VIKING

viking01_c1Writer: Ivan Brandon
Artist: Nic Klein
Lettering: Kristyn Ferretti & Nic Klein
Image Comics

Όπως φαίνεται είναι γόνιμος καιρός για βάρβαρους παντός είδους, καθώς μεσουρανούν comics όπως το CONAN, το NORTHLANDERS, τα WORLDS OF FRANK FRAZETTA, το HERCULES: THE THRACIAN WARS (και το καινούργιο HERCULES: THE KNIVES OF KUSH) και γενικά παρατηρείται μια επιστροφή του πιο αιματηρού epic fantasy, η οποία ξεκίνησε δειλά πριν από μερικά χρόνια, αλλά τώρα που ξαναβρήκε το κοινό της, κάνει όλο και πιο θαρρετά και ενδιαφέροντα βήματα.

Το πιο πρόσφατο τέτοιο βήμα είναι το VIKING, το οποίο βρίσκεται αισίως στο #3 από τον Αύγουστο, με το #4 να αναμένεται τον Οκτώβριο. Βεβαίως, για όσους δεν το πήραν εγκαίρως είδηση, η Image Comics έχει ήδη ανακοινώσει reprints των δύο πρώτων τευχών. Εγώ, για άλλη μια φορά και όπως μου συμβαίνει συχνά, ανακάλυψα τη σειρά τυχαία και όχι στο PREVIEWS, βρίσκοντας αρχικά το #2 στο ράφι ενός καταστήματος και το #1 αργότερα, στο ράφι ενός άλλου.

viking2coverΑυτό που θα παρατηρήσει κανείς από τη πρώτη στιγμή είναι ότι το comic μοιάζει με κάποια ειδική έκδοση του HEAVY METAL MAGAZINE, αφού έχει το σχετικό, αρκετά ιδιόμορφο μέγεθος, καθώς και ένα στήσιμο εξωφύλλου βαρύ και ασήκωτο, απόλυτα ταιριαστό με τον χαρακτήρα του comic.

Η ιστορία λαμβάνει χώρα τον 9ο αιώνα, από όσο έχω καταλάβει στη Νορβηγία και εξιστορεί τα παθήματα και τις περιπέτειες δύο αδελφών, του Finn και του Egil, οι οποίοι ζουν με τον μικρότερο αδελφό τους, Ketil και τον παππού τους, Ozur, έναν βλοσυρό πλην έντιμο σιδερά. Η ιστορία ξεκινά με τους δύο μεγαλύτερους αδελφούς να επιδίδονται σε κλοπές και λεηλασίες εμπορικών αποστολών που βρίσκονται υπό την προστασία του King Bram, the “Quiet”. Πολύ σύντομα, οι πράξεις τους επισύρουν αντίποινα και προσωπική απώλεια, εκκινώντας έναν κύκλο αιματοχυσίας.

viking01_p4Παράλληλα, βλέπουμε τα τεκταινόμενα στους κόλπους της ηγεσίας του Bram, καθώς και τη σχέση με την ατίθαση κόρη του, Anniki. Υπάρχει ένα σκοτεινό σημείο ως προς το αν όλοι οι βασικοί χαρακτήρες προήλθαν από τη Γροιλανδία, καθώς είναι κάτι για το οποίο γίνεται νύξη άμεσα και έμμεσα, αλλά φαντάζομαι ότι αυτό θα εξηγηθεί στην πορεία.

Αν και η ως τώρα ιστορία υποδεικνύει ότι έχουμε να κάνουμε με την εξιστόρηση των περιπετειών δύο “εγκληματιών λόγω περιστάσεων”, εγώ εντοπίζω τα μεγαλύτερα ατού του comic στο εκτενές characterization, στον μη επιτηδευμένο τρόπο που παρουσιάζεται κάτι αποτρόπαιο ή κάτι τραγικό και πάνω από όλα, στην παρουσίαση: από το φανταστικό, σκοτεινό και υποβλητικό artwork, μέχρι την εναλλαγή οπτικών γωνιών από χαρακτήρα σε χαρακτήρα, Viking2pg1αλλά ακόμη και από το format της έκδοσης, έχει κανείς την αίσθηση ότι διαβάζει ένα περιοδικό ιστορικών θεμάτων γύρω από τη συγκεκριμένη εποχή, αλλά δίχως το political correctness και με τη δυνατότητα να έχει ένα είδος ενσυναίσθησης με τους πρωταγωνιστές των γεγονότων.

Πιστεύω ότι είναι ένα must για όποιον/όποια απολαμβάνει μια σειρά σαν το NORTHLANDERS, σε σχέση με το οποίο το παρόν έχει και ένα πλεονέκτημα: το ιδιόμορφο format του αφήνει το artwork να αναπνεύσει, προσφέροντας τη δυνατότητα (και κυρίως, προκαλώντας την επιθυμία) να το χαζεύει κανείς για ώρες και να μελετά την παραμικρή λεπτομέρεια.