Η DC Entertainment Έρχεται, o Paul Levitz Φεύγει (updated)!

dc_logoΈχω την εντύπωση πως οι μεγάλες εταιρείες έχουν σκοπό να ξεπεράσει η μία την άλλη σε σημαντικές εξελίξεις και να κάνουν όλα τα comics related media να χάσουν τον ύπνο τους, αναμένοντας την επόμενη μεγάλη είδηση. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός πως, εννιά ακριβώς ημέρες μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς της Marvel από τη Disney, η Warner Βros ανακοίνωσε πως η DC Comics αντικαθίσταται από την DC Entertainment και ο Paul Levitz αποχωρεί από τη θέση του Προέδρου και Εκδότη.

Αναλυτικότερα, η Warner Bros Entertainment ανακοίνωσε πριν από λίγο τη δημιουργία της DC Entertainment Inc., μιας νέας εταιρείας που ιδρύεται με σκοπό να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τη δυναμική και τη αξία του brand της DC Comics, στα πλαίσια όλων των Μέσων που μπορεί να προσφέρει η “μαμά” Warner. Επικεφαλής της DC Entertainment δε θα είναι ο Paul Levitz (όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια στη DC Comics), αλλά η Diane Nelson, Πρόεδρος, μέχρι σήμερα, της Warner Premiere.

Η DC Entertainment θα αναλάβει το καθήκον της στρατηγικής ενσωμάτωσης της “περιουσίας” (χαρακτήρες, brands και εργασίες) της DC Comics στη μηχανή παραγωγής της Warner Bros, κυρίως στους τομείς της εκμετάλλευσης και της διανομής. Επιπλέον, θα επενδύσει στις δυνατότητες και την τεχνογνωσία των WB Studios στη δημιουργία και διατήρηση των franchises. Αυτό σημαίνει πως τα Studios θα δώσουν προτεραιότητα στην εν λόγω “περιουσία” της DC, όσον αφορά σε κινηματογράφο, τηλεόραση, video games, DVD και κάθε είδους merchandise.

Φυσικά, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η συγκεκριμένη αλλαγή του status quo δε σημαίνει ότι η DC θα σταματήσει να εκδίδει comics, ούτε πως αυτά θα μειωθούν: 90 τίτλοι comics και 30 graphic novels θα συνεχίσουν να εκδίδονται κάθε μήνα από τη DC και τα imprints της.

Η Πρόεδρος της DC Entertainment, θα λογοδοτεί κατευθείαν στον Πρόεδρο της Warner Bros. Pictures Group, γεγονός που δείχνει ότι η νεοσύστατη εταιρεία είναι σημαντική για τον Όμιλο.

Και τι θα απογίνει ο Paul Levitz, Πρόεδρος και Εκδότης της DC Comics από το 2002, τώρα που η εταιρεία αλλάζει σύσταση και αποκτά νέες λειτουργίες ως DC Entertainment; Ο fan favorite πρώην writer θα αποχωρήσει από τη θέση του (η paul levitzοποία πλέον, ουσιαστικά, δεν υπάρχει) και θα επιστρέψει στις ρίζες του. Με λίγα λόγια θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη DC, ως σύμβουλος, editor, αλλά και writer! Μυρίζεται κανείς νέο LEGION;

Φυσικά, η νεοσύστατη εταιρεία θα αποζητήσει και την εμπειρία του Levitz (τρεις δεκαετίες εμπειρίας στη DC δε θα μπορούσαν ν περάσουν απαρατήρητα ούτε από τον πιο σκληρόπετσο γραφειοκράτη yuppie) στην επέκταση αυτή του franchise της DC. Οι πολύτιμες συμβουλές του θα χρησιμοποιηθούν και στη μετάβαση των τίτλων και χαρακτήρων των comics σε άλλα Μέσα και η προσφορά του, σύμφωνα με τη Warner Bros θα είναι ανεκτίμητη στην επίτευξη του στόχου της DC Entertainment: τη μεγιστοποίηση της αξίας της “περιουσίας” της DC. Επιπλέον, οι καλές του σχέσεις με δημιουργούς και καλλιτέχνες και η τεράστια εμπειρία του και στις δυο πλευρές της όχθης (δημιουργός και εκδότης) θα επιστρατευθούν για την αφαίρεση ενός από τα μεγαλύτερα αγκάθια στο πλευρό της DC: τα θέματα σχέσεων με κληρονόμους (φώναξε κανείς το Superman;).

Ο ίδιος ο Levitz ανάρτησε και ένα είδος επιστολής παραίτησης στο The Source, το επίσημο blog της DC, στην οποία εξηγεί την κατάσταση, ευχαριστεί τους πάντες και δίνει μια γεύση από τα μελλοντικά του σχέδια. Σε όσους έσπευσαν να παρατηρήσουν ότι ο “κακός κολοσσός” έδιωξε τον fan favorite Πρόεδρο, o Levitz απαντά: “Μετά από τόσους ρόλους που έχω αναλάβει στη DC, με ενθουσιάζει η προοπτική να επικεντρωθώ στο γράψιμο και να παραμείνω ταυτόχρονα μέλος της εταιρείας που αγαπώ, καθώς αυτή περνάει σε νέο στάδιο. Είναι μια νέα χρυσή εποχή για τα comics και τους εξαιρετικούς χαρακτήρες της DC και ελπίζω πως η νέα μου θέση θα μου επιτρέψει να συμβάλλω κι εγώ στη μαγική αυτή εποχή.”

dc universe

Τι μπορεί, όμως, να σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη, αν ξεπεράσουμε τα εταιρικά συγχαρητήρια και το καθαρά επιχειρησιακό ή μετοχικό κομμάτι; Πρώτα απ’ όλα, όσοι είχατε ξεγράψει όλα αυτά τα χρόνια ένα νέο LEGION με την υπογραφή του Levitz, μπορείτε να αναθαρρήσετε. Ήδη, σύμφωνα με τον Dan Didio, ο Levitz ετοιμάζεται να αναλάβει το νέο ADVENTURE COMICS, ως editor, αλλά και writer.

Επιπλέον, οι fans της DC μπορούν να περιμένουν τα επόμενα χρόνια (και μήνες) ένα σκασμό από ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και οτιδήποτε άλλο βάλει ο νους τους (mercandise-wise). Ήδη, ο οργασμός φημών των τελευταίων μηνών για εισβολή των ηρώων της DC σε άλλα Μέσα μοιάζει να δικαιώνεται. Τα MIDNIGHT MASS και HUMAN TARGET θα βρουν πιο εύκολα το δρόμο προς την τηλεοπτική οθόνη, τα JONAH HEX και THE LOSERS βρίσκονται στα τελευταία στάδια της κινηματογραφικής παραγωγής, οι φήμες για ακύρωση της ταινίας GREEN LANTERN μάλλον δεν έχουν πια λόγο ύπαρξης – ακόμη και η πέρα από τα όρια κάθε λογικής φήμη για τη μεταφορά του LOBO στον κινηματογράφο (σε σκηνοθεσία Guy Ritchie), αρχίζει να μοιάζει με ένα άκρως πιθανό σενάριο.

Για να δούμε τι θα συμβεί την επόμενη εβδομάδα…

UPDATE: Ο Paul Levitz και η Πρόεδρος της DC Entertainment, Diane Nelson, απαντούν στις ερωτήσεις του Jonah Weiland, για λογαριασμό του CBR, ενώ στο Newsarama αναρωτιούνται για τις αλλαγές που θα επιφέρει το νέο status quo.