ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: EL ETERNAUTA, Ο ΚΟΣΜΟΝΑΥΤΗΣ ΤΟΥ ΑΠΕΙΡΟΥ

Μόλις μας ήρθε το παρακάτω δελτίο τύπου από τη Jemma Press, για την παρουσίαση του δεύτερου τόμου του EL ETERNAUTA, Ο ΚΟΣΜΟΝΑΥΤΗΣ ΤΟΥ ΑΠΕΙΡΟΥ:

Hector German Οesterheld

Francisco Solano López

EL ETERNAUTA

Ο ΚΟΣΜΟΝΑΥΤΗΣ ΤΟΥ ΑΠΕΙΡΟΥ

Το Σάββατο 4 Ιουλίου στις 8.00 μ.μ., με την ευκαιρία της έκδοσης του 2ου τόμου του έργου των Hector German Οesterheld και Francisco Solano López “EL ETERNAUTA, Ο ΚΟΣΜΟΝΑΥΤΗΣ ΤΟΥ ΑΠΕΙΡΟΥ” των εκδόσεων Jemma Press, θα πραγματοποιηθεί η συνολική παρουσίαση του έργου στη Λέσχη Φίλων Κόμικς, Αγ. Ειρήνης 5 στο Μοναστηράκι.

Τα κόμικς ήταν πάντα ένας χώρος ελεύθερης έκφρασης, χωρίς περιορισμούς και κυρίως χωρίς σοβαροφάνειες, που κατάφερνε με τον τρόπο μιας δημιουργικής γραφής να εκφράζει τις αλήθειες της ανθρώπινης αγωνίας και πολλές φορές να διαχέει με καταλυτικό τρόπο τις πιο επαναστατικές οπτικές για τα πράγματα και να διαμορφώνει συνειδήσεις αντίστασης σε κάθε λογής εξουσίες χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγει σε συνθήματα και επικίνδυνες ταυτίσεις με τις ιδεολογίες ή τους φανατισμούς της κάθε εποχής.

ETERNAUTA_BΤα κόμικς είναι μία τέχνη που ενεργοποιεί την αλήθεια της ανθρώπινης κατάστασης. Η παρουσία τους στο πέρασμα του χρόνου σχετίζεται με τον τρόπο που διατυπώνουν αυτό το “ουσιώδες” το οποίο και τους απονέμει τη δυνατότητα και το χάρισμα της διάρκειας. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση του El Eternauta, του “κοσμοναύτη του απείρου” των Οesterheld και López. Μετά από σχεδόν 50 χρόνια, το έργο αυτό εξακολουθεί να διαθέτει τη δύναμη και την εξαιρετική γοητεία που εξέπεμπε και όταν δημιουργήθηκε. Ο άνθρωπος απέναντι στη μοίρα του, που δεν συμπεριφέρεται ως άβουλο ον στα χέρια εκείνων που επιβουλεύονται την ύπαρξή του, αλλά ως ενεργό υποκείμενο που αντιδρά, αντιστρατεύεται στα σχέδια μιας κακόβουλης επίθεσης και αντιστέκεται υπερασπίζοντας το σημαντικότερο πράγμα που μπορεί να εκφράζει την προσωπική του ιδιαιτερότητα και την ύπαρξή του, δηλαδή την Ελευθερία του.

Μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας που ξεκινά με μια αθώα χιονόπτωση. Που είναι όμως καταστροφική. Αλήθεια, πώς μπορούν οι λευκές νιφάδες του χιονιού να αφανίσουν το ανθρώπινο είδος; Ο συμβολισμός της αρχής του έργου είναι τόσο πολύ δυνατός που σχεδόν προδιαγράφει την εξέλιξη της ιστορίας. Ο κοσμοναύτης του απείρου μπορεί να αποτελέσει ένα παράδειγμα για τη στάση μας απέναντι σ’ αυτούς που απεργάζονται με πολυποίκιλους τρόπους να μας κατατροπώσουν μετατρέποντας μας πολλές φορές σε φοβισμένα και άβουλα πλάσματα. Ο ήρωας των Oesterheld και López, είναι το χέρι που προσπαθεί να μας αφυπνίσει και να μας ανασύρει από αυτή την περιδίνηση.

Για το EL ETERNAUTA θα μιλήσουν οι Αβραάμ Κάουα, λέκτορας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου και συγγραφέας, Γιάννης Κουκουλάς, δημοσιογράφος και συγγραφέας, Ντίνα Σώτηρα, μεταφράστρια.