PREVIEWS (JUL09) – PICKS #2

Ακόμη περισσότερα Previews Picks για τους αχόρταγους αναγνώστες/συλλέκτες! Καταναλώστε, καταναλώστε, καταναλώστε!

usagi_yojimbo_yokaiUSAGI YOJIMBO: YOKAI (Dark Horse, pg28, $14.95)
Παρακολουθώ τις περιπέτειες του λαγού-σαμουράι εδώ και περίπου 20 χρόνια (κατά τη διάρκεια των οποίων έχει αλλάξει αρκετούς τίτλους και εξίσου πολλές εταιρίες) και δεν έχω μείνει ΠΟΤΕ απογοητευμένος με τη δουλειά του μεγάλου Stan Sakai.

Όχι, η προηγούμενη φράση δεν ήταν υπερβολή της στιγμής! Δεν έχει υπάρξει ούτε μία φορά που να έχω διαβάσει οποιοδήποτε τεύχος USAGI YOJIMBO και να μην έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από την αναγνωστική εμπειρία που μου πρόσφερε!

Το συγκεκριμένο original graphic novel θα περιέχει εξήντα τέσσερις σελίδες με fully painted artwork από το σπουδαίο δημιουργό και για μένα είναι απλά can’t miss.

vampirella_second_comingVAMPIRELLA: THE SECOND COMING #1 (Anarchy Studios/Harris Comics, pg187, $1.99)
Την αδυναμία που έχω στη Vampirella δεν έχω προσπαθήσει ποτέ να την κρύψω. Αναγνωρίζω φυσικά πως οι περιπέτειες της ελαφρώς ενδεδυμένης εξωγήινης βρυκολακίνας δεν απευθύνονται σε όλους, αλλά υπάρχει κάτι στο design και το back story του χαρακτήρα, αλλά και στην slightly tongue-in-cheek πρόσέγγιση που συχνά έχουν οι ιστορίες της, που προσωπικά με μαγνητίζει.

Σε μια προσπάθεια να μαγνητίσει ακόμη περισσότερους αναγνώστες, η Harris Comics αλλάζει format και cover price στα comics της Vampi (24 σελίδες, με ελαφρύτερο χαρτί στο εξώφυλλο, με μόνο $1.99) και κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος με τέσσερα διαφορετικά εξώφυλλα από τους Joe Jusko, Jose Gonzales, Arthur Suydam και Ryan Stegman. Τα δικά μου λεφτά τα έχουν σίγουρα. Ελπίζω να πειστούν κι άλλοι…

logicomixLOGICOMIX (Bloomsbury, pg210, $22.95)
Πρέπει να εξομολογηθώ πως εδώ και αρκετά χρόνια, πολύ σπάνια διαβάζω comics στα ελληνικά. Η αλήθεια είναι πως, γενικά, όσο αυτό είναι εφικτό, προτιμώ να διαβάζω στα αγγλικά – ειδικά, μάλιστα, όταν πρόκειται για fiction και ακόμη περισσότερο όταν μιλάμε για comics.

Αυτός είναι και ο μοναδικός λόγος που δεν έχω διαβάσει έως τώρα το πολυδιαφημισμένο και πολυσυζητημένο (αλλά και βραβευμένο με Comicdom Award) graphic novel των Απόστολου Δοξιάδη και Αλέκου Παπαδάτου, LOGICOMIX.

Ε, όπως καταλαβαίνετε, τώρα πια δεν έχω καμία δικαιολογία…

masterpiece_comicsMASTERPIECE COMICS (Drawn & Quarterly, pg247, $19.95)
Φαντάζεστε έναν κόσμο όπου θα κυκλοφορούσαν comics με τίτλους όπως DOSTOYEVSKY COMICS, ACTION CAMUS και CRYPT OF BRONTE;

Φαντάζεστε έναν κόσμο όπου θα υπήρχαν comics που θα εξιστορούσαν τη ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ του Κάφκα με πρωταγωνιστές τους χαρακτήρες του Peanuts;

Φαντάζεστε έναν κόσμο όπου οι πρωταγωνιστές στο WAITING FOR GODOT του Beckett θα ήταν ο Beavis και ο Butthead;;;

Ε, λοιπόν, αυτόν ακριβώς τον κόσμο τον έχει φανταστεί και συνεχίζει να τον φαντάζεται ο Robert Sikoryak, εδώ και αρκετά χρόνια και μέσα από τις σελίδες του MASTERPIECE COMICS θα μπορέσετε να τον επισκεφτείτε και εσείς!

strange_suspenseSTRANGE SUSPENSE: THE STEVE DITKO ARCHIVES VOL. 1 (Fantagraphics, pg254, $39.99)
DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO!

west_coast_bluesWEST COAST BLUES & YOU ARE THERE (Fantagraphics, pg254, $19.99 & $26.99)
Παρ’ όλο που έχω διαβάσει αρκετά ευρωπαϊκά comics στη ζωή μου, δεν είναι πολλοί οι δημιουργοί που έχουν καταφέρει να μου κάνουν μεγάλη εντύπωση.

Ίσως να φταίει κάτι στη δική μου αναγνωστική νοοτροπία… Ίσως κάτι στις δικές τους καλλιτεχνικές ιδιοσυγκρασίες… Όπως και να ‘χει, οι περισσότεροι Eυρωπαίοι δημιουργοί των οποίων τη δουλειά έχω παρακολουθήσει δεν με έχουν συγκινήσει ιδιαίτερα.

Φυσικά, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις: Moebius, Hermann, Bernet, Dupuy και Berberien, είναι μερικές από αυτές. Ο Jacques Tardi, όμως, είναι η μεγαλύτερη και η παλαιότερη!

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που η Fantagraphics αναλαμβάνει το εγχείρημα να εκδώσει στα αγγλικά τις σπουδαιότερες (όλες;) δουλειές του σπουδαίου Γάλλου cartoonist. Τα δύο πρώτα graphic novels της σειράς βρίσκονται στο παρόν PREVIEWS και επιβάλλεται να τα παραγγείλετε!

alecALEC: THE YEARS HAVE PANTS – A LIFE SIZE OMNIBUS (Top Shelf, pg296, $35.00)
Δεν υπάρχουν πολλοί εν ζωή δημιουργοί στους οποίους θα απέδιδα το χαρακτηρισμό “ιδιοφυείς”. Ανάμεσα τους, πάντως, θα ήταν σίγουρα ο Eddie Campbell!

Το παρόν omnibus (640 σελίδες, παρακαλώ!) συγκεντρώνει όλες τις ιστορίες του κορυφαίου δημιουργού, με πρωταγωνιστή το alter ego του, Alec McGarry. Απλές, καθημερινές ιστορίες, με πρωταγωνιστές απλούς (well, περίπου), καθημερινούς (εμμ, τέλος πάντων…) ανθρώπους, και όλο αυτό δωσμένο με τον πλέον… μη βαρετό τρόπο που μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους.

Ακόμη και σε σκηνές όπου, θεωρητικά, δε συμβαίνει τίποτε πέρα από δύο ανθρώπους που μιλάνε επί 4-5 σελίδες, η αφήγηση του Campbell είναι τόσο “δυνατή”, που δεν μπορείς να ξεκολλήσεις τα μάτια σου από τα (φαινομενικά καθόλου συναρπαστικά) δρώμενα. Είπαμε, ο άνθρωπος είναι ιδιοφυία!

huntington_west_virginiaHUNTINGTON, WEST VIRGINIA – ON THE FLY (Villard Books, pg300, $19.95)
PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR! PEKAR!