SAN DIEGO COMIC CON INTERNATIONAL 2009: The Report

Ξεκινάω με ένα απαραίτητο disclaimer…

Το συγκεκριμένο κείμενο, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί μια ολοκληρωμένη εικόνα, των όσων έλαβαν χώρα στο φετινό San Diego Comic Con σχετικά με τον χώρο των comic books. Δεν είναι ένα checklist όλων των σχετικών links, αλλά μια λίστα όλων όσων θεώρησα άξια αναφοράς.

Αν θέλετε μια όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα, το CBR και το Newsarama, σας περιμένουν οι πλήρεις λίστες.

Disclaimer time over, ας πιάσουμε τις ειδήσεις άνα publisher…

Marvel

Deathlok-1-CoverΜεταξύ των ανακοινώσεων επερχόμενων projects, η σημαντικότερη είδηση από το Mondo Marvel Panel, θεωρώ ότι ήταν το πλάνο τις εταιρίας, με σκοπό την παύση των mega-events – τουλάχιστον για τα επόμενα έτη – εστιάζοντας σε “ενδοοικογενειακές” καταστάσεις. Όσοι λοιπόν νιώθουν event-fatigue, σύντομα θα ανακουφιστούν! Επίσης, η εταιρία έχει σκοπό τον περιορισμό της κυκλοφορίας trade paperbacks των σειρών της, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να ενισχύσει τις πωλήσεις των τευχών. Λογικό, γιατί αν μια μερίδα του αναγνωστικού κοινού είναι σε wait-for-the-trade-mode (αρκετά trendy τα τελευταία χρόνια), τότε δεν πρόκειται να δώσει σημασία στα floppies.

Η σημαντικότερη είδηση της Marvel – και μια εκ των σημαντικότερων του φετινού Comic Con – ανακοινώθηκε στο Cup O Joe Panel, και δεν είναι άλλη από την απόκτηση των δικαιωμάτων του Marvelman, στην οποία έχουμε ήδη αναφερθεί. Ελπίζω το αποτέλεσμα της κίνησης αυτής, να φέρει ξανά στα ράφια τις ιστορίες των Alan Moore και Neil Gaiman, για όσους επιθυμούν να τι διαβάσουν στο χαρτί. Γιατί, όταν κάποιοι sellers στο e-bay ζητούν για ένα full set του Miracleman 500 και 600 δολάρια, καθιστούν την απόκτηση των αυθεντικών τευχών, ένα ιδιαίτερα ακριβό σπορ, και τους εαυτούς τους για σφαλιάρες και μπούφλες.

Κατά τα άλλα, ετοιμαστείτε για ένα World War Hulks (κάψιμο), ανάκαμψη του Ultimate Line, με 4-5 τίτλους το μήνα, καθώς και –για ακόμα μια φορά – την επιστροφή του Deathlok, με τον Charlie Huston να αναλαμβάνει τα συγγραφικά ηνία. Στη σχετική συνέντευξη που έδωσε ο Huston, θα έλεγα ότι η προσέγγιση του παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον.

MagnetoΟι δημοφιλείς μεταλλαγμένοι, είχαν το καθιερωμένο τους panel, στο οποίο ανακοινώθηκε η επιστροφή του Magneto στην ενεργό δράση, όχι όμως της Jean Grey, για όσους ακόμα περιμένουν την κοκκινομάλλα να αναστηθεί (ξανά). Επίσης το Necrosha event-άκι θέλει τη Selene να προκαλεί προβλήματα σε X-Force, New Mutants και X-Men. Μιλώντας για X-Men, οι μέρες χαράς και ευδαιμονίας στο San Francisco, πλησιάζουν στο τέλος τους, και πιθανότατα τα μέλη της ομάδας θα πάρουν τους πέντε δρόμους, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα δήλωσε ο Matt Fraction.

DC

Δεν θα έλεγα ότι το DC Nation Panel παρουσίαζε κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με την απουσία σημαντικών ανακοινώσεων, και τις ερωτήσεις του κοινού να έχουν το βασικό ρόλο. Το DC Universe Panel, όμως, αξίζει της προσοχής των fans της Justice League, εξαιτίας των δηλώσεων του συγγραφέα James Robinson, ενώ οι νοσταλγοί των T.H.U.N.D.E.R. Agents θα έχουν έναν λόγο να χαίρονται.

Μεγάλο βάρος έδωσε η DC στο Blackest Night event που ξεκινάει αυτό τον καιρό, με ένα panel αφιερωμένο σε undead people with magic jewelry, ανεβάζοντας τις προσδοκίες του κοινού.

jsa_allstarsΌπως ήταν φυσικό, οι τρέχουσες εξελίξεις στις οικογένειες των τίτλων του Batman και του Superman , χρειάζονταν οι καθεμία από ένα panel μόνες τους, προκειμένου να αναλυθούν. Ειδικά στο Superman panel, o συγγραφέας Geoff Johns έδωσε μια γενικευμένη και ασαφή απάντηση σχετικά με το ποια σύνθεση των Legion Of Superheroes θα πρωταγωνιστεί στο ADVENTURE COMICS. Δεν είναι και λίγες οι επιλογές που έχει…

Τέλος, όσοι διαβάζουν JUSTICE SOCIETY OF AMERICA, θα αναγκαστούν να βάλουν λίγο παραπάνω το χέρι στη τσέπη, αφού ο αριθμός των τίτλων αυξήθηκε κατά έναν, με το JSA ALL STARS να έρχεται να προστεθεί στην οικογένεια. Αν θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείτε να διαβάσετε την συνέντευξη του Matthew Sturges στο CBR, για το πώς θα χειριστεί αυτός και ο Bill Willingham την διάσπαση αυτή.

Vertigo

Δυναμική αυτή τη χρονιά η Vertigo, έχοντας όχι ένα, αλλά δύο panels στη διάθεση της!

Το πρώτο, με τίτλο Vertigo New Ongoing Series/Crime Line, είναι αυτό ακριβώς που περιγράφει ο τίτλος. Πολλές οι δηλώσεις για τίτλους που πρόκειται, ή που έχουν ήδη ξεκινήσει, καθώς και για επικείμενα graphic novels. Η έκπληξη του panel ήταν η ανακοίνωση του Max Allan Collins για την κυκλοφορία του RETURN TO PERDITION, το τελευταίο μέρος του Perdition Saga, σε σχέδιο του Terry Beatty, με τον οποίο είχε συνεργαστεί στο κλασσικό Ms. Tree.

i_zombieΤο -γενικότερης- φύσεως Vertigo Panel, έκρυβε μεταξύ άλλων την ανακοίνωση του I, ZOMBIE, του καινούριου comic των Mike Allred και Chris Robertson, με τους δημιουργούς να φαίνονται αρκετά φιλόδοξοι για αυτό. Αξιοσημείωτη, επίσης, η έκδοση του REVOLVER του Matt Kindt (SUPERSPY), καθώς και του JOE THE BARBARIAN των Grant Morrison και Sean Murphy, το οποίο αφήνει την υπόσχεση ενός fun comic, αν και με αυτόν τον Σκοτσέζο συγγραφέα, κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τελικό αποτέλεσμα. Εξαρτάται πάντα απο τα drugs – or so some people would like to say…

Wildstorm

Δυστυχώς, δεν μπορώ να πω ότι μου κίνησε το ενδιαφέρον, κάτι από τα όσα ειπώθηκαν στο Wildstorm panel. Ναι, το PLANETARY #27 θα κυκλοφορήσει, αλλά πέρα από εκεί, το συγκεκριμένο imprint μοιάζει να φυτοζωεί, αδύναμο να φτάσει ξανά στο επίπεδο που είχε πριν από μια δεκαετία.

Κανένα νέο σχετικά με την κυκλοφορία του δεύτερου τεύχους του WILDCATS των Grant Morrison και Jim Lee.

Ή του τρίτου τεύχους του AUTHORITY του ιδίου συγγραφέα και του Gene Ha.

(Ναι, ακόμα τα περιμένω.)

Αφήνουμε τις Big-Two, και πάμε σε κάποιους από τους υπόλοιπους funny book publishers…

Archie

Ένα panel, όχι αποκλειστικά αφιερωμένο στο γάμο της χρονιάς, που δεν είναι άλλος μεταξύ της Veronica και του Archie, αλλά γενικότερα και στην πορεία της εταιρίας, την χρήση νέων τεχνολογιών, το άνοιγμα σε άλλες χώρες, καθώς και την επιστροφή των Super Teens!

Boom! Studios

muppet_showΗ Boom! Studios μοιάζει να δίνει μεγάλο βάρος στα licensed properties της, και συγκεκριμένα σε MUPPET SHOW, THE INCREDIBLES και FARSCAPE. Από αυτά τα παραπάνω, αξίζει να κρατήσετε το όνομα του Roger Langridge στο MUPPET SHOW – αλλιώς ο Άρης Κώτσης θα μου κόψει την καλημέρα. Επίσης, η συνεργασία του publisher με την Disney, περιλαμβάνει την έκδοση στην Αμερική, ιστοριών με τους κλασσικούς χαρακτήρες, Ιταλικής προελεύσεως. Αν μη τι άλλο, γνώριμο υλικό, εδώ στη χώρα μας.

Τέλος, εμφανίστηκε η δήλωση Mark Waid Is Incorruptible – ότι και αν σημαίνει αυτό το teaser, από πλευράς εκδοτικής κίνησης.

Dark Horse

dr_solarΣυγγνώμη, αλλά μια είδηση επισκίασε όλα όσα ειπώθηκαν στο panel της Dark Horse: Η θρυλική ανθολογία DARK HORSE PRESENTS επιστρέφει, και μάλιστα, φέρνει μαζί της ένα re-imagining κλασσικών χαρακτήρων της Gold Key, και συγκεκριμένα των Magnus the Robot Fighter, Turok, Dr. Solar και Mighty Samson. Αυτή η είδηση από μόνη της, ίσως να μην λέει και πολλά, αλλά επικεφαλής του συγκεκριμένου project, δεν είναι άλλος από τον Jim Shooter, των άνθρωπο που πριν από περίπου 20 χρόνια, ήταν ένας εκ των βασικών στελεχών της δημιουργίας του σύμπαντος της Valiant, χρησιμοποιώντας (περίπου) τους ίδιους χαρακτήρες. Το τότε αποτέλεσμα, ήταν το λιγότερο εκπληκτικό. Ο ίδιος δηλώνει ότι θα προσπαθήσει να αναλάβει τον μεγαλύτερο όγκο του συγγραφικού έργου, γεγονός που ανεβάζει τις προσδοκίες μου στα ύψη ().

Πέρα από τον προσωπικό μου ενθουσιασμό για τα παραπάνω, σίγουρα άξια αναφοράς είναι και η κυκλοφορία των ARCHIE ARCHIVES, με σκοπό την επανέκδοση των πολύ (μα πολύ) πρώτων ιστοριών του κοκκινομάλλη έφηβου και της παρέας του.

IDW

backroadsΑρκετό ζουμί στο panel της IDW, που μόλις έκλεισε δέκα χρόνια. Σε συνεργασία με το iPhone, το DANGER GIRL του J. Scott Campell βρήκε ένα καινούριο σπίτι εκεί, όπως και ο editor Bob Shreck, αναλαμβάνοντας τη θέση του Senior Editor. Επίσης ο πολυγραφότατος πλέον Bill Willingham, πρόκειται να συνεργαστεί με τον Gene Ha στο mini series BACK ROADS, ένα fantasy comic, που παίζει με την ιδέα του multiverse.

Image

chockerΗ Image προσπάθησε να μας αναθερμάνει το ενδιαφέρον μας για τα IMAGE UNITED και HAUNT, δύο τίτλοι που έχουν ανακοινωθεί από πέρυσι – αν δεν κάνω λάθος. Περίμενε κανείς όμως το ότι ο Todd McFarlane θα ξανάπιανε τα μολύβια του για το ξεπεσμένο πλέον SPAWN, αναλαμβάνοντας το διακοσιοστό τεύχος; Έτσι δηλώνει ο ίδιος, αλλά δεν πιστεύω ότι υπάρχει άνθρωπος πρόθυμος να δεσμευτεί για το πότε θα κυκλοφορήσει αυτό τελικά…

Στο Image Panel τώρα, το βάρος έπεσε στo CHOCKER του Ben Templesmith, και στο 50 GIRLS 50 του Frank Cho (cheesecake alert!), ενώ ό συγγραφέας και Image Partner πλέον, Robert Kirkman, απασχόλησε μεγάλο μέρος του χρόνο για τα διάφορα projects του, είτε αυτά περιλαμβάνουν zombies, είτε όχι.

Α, και η Tank Girl κάνει ντου…

Top Shelf

Ένα panel, λιτό σε ανακοινώσεις, εστιασμένο περισσότερο στην ιστορία της εταιρίας, καθώς και κάποιες πρόσφατες κυκλοφορίες της, παρουσία των δημιουργών τους. Οι φανφάρες λείπουν, αλλά σίγουρα αξίζει το χρόνο που θα σπαταλήσετε για να διαβάσετε το σχετικό report.

More Bone!

BoneΔεν ανακοινώθηκε σε κάποιο panel, αλλά το Δελτίο Τύπου της Scholastic, προετοιμάζει το έδαφος για επανέκδοση παλαιοτέρου υλικού, καθώς και ολοκαίνουριου! To BONE: TALL TALES θα κάνει την αρχή, ενώ η τριλογία THE QUEST FOR THE SPARK, πιθανότατα θα έχει ένα πιο επικό τόνο. Δυστυχώς, ο Jeff Smith θα περιοριστεί σε artistic duties, καθώς και στην επίβλεψη του όλου εγχειρήματος, με τον Tom Sniegoski, να κάθεται πίσω από το πληκτρολόγιο.

Well, it was bound to happen, someday…

WILSON του Dan Clowes

wilsonΚαι αυτή η ανακοίνωση κυκλοφόρησε μέσω Δελτίου Τύπου. Τα νέα σχετικά με ένα νέο graphic novel του Dan Clowes είναι σίγουρα κάτι (πολύ) παραπάνω από ευχάριστα, αλλά δεν μπορώ να μην σχολιάσω το γεγονός ότι αυτό πρόκειται να κυκλοφορήσει όχι από την Fantagrpahics (όπως ορίζει η παράδοση), αλλά από την Drawn & Quarterly. Περίεργο.

Αυτά σχετικά με panels και ανακοινώσεις, αλλά το SDCC 2009, δεν τελειώνει εκεί!

Comics & Hollywood: A Bumpy Love Affair

Μέχρι να φτάσει η στιγμή που θα πληρώσετε το εισιτήριο σας για να δείτε το IRON MAN 2, πρέπει να την βγάζετε με ορεκτικά σαν αυτά εδώ. Το cast και ο σκηνοθέτης φαίνονται να είχαν τα κέφια τους, οπότε γιατί να μην καταφέρουν ακόμα μια φορά να κάνουν ένα fun superhero flick;

kickassΠολύς ντόρος γίνεται για το KICK ASS, με όλους να τους συντελεστές να είναι ενθουσιασμένοι, όπως και τους δημιουργούς του comic (που ακόμα δεν ολοκληρώθηκε) εγώ όμως, είμαι σχεδόν έτοιμος να σας υπογράψω ότι η ταινία θα είναι για τρελούς!

Μην ξεχνάτε, όμως, ότι υπάρχει και το JONAH HEX, με τον βαρύ Josh Brolin, και την new hottie darling, Megan Fox. Αν και έχω ένα προαίσθημα, ότι θα είναι ταινία επιπέδου DAREDEVIL, ελπίζω να πέσω έξω. Όχι ότι έχω τίποτα με τον παραμορφωμένο cowboy, αλλά κάτι δεν μου κολλάει καλά.

The Future Knocking On Comics’ Door

Γεγονός είναι, ότι πολύ publishers ακολουθούν τα βήματα της νέας τεχνολογίας, πρόθυμοι να την χρησιμοποιήσουν, με σκοπό την διάδοση των εκδόσεων τους. Μπορείτε να διαβάσετε τα reports από τα panels Digital Comics: The Future Is Now, Longbox (αφιερωμένο στη ψηφιακή πλατφόρμα), καθώς και το Motion Comics: Graphic Novels In The Digital Age. Τρία ενδιαφέροντα panels, που δείχνουν την τάση της βιομηχανίας, να ακολουθήσει της ψηφιακές οδούς που οδηγούν στο μέλλον. Μην την πατήσει όπως και η μουσική βιομηχανία…

Όλα Αυτά Όμως Δεν Είναι Αρκετά…

…Αν θέλετε να αποκτήσετε την ψευδαίσθηση ότι βρίσκεστε στο San Diego, μεταξύ hot & cold δημιουργών, booth babes, Hollywood stars και αναλόγων καταστάσεων. Τότε σίγουρα απαιτείται περαιτέρω ανάγνωση…

Μπορείτε να ξεκινήσετε διαβάζοντας τις εντυπώσεις του Tom Spurgeon του Comics Reporter (μια για κάθε μέρακαθώς και έναν προβληματισμό σχετικά με τα επιτυχημένα cons. Ή, αν θέλετε ακολουθήστε το The Beat, καθώς συλλέγει γνώμες και απόψεις τις comic community, ως απολογισμό του φετινού San Diego Comic Con.

Αν θέλετε όμως και την γνώμη ενός παλιού retailer, απογοητευμένου από την τροπή που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια το San Diego Comic Con, τότε πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσετε αυτό το newsletter του Chuck Rozanski, προέδρου της Mile High. Δυστυχώς, τα comics εδώ και κάποια χρόνια, έχουν πάψει να είναι η προτεραιότητα του συγκεκριμένου Convention, γεγονός που δυσαρεστεί την παλιά φρουρά.

Σύντομος Επίλογος
Ένα τόσο ογκώδες κείμενο, απαιτεί και από μόνο του έναν επίλογο. Μετά τις αρκετές ώρες εργασίας που αφιέρωσα στο συγκεκριμένο post, μπορώ να πω ότι από πλευράς ανακοινώσεων, το φετινό San Diego  είχε να μου πει ένα-δύο πράγματα Οι κυριότερες ειδήσεις που θα έλεγα ότι με ¨ξεσήκωσαν¨, ήταν μόνο η απόκτηση των δικαιωμάτων από την Marvel του Marvelman, καθώς και η επαναφορά στο προσκήνιο των χαρακτήρων της Gold Key, με τον Jim Shooter να αναλαμβάνει (για ακόμα μια φορά) το project αυτό. Επίσης σίγουρα θα ήθελα να διαβάσω το RETURN TO PERDITION, ενώ έχω και ένα fanboy-ιστικο ενδιαφέρον για το καινούριο DEATHLOK. Όσο για την επέκταση του BONE universe, δεν νομιζω πως θα πω όχι!

Πέρα από αυτά τα παραπάνω χλιαρά πράγματα, πολλοί τίτλοι ανακοινώθηκαν, που δεν θα έλεγα ότι θα έτρεχα να τους αγοράσω, αλλά… και πάλι, έτσι δεν είναι σε κάθε major American comics convention;