Rick Veitch: Στους Βάλτους Των Comics

rick veitchΟ Rick Veitch είναι ο άνθρωπος που ανέλαβε μια από τις πιο δύσκολες αποστολές στην Iστορία των comics: όταν το 1987 ο Alan Moore αποχώρησε από το SWAMP THING, το χρίσμα πέρασε στον Veitch, ο οποίος προσπάθησε να συνεχίσει ένα από τα καλύτερα έργα του Βρετανού συγγραφέα. Και τα κατάφερε, κερδίζοντας τη γενική αποδοχή του αναγνωστικού κοινού, ακόμη και αυτών που (δικαιολογημένα) πίστευαν ότι, μετά τη φυγή του Moore, ο δρόμος για τον τίτλο θα ξεκινούσε την κατηφόρα. Όπως και ο Moore, μερικά χρόνια πριν, ο Veitch έδωσε μια νέα τολμηρή κατεύθυνση στο SWAMP THING, αναμειγνύοντας μυθολογικά και θρησκευτικά στοιχεία που μεταμόρφωσαν τον τίτλο και ενόχλησαν κάποιους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το SWAMP THING #88, στο οποίο ο πρωταγωνιστής θα συναντούσε τον Ιησού Χριστό, ένα τεύχος που τελικά δεν έφτασε swamp thingποτέ στο τυπογραφείο και είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του Veitch. Από τότε ασχολήθηκε κυρίως με τα alternative comics και έχει ζήσει τη βιομηχανία των comics από διάφορα πόστα: σεναριογράφος, σχεδιαστής, εκδότης, αναγνώστης, δημιουργός διαδικτυακού comic portal (comicon.com), συνεργάτης του Alan Moore (MIRACLEMAN, AMERICA’S BEST COMICS, 1963, SUPREME).

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πως η άποψή του για τα τεκταινόμενα στο χώρο είναι σημαντική και ο ίδιος την εξέφρασε για πολλά θέματα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Newsarama. Σε αυτή, ο Veitch σχολιάζει τα καλύτερα comics εκεί έξω, το internet, την Diamond και τις τακτικές της (κυρίως ως εκδότης, μιας και έχει το δική του εκδοτική, King Hell Press), το μέλλον της βιομηχανίας των comics, αλλά και τις αλλαγές που θα επιφέρουν οι ψηφιακές τεχνολογίες στο πώς διαβάζουμε τα αγαπημένα μας comics. Αναφέρει, μάλιστα, χαρακτηριστικά:

The future of comics appears to be in the digital environment, but no one’s really figured out how to monetize it yet. I’m like everyone else, watching for promising developments in e-readers. Once we’ve got a low-priced color reader with 3G capability, I expect comics to explode on the net.

moon_and_serpent_cover_lgΑνέφερε, τέλος, τα project που έχει στα σκαριά, αλλά και τα σχέδιά του για το μέλλον. Όπως αποκάλυψε, ήδη σχεδιάζει κάποιες από τις σελίδες που έγραψε ο Alan Moore για το THE MOON AND SERPENT BUMPER BOOK OF MAGIC, το οποίο θα κυκλοφορήσει (το 2011) από την Top Shelf, ενώ, σύμφωνα με όσα δήλωσε, έχει τρεις προτάσεις για creator owned comics, τις οποίες, όμως, δεν αποκαλύπτει. Προσφέρεται, μάλιστα, να ταράξει και λίγο τα νερά του universe της Marvel, αν κάποιος από το House Of Ideas ενδιαφέρεται!

Ολόκληρη τη συνέντευξη μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.