CHILDREN OF THE SEA Vol. 1

ChildrenOfTheSeaWriter/Artist: Daisuke Igarashi
Viz Media (Signature Series Ikki)

Η Viz είναι μάλλον η σημαντικότερη εταιρία που εκδίδει manga αυτή τη στιγμή. Ειδικά το imprint της Viz Signature αποτελεί εγγύηση για κάποια από τα καλύτερα manga που κυκλοφορούν εκεί έξω (MONSTER, PHOENIX, TEKKON KINKREET, GYO). To γεγονός λοιπόν ότι δημιουργήθηκε ένα ολόκληρο υπο- imprint της Viz Signature (το SIG IKKI) για να φιλοξενήσει τίτλους του περιοδικού ΙΚΚΙ είναι πάρα πολύ σημαντικό και δημιούργησε πάρα πολλές υποσχέσεις. Το IKKI (η λέξη ΙΚΚΙ έχει την ίδια έννοια που έχει στην Δύση η λέξη comics και μαρτυρά κάτι πιο ενήλικο, ρηξικέλευθο και ανεξάρτητο) δημιουργήθηκε στην Ιαπωνία το 2000 με το όραμα να εκδώσει νέα και πρωτοποριακά manga.

Τα manga αυτά μετάφρασε η Viz και μας δίνει τη δυνατότητα να τα διαβάσουμε εντελώς δωρεάν online στο site www.sigikki.com. Όταν ολοκληρώνεται εκεί ένα volume θα εκδίδεται και σε έντυπη μορφή από τη Viz. Η πρώτη τέτοια έκδοση είναι το CHILDREN OF THE SEA.

cotsbw2Όταν είχα αρχίσει να γράφω στο Comicdom σχεδίαζα κάποια στιγμή να προτείνω στους editors μια στήλη με τον τίτλο «Building Bridges». Η στήλη αυτή θα είχε σα θέμα τον τρόπο με τον οποίο οι διάφορες «σχολές» comics (κυρίως όπως ορίζονται από τις ηπείρους στις οποίες αναπτύχθηκαν – αμερικανικά,  ευρωπαϊκά – manga ) μοιάζουν να έρχονται πιο κοντά η μία στην άλλη και να κάνουν τις ουσιαστικές διαφορές τους πιο δυσδιάκριτες. Η ιδέα μου τελικά δε νομίζω πως ήταν ιδανική για μια μόνιμη στήλη (ίσως θα είχε μεγαλύτερο νόημα σαν αυτόνομο post) αλλά το CHILDREN OF THE SEA μάλλον θα αποτελούσε ένα καλό παράδειγμα για ένα comic με το οποίο θα ασχολούμουν σε αυτή τη στήλη.

Ακόμα και η δημιουργία του ΙΚΚΙ (της ανθολογίας από όπου προέρχεται το CHILDREN OF THE SEA) μου φέρνει κάτι από τη δημιουργία της L’association ή από την πρόσφατη άνθηση των ανθολογιών όπως το MOME ή το KRAMER’S ERGOT που αποκαλύπτουν μια κοινή παγκόσμια διάθεση να δημιουργηθεί κάτι νέο και να επαναδιατυπωθούν τα όρια αυτού που ορίζουμε ως comics. Αρκετά όμως με την πολυλογία μου… ας ρίξουμε μια ματιά στο ίδιο το comic.

Η Ruka νιώθει μια παράξενη έλξη για το ενυδρείο στο οποίο εργάζεται ο πατέρας της και στο οποίο θα αναγκαστεί να περάσει το καλοκαίρι της. Εκεί θα γνωρίσει δυο νεαρά αγόρια τα οποία έχουν περάσει τη ζωή τους μέσα στη θάλασσα, μεγαλωμένα από dugongs (αν καταλαβαίνω καλά πρόκειται για τις θαλάσσιες αγελάδες) και θα ανακαλύψει τα κοινά στοιχεία που έχουν. Μαζί θα έρθουν αντιμέτωποι με παράξενα φαινόμενα της θάλασσας όπως την εξαφάνιση κάποιων ειδών ψαριών και αυτού που θα ονομάσουν «φαντάσματα της θάλασσας».

cotscol1Το σχέδιο ξεφεύγει αρκετά από αυτό που θεωρείται κλασικό manga αφού η γραμμή του δεν είναι τόσο πλαστική, αλλά σαφώς πιο δυναμική και ρευστή, ενώ θυμίζει αρκετά και manga του Miyazaki (NAUSICAA OF THE VALLEY OF THE WIND) αλλά και σύγχρονους ανεξάρτητους ευρωπαίους και αμερικανούς δημιουργούς. Το αποτέλεσμα πάντως είναι εντυπωσιακό αφού έχει ιδιαίτερη κινητικότητα και εκφραστικότητα. Οι έγχρωμες σελίδες του manga είναι πάρα πολύ όμορφες ενώ τα ψάρια απεικονίζονται με αξιοθαύμαστη λεπτομέρεια (προσωπικά μου θύμισαν λίγο την απεικόνιση ζώων στο PUMA BLUES του Michael Zulli).

Ο τρόπος που γίνεται ο συνδυασμός ρεαλιστικού και φανταστικού στο σενάριο έχει θετικά στοιχεία, αλλά κάποιες φορές με ξενίζει, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και ο ρυθμός του comic που αν και με ξένισε αρκετά (πρέπει να ομολογήσω πως πολλές φορές με ξενίζει ο ρυθμός των manga) με τις εναλλαγές του, όταν μπορούσα να τον παρακολουθήσω είχε κάτι σχεδόν μαγευτικό.

Σίγουρα το CHILDREN OF THE SEA είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα κυκλοφορία από ένα imprint (και συγκεκριμένα ένα υπό-imprint ) από το οποίο περιμένουμε πολλά. Αν και η ιστορία του δε με συγκλόνισε, αυτό που με κέρδισε (και που πιστεύω πως είναι το δυνατό σημείο του comic) είναι το artwork και ο τρόπος με τον οποίο διαβάζεται. Δεν είμαι και τόσο βέβαιος δηλαδή πως ενδιαφέρομαι και τόσο να αποκτήσω το δεύτερο volume για να μάθω ποιο είναι το μυστικό πίσω από το «φάντασμα της θάλασσας» αλλά δε νομίζω να αντισταθώ στο να δω περισσότερες από τις πανέμορφες σελίδες του Daisuke Igarashi και σίγουρα θα ήθελα να διαβάσω και άλλα comics που δημοσιεύθηκαν στο IKKI.