5 Πρόσφατα Νέα Που Τράβηξαν Την Προσοχή Μου, V.8

Είκοσι Έλληνες δημιουργοί comics εκθέτουν δουλειές τους στο Διεθνές Φεστιβάλ Comics στο Lodz της Πολωνίας, άρθρο στους New York Times για το Logicomix, σκέψεις για το κατά πόσο “ξεχασμένος” είναι ο συν-δημιουργός του Spider-Man, Steve Ditko, η επιστροφή του Συνεδρίου Comics της Μυτιλήνης και μια αναδρομή στην πορεία της “αδικοχαμένης” εταιρίας, CrossGen.

up_news2009

1. Είκοσι Έλληνες δημιουργοί comics στην Πολωνία. Εδώ στην Comicdom Press, είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη συνεργασία μας, με το Διεθνές Φεστιβάλ Comics Lodz στην Πολωνία, το οποίο παράλληλα συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια ζωής! Πιστεύουμε ότι η έκθεση με τα έργα Ελλήνων δημιουργών που επιμελήθηκε η Λήδα Τσενέ για την Comicdom Press, δίνει στο πολωνικό κοινό μια ενδεικτική εικόνα της ελληνικής παραγωγής, καθώς και ότι η συνεργασία μας με το Lodz, θα έχει συνέχεια.  Τα έργα παρουσιάζονται στο κοινό -ήδη από τις 24 Σεπτεμβρίου- και θα παραμείνουν εκεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Ωστόσο, τα επίσημα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν χθες, Παρασκευή 2 Οκτωβρίου. Μάθετε περισσότερα, εδώ.

newyorktimes12. To Logicomix στους New York Times. Διαβάστε το εκτενές κείμενο του Κώστα Λαμπρόπουλου, που καταπιάνεται όχι μόνο με το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, αλλά και με την -αναμενόμενη- διεθνή πορεία του graphic novel των Απόστολου Δοξιάδη και Αλέκου Παπαδάτου.

steve-ditko_self_portrait3. Ο “ξεχασμένος” συν-δημιουργός του Spider-Man, Steve Ditko. Ένα εξαιρετικό άρθρο στο examiner.com, συγκεντρώνει τις λιγοστές γνωστές πληροφορίες που υπάρχουν για αυτόν τον μυστηριώδη και πολύ ιδιαίτερο δημιουργό, με τις λιγοστές συνεντεύξεις, που σήμερα στα 80-κάτι του εξακολουθεί να ζει στη σκιά, παρότι του πιστώνεται από πολλούς, το μεγαλύτερο κομμάτι στη δημιουργία του Peter Parker!

4. Επιστρέφει το Συνέδριο Κόμικς της Μυτιλήνης, με θεματικές ενότητες όπως “Πολιτικά κόμικς”,  “Οι υπερήρωες στη σύχρονη πολιτική πραγματικότητα” και “Η πολιτική έκφραση στη γλώσσα των κόμικς”.  Το 3ο Συνέδριο Κόμικς διοργανώνουν όπως πάντα, το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας και η ICONOTOPIA (η ερευνητική ομάδα του Τμήματος, για την μελέτη της Ιστορίας και Θεωρίας των Κόμικς). iconotopiaΣτο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί και η έκθεση κόμικς με τίτλο «Οράματα σε άσπρο και μαύρο: κόμικς, πολιτική και Νέες Τεχνολογίες», με έργα Ελλήνων δημιουργών.  Μάθετε εδώ περισσότερα τόσο για την ημερομηνία διεξαγωγής, όσο και για την ίδια τη διοργάνωση.

5. Κάποιοι θυμούνται ακόμη την CrossGen (ευτυχώς). Αν εκεί, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, είχατε ήδη ξεκινήσει να διαβάζετε comics, τότε σίγουρα θα είχε πέσει στα χέρια σας, κάποιο τεύχος από τις σειρές της CrossGen, της εταιρίας που προσπάθησε να αλλάξει τα comics, αλλά τελικά δεν κατόρθωσε να επιβιώσει η ίδια. Στο blog The Weekly Crisis, θυμούνται τους τίτλους και τη σύντομη πορεία αυτής της εταιρίας, και αναρωτιούνται αν σήμερα θα μπορούσαν να επιστρέψουν στη Marvel κάποιες από αυτές τις creator-owned ιστορίες

CrossGenComicsBanner