PREVIEWS (AUG09) – PICKS #1

GHOST STORIESGHOST COMICS
(Bare Bones Studio, pg 208, $10.00)

Δεν είναι μυστικό πως μου αρέσει ιδιαίτερα να βρίσκω στις σελίδες του PREVIEWS πράγματα που πιστεύω πως δε θα τραβήξουν πολλά βλέμματα αλλά που θα κρύβουν κάτι νέο και ενδιαφέρον. Το GHOST COMICS αποτελεί την εναλλακτική επιλογή μου για αυτό το μήνα. Μια ιδιαίτερη ανθολογία με ιστορίες για φαντάσματα από νέους αλλά και από πιο γνωστούς (όπως οι Jeffrey Brown, Zak Sally, John Porcellino, Kevin Cannon και David Heatley) δημιουργούς.

Όπως πάντα, σε ανθολογίες που αποτελούν φυτώριο για πολλά μελλοντικά ταλέντα, δεν θα είναι όλες οι ιστορίες καλές. Συνηθίζω, όμως, να στηρίζω κάτι τέτοιες προσπάθειες… ειδικά αν απολαμβάνουν την στήριξη του Xeric foundation τις επιλογές του οποίου γενικά εμπιστεύομαι.

PimFranciePIM & FRANCIE
(Fantagraphics, pg 267, $28.99)

Ο Al Columbia είναι από τους δημιουργούς που έχει κάνει ελάχιστα comics σε σχέση με το πόσο σημαντικός θεωρείται. Πρωτοεμφανίστηκε ως ο νεαρός βοηθός του Bill Sienkiewicz στο BIG NUMBERS και όταν ο Sienkiewicz τα παράτησε χρίστηκε αυτόματα ο συνεχιστής του μέχρι που η πίεση τον οδήγησε στο να καταρρεύσει. Λίγα χρόνια αργότερα ο Columbia ξεκίνησε ένα νέο comic από την Fantagraphics  (THE BIOLOGIC SHOW), το οποίο κυκλοφόρησε δύο τεύχη και αργότερα εμφανίστηκε σε κάποιες ανθολογίες. Τελευταία έκανε αισθητή την παρουσία του στο MOME και τώρα μας παρουσιάζει την πρώτη του ολοκληρωμένη δουλεία, η οποία είναι λίγο comics, λίγο artbook, λίγο εικονογραφημένη ιστορία, αλλά κυρίως ένα βιβλίο το οποίο περιμέναμε πάρα πολλά χρόνια…

ACT-I-VATEACT-I-VATE PRIMER
(IDW, pg 282, $24.99)

Το ACT-I-VATE ξεκίνησε σαν μια πολύ ενδιαφέρουσα και αρκετά φιλόδοξη online ανθολογία-κολεκτίβα μιας ομάδα νέων δημιουργων (μια ιδέα του Dean Haspiel) και εξακολουθεί να είναι μια ιδιαίτερα δημιουργική και ανήσυχη γωνιά του δικτύου όπου έχουν δημοσιευτεί πολλές (και αρκετές από αυτές ιδιαίτερα καλές) ιστορίες. Στην αρχική ομάδα μάλιστα (στην οποία βρισκόταν και ο Nick Bertozzi) έχουν προστεθεί πολλοί ιδιαίτερα ενδιαφέροντες δημιουργοί (όπως ο Roger Langridge) με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Αρκετές από τις ιστορίες που πρωτοεκδόθηκαν στο ACT-I-VATE δημοσιέυτηκαν αργότερα και σε έντυπη μορφή (BRAWL, PARADE WITH FΙREWORKS,  FISHTOWN), αλλά για πρώτη φορά έχουμε την ομάδα του ACT-I-VATE να φτιάχνει ολοκαίνουργιες ιστορίες που δημιουργούνται για κάποιο έντυπο.

BinkyBrownBINKY BROWN MEETS THE HOLY VIRGIN MARY
(McSweeneys, pg 287, $29.00)

Αν είστε fans των αυτοβιαγραφικών comics τότε καλό θα ήταν να αποκτήσετε με κάποιο τρόπο αυτή εδώ την ιστορία που το 1972 όρισε ένα ολόκληρο είδος. Ο Binky Brown (alter ego του δημιουργού Justin Green) συνθλίβεται ανάμεσα στις εφηβικές του ορμές και την καταπίεση της εκκλησίας, με αποτέλεσμα να φτάσει σε μια κατάσταση αρρωστημένη όπου φαντάζεται  πως εκπέμπει βλάσφημες ακτίνες που προσβάλουν την Παρθένο. Ο Art Spiegelman έχει δηλώσει πως χωρίς τον BINKY BROWN δεν θα υπήρχε το MAUS, ενώ δημιουργοί όπως ο Joe Matt, ο Chester Brown και ο Craig Thompson χρωστάνε πάρα πολλά στον Justin Green. Τώρα, λοιπόν, οι καλοί κύριοι του McSweeneys μας δίνουν την δυνατότητα να αποκτήσουμε αυτή την κλασική ιστορία σε hardcover με μεγάλο μέγεθος και ελαφρώς τσιμπημένη τιμή. Αν το σκέφτεστε, καλό θα ήταν να έχετε κατά νου πως ο Tom Spurgeon το είχε κατατάξει ανάμεσα στα 50 πράγματα που χρειάζεται μια πραγματική συλλογή comics.

JDMechanismoJUDGE DREDD: MECHANISMO
(Rebellion, pg 300, $25.00)

Προσπαθώντας να αυτοπειροριστώ σε πέντε επιλογές για αυτό το PREVIEWS βρέθηκα να προβληματίζομαι για να προσπαθώ να επιλέξω ανάμεσα σε κυκλοφορίες που δε βλέπω την ώρα να αποκτήσω και να διαβάσω (όπως η έκδοση του COMPLETE ROCKETEER από την IDW, το τελευταίο και πολύ καθυστερημένο τεύχος του PLANETARY) ή κυκλοφορίες που για τον ένα ή τον άλλο λόγο θεωρώ σημαντικές (Το BEST AMERICAN COMICS 2009, τις νέες εκδόσεις των AKIRA και GHOST IN THE SHELL που κάνουν σεφτέ για την KODANSHA) ή δουλειές αγαπημένων δημιουργών (όπως το SULK vol 3 του Jeffrey Brown ή το 25000 YEARS OF EROTIC FREEDOM που βρίσκεται στις σελίδες του PREVIEWS UK και που είναι στην ουσία μια πολυτελής έκδοση του άρθρου με τίτλο “Bog Venus Versus Nazi Cock-Ring: Some Thoughts Concerning Pornography” που είχε γράψει ο Alan Moore για το Arthur magazine). Αντί για αυτά, όμως, η τελευταία μου επιλογή είναι κάτι με ιδιαίτερα προσωπική σημασία JUDGE DREDD: MECHANISMO.

Μετά τη Judgement Day, οι Δικαστές που έχουν μείνει στη Megacity1 για να επιβάλουν το νόμο δε μοιάζουν να είναι αρκετοί και η λύση που θα βρεθεί είναι Δικαστές-robot. Έλα που όμως η ιδέα που μοιάζει καλή θα παρουσιάσει ένα σωρό προβλήματα και ο Dredd θα είναι μια ακόμα φορά αυτός που θα βγάλει το φίδι από την τρύπα. Πάνε πολλά χρόνια που είχα διαβάσει (δανεική) αυτή την ιστορία και είχα σχεδόν ξεχάσει πόσο πολύ την είχα (ανεπιτυχώς) αναζητήσει για να την αποκτήσω (μιλάμε για μια εποχή όχι ιδιαίτερα μακρινή αλλά πολύ διαφορετική από τη σημερινή).

For old times sake λοιπόν…