Ralf König: Ο “Βασιλιάς”

Είναι ο «Βασιλιάς» των γερμανικών comics (König στα γερμανικά θα πει βασιλιάς, για να πιάσετε το λογοπαίγνιο). Βέβαια, για να είμαστε ακριβείς, ο Ralf ίσως, α προτιμούσε να είναι βασίλισσα. Ναι, ναι, από πολύ νωρίς ο μαραγκός Ralf αποφάσισε να παραδεχτεί δημόσια ότι είναι ομοφυλόφιλος. Μετά από σοβαρές σπουδές στις τέχνες, γιατί οι Γερμανοί τα παίρνουν όλα στα σοβαρά, ασχολήθηκε με τα comics, αρχικά σε underground εκδόσεις. Αργότερα ο εκδοτικός οίκος Verlag Rosa Winkel, από τους πρώτους οίκους που μεταπολεμικά στήριξαν τις gay εκδόσεις, αναλαμβάνει να τον υποστηρίξει.

KondompageΠρώτη ιστορία με συνέχειες που υπογράφει εκεί ο König είναι το ανυπέρβλητο KONDOM DES GRAUENS, δηλαδή το κυνήγι της “Καπότας Δολοφόνου”. Και το story πάνω-κάτω εξαντλείται στον τίτλο, καθώς μιλάμε για μια αιμοβόρα καπότα με δόντια, που επιτίθεται σε ανυποψίαστα θύματα και … καταλαβαίνετε. Ο macho, φοράω-καπαρντίνα-και-μαύρα-γυαλιά μπάτσος Luigi Macheroni αναλαμβάνει να λύσει αυτή την υπόθεση και δε διστάζει να χειριστεί όλα τα … εργαλεία. Από μόνο του το σενάριο είναι πρωτότυπο και βγάζει γέλιο, όμως ο König το στηρίζει και πάνω σε χαρακτήρες που ανταποκρίνονται στο … βαρύ φορτίο (πολλά αποσιωπητικά, το ξέρω) και προέρχονται από το gay background του.

Όπως γίνεται φανερό, η σεξουαλικότητα είναι κεντρική έννοια στη δουλειά του, λιγότερο όμως σαν κραυγή για κοινωνική αποδοχή της διαφορετικότητας απ’ ότι θα περίμενε κανείς. Για παράδειγμα, η σειρά KONRAD UND PAUL αφηγείται απλά την ιστορία δύο gay εραστών που είναι σε μια μακροχρόνια σχέση και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα αυτής της σχέσης. Το βιτριολικό χιούμορ και η σατιρική διάθεση όλων των gay cliché κυριαρχούν σε όλη τη σειρά, και την κάνουν να ξεχωρίζει.

LysistrataΑπό όλη τη μακρά βιβλιογραφία του König, προσωπικό αγαπημένο μου – για λόγους επαγγελματικής διαστροφής – είναι η LYSISTRATA. Πρόκειται για τη μεταφορά σε comic της γνωστής κωμωδίας του Αριστοφάνη, ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ. Με μια δόση König, αναμφίβολα. Η Λυσιστράτη παρουσιάζεται σα μια punk θεά με καρφάκια και την ίδια μαγευτική προσωπικότητα που έπλασε ο αρχαίος κωμικός. Και, μα τι έκπληξη, είναι ομοφυλόφιλη, αφού τα έχει με τη Σπαρτιάτισσα Λαμπιτώ. Ο König κατορθώνει να αποδώσει με το δικό του μοναδικό τρόπο την ουσία του αρχικού κειμένου σε βαθμό που ο Αριστοφάνης θα ήταν εξαιρετικά περήφανος.

Ο König, είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο των ενήλικων comics στην Ευρώπη και παρά τις ιδιαιτερότητες του είναι – το λιγότερο – ένα ευχάριστο ανάγνωσμα, διαφορετικό απ’ ό,τι έχετε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα. Για όσους τα γερμανικά εξαντλούνται σε αυτά που λέγονται στις ελληνικές ταινίες του Β’ Παγκοσμίου, το περιοδικό ΒΑΒΕΛ έχει φιλοξενήσει στις σελίδες του το σπουδαίο Γερμανό δημιουργό, και έχει κυκλοφορήσει έργα του σε εκδόσεις στα ελληνικά. Πέρα από αυτό, είχε φιλοξενήσει στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς ατομική έκθεση με πρωτότυπα έργα του καλλιτέχνη.