Bludzee: Το Πρώτο Comic Τσέπης

Από την 1η Σεπτεμβρίου, o Lewis Trondheim και ο γάτος του Bludzee κάνουν κατάληψη στα κινητά μας!

Όπως μας πληροφορεί το δελτίο Τύπου που λάβαμε (λίγο καθυστερημένα, ομολογουμένως) από την Ave! Comics, ο Bludzee είναι ένας μικρός μαύρος γάτος, με μπλε μάτια, χαριτωμένος και διασκεδαστικός, μα πάνω από όλα μια πρωτότυπη ιδέα! Ο Bludzee είναι η πρώτη σειρά comics για κινητά τηλέφωνα, που θα διαρκέσει έναν ολόκληρο χρόνο και θα διανεμηθεί παγκοσμίως. Μια πρωτότυπη δημιουργία, που κυκλοφορεί για πρώτη φορά από τον μοναδικό Lewis Trondheim.

newiPhoneBludzeeΚάθε μέρα, για έναν ολόκληρο χρόνο, η ζωή του Bludzee παρουσιάζεται σε συγκινητικά και διασκεδαστικά καθημερινά strips. Με κάθε μηνιαία συνδρομή, οι αναγνώστες θα ανακαλύψουν τον καθημερινό κόσμο ενός μικρού γάτου.  Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ο Lewis Trondheim δημιούργησε ένα νέο τρόπο χρήσης του κινητού σας τηλεφώνου.  Κάθε strip είναι σαν ένα κλαδί δέντρου – κάθε ημέρα μεγαλώνει ένα νέο κλαδί με ένα νέο strip, ενώ κάθε μήνα δημιουργείται ένα νέο “δέντρο” στο τηλέφωνό σας.

plancheBludzeeΔιατίθεται σε 19 γλώσσες (μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά) και διανέμεται μέσω διαφόρων καταστημάτων smartphone. Και για όσους δεν χρησιμοποιούν smartphones, η Ave!Comics δημιούργησε μια έκδοση για προβολή σε υπολογιστή, μέσω της ιστοσελίδας bludzee.com.

Τί λέει, όμως, ο δημιουργός του Bludzee; Μιλήσαμε με τον Lewis Trondheim για αυτό το νέο project του.

“Είμαι πολύ εξοικειωμένος με τις νέες τεχνολογίες. Άλλωστε, έχω και εγώ ένα i-pod. Μου φάνηκε ένας πολύ ενδαφέρων τρόπος για να μπορέσουμε να περάσουμε στην καθημερινότητα όλου του κόσμου τα comic strips, ακόμη και σε αυτούς που τα comics δεν είναι στην κουλτούρα τους”.

Όσο για το πόσο επηρεάζει αυτός ο νέος τρόπος “παρουσίασης” τη διαδικασία δημιουργίας ενός comic, ο Trondheim απαντά…

“Δεν κάνω κάτι διαφορετικό. Φτιάχνω το strip σαν να προοριζόταν για κάποια εφημερίδα. Το Bludzee στηρίχθηκε κυρίως στην ιδέα του να είναι διαθέσιμο και προσβάσιμο στην τσέπη κάθε αναγνώστη όλες τις μέρες, σαν ένα καθημερινό ραντεβού. Το σημαντικό είναι τα comics strips να παραμένουν comic strips και να μην μεταλλάσσονται σε κάτι διαφορετικό, απλά γιατί αλλάζει ο τρόπος παρουσίασής τους.”

Είναι γεγονός πως οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν νέες δυνατότητες σε όλες τις μορφές Τέχνης. Παρ’ όλα αυτά, για μένα, δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στην αίσθηση του να πιάνω στα χέρια μου, να ξεφυλλίζω και να απολαμβάνω κάθε σελίδα ενός καλογραμμένου comic, και στο να  σκρολάρω σε μια οθόνη υπολογιστή ή τηλεφώνου…