαβάσω κάτι που, ενδεχομένως, να το βρω αξιόλογο και ενδιαφέρον. Με προδιαθέτει αρνητικά, αφού τελικά καταλήγω να δρω με έναν εντελώς αντιδραστικό τρόπο, αποφεύγοντας συνειδητά την οποιαδήποτε προσέγγιση στο hyped item. Το περίεργο, όμως, είναι ότι, όταν η “μπόρα” περάσει, είμαι σε θέση, με καθαρό πλέον μυαλό, να διαβάσω το comic που “είχε βάλει φωτιά στο internet” (ή έστω, μεγάλη σπίθα). Βέβαια, μπορεί να χρειαστεί να περάσει ακόμη και ένας χρόνος, ή και περισσότερο για να μπορέσω να το κάνω αυτό.

Άραγε, θα κάνω κάτι αντίστοιχο και σε αυτή την περίπτωση; Ειλικρινά δεν ξέρω. Άλλωστε ακόμη δεν έχω διαβάσει το πρώτο τεύχος που έγραψε ο Brubaker στον τίτλο…