Comics Που Διάβασα Πρόσφατα…

capacityCAPACITY
Writer/Artist: Theo Ellsworth
Secret Acres

Η έκδοση αυτή περιλαμβάνει τα επτά τεύχη του fanzine CAPΑCITY που δημιούργησε ο Theo Ellsworth. Τα τεύχη αυτά παρουσιάζονται μέσα από μια ιστορία, κατά την οποία ο ίδιος ο δημιουργός μας συναντά και μας ταξιδεύει μέσα στον κόσμο που έχει πλάσει η φαντασία του. Ο ίδιος ο δημιουργός νιώθει μάλλον σαν ξεναγός που αναλαμβάνει να μας φέρει σε επαφή με πάμπολλα όντα, τα οποία βρίσκονται μεν μέσα στη φαντασία του, αλλά που τα αντιμετωπίζει ως πραγματικά και απαιτούν συνεχώς την προσοχή του.

Διαβάζοντας το CAPACITY, o Theo Ellsworth μου έγινε ιδιαίτερα συμπαθής. Μοιάζει ένας άνθρωπος που ζει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του με την φαντασία του και που έχει την ικανότητα να παραδίδεται σε αυτή (αλλά και την αδυναμία να ξεφύγει από αυτή). Με το CAPACITY επιχειρεί να βάλει και τον αναγνώστη στον ίδιο κόσμο και να μοιραστεί τις εμπειρίες του με μια μηχανή εικονικής πραγματικότητας που αποτελείται μόνο από μελάνι πάνω σε χαρτί και που απαιτεί τη συμμετοχή του αναγνώστη. Για παράδειγμα μας ζητά να συμπληρώσουμε το όνομα μας μέσα στο comic ώστε οι χαρακτήρες του να απευθυνθούν κατευθείαν σε έμας, να φανταστούμε τον εαυτό μας σαν έναν του comic, να απαντήσουμε στο πώς μας μυρίζουν κάποια πράγματα ή να πλησιάσουμε το βλέμμα μας σιγά σιγά στην σελίδα ώστε να προσομοιώσουμε την κίνηση του χαρακτήρα.

Τα αρχικά τεύχη του CAPACITY δεν είχαν μια τόσο ολοκληρωμένη άποψη της θεώρησης του Ellsworth αλλά ηταν περισσότερο μικρές ιστοριούλες με παράξενους χαρακτήρες που εκ των υστέρων μοιάζουν μάλλον σα μικρά θραύσματα εικόνων από το όραμα του δημιουργού.

Πέρα από όλες αυτές τις τεχνικές που χρησιμοποιεί ο Ellsworth για να “βάλει” τον αναγνώστη να συμμετέχει όσο περισσότερο γίνεται μέσα στην ιστορία, ενδιαφέρον έχουν και οι περίπλοκες και ιδιαίτερα λεπτομερείς εικόνες που δημιουργεί με πλάσματα γύρω από τα οποία υπάρχουν άλλα πλάσματα κ.ο.κ..

Ο τρόπος με τον οποίο ο Ellsworth αφήνεται στην φαντασία του, αλλά και αυτός με τον οποίο μας προσκαλεί σε αυτή έχει κάτι το ίδαίτερα ενδιαφέρον. Μπορεί να μη με ενθουσίασε κάθε σελίδα του comic αλλά σίγουρα θα με ενδιέφερε η εξέλιξη του δημιουργού και δεν νομίζω πως θα προσπεράσω εύκολα το SLEEPER CAR που αποτελεί την επόμενη δουλειά του δημιουργού.

old-man-winter-coverOLD MAN WINTER
Writer/Artist: J. T. Yost
Birdcage Bottom Books

Αυτή εδώ είναι μια συλλογή από comics του J.T. Yost, η οποία και εκδόθηκε χάρη στην βοήθεια του Xeric Foundation. Η μεγαλύτερη (και καλύτερη) από τις ιστορίες (που φέρει και τον τίτλο της έκδοσης) έχει να κάνει με την τελευταία μέρα ενός υπερήλικα.

Το βασικό πρόβλημα της ιστορίας είναι ότι δείχνει να μην έχει κάτι το συγκεκριμένο να πει. Από την άλλη όμως, ο ρυθμός της ιστορίας, ο τρόπος που τα μεγάλα panels εναλλάσσονται με τα μικρότερα αλλά και το σχέδιο του Yost (θυμίζει λίγο από Kurt Wolfgang και Joe Sacco) κερδίζουν τις εντυπώσεις και κάνουν το τελικό αποτέλεσμα κάτι περισσότερο από απλά συμπαθητικό.

Αντίθετα, οι υπόλοιπες ιστορίες (οι περισσότερες από τις οποίες είχαν κάποιο μήνυμα που είχε να κάνει με τη βία απέναντι στα ζώα) δεν μου έκαναν εξίσου καλή εντύπωση και αυτό αφορούσε κυρίως στον όχι και τόσο διακριτικό και μάλλον δασκαλίστικο τρόπο με τον οποίο τίθενται κάποια πράγματα. Πάντως, και πάλι οι ικανότητες του Yost γίνονται φανερές και κράτησαν αρκετά το ενδιαφέρον μου.

Το OLD MAN WINTER είναι ένα comic που θα το πρότεινα σε κάποιον που αναζητά δουλειές νέων και ανερχόμενων δημιουργών αλλά σε καμία περίπτωση δε θα το έβαζα σε μια λίστα με τα “απαραίτητα” comics της χρονιάς που διανύουμε. Πάντως αν ο Yost συνεχίσει να δημιουργεί comics (γιατί δεν είναι λίγοι αυτοί που μετά από μια καλή πρώτη εμφάνιση “εξαφανίζονται”) δείχνει πως έχει τη δυνατότητα να κάνει κάτι πολύ καλό.