Tales From The Unfolded Earth…

coverΚάποτε, μπορεί ο κόσμος μας να έμοιαζε με τον δικό σου – να με συμπαθάς, δεν ξέρω από που έπεσες και κατέληξες εδώ, αλλά από το βλέμμα σου, πρέπει να ήταν πολύ, πολύ μακριά. Κι εδώ, δεν ήταν πάντα έτσι. Έφτασε, όμως, μια κρίσιμη χρονική στιγμή, που η Γη αποφάσισε να ξεδιπλώσει και να πάρει την πραγματική της μορφή, αυτή που έκρυβε καλά τόσα εκατομμύρια χρόνια και να γίνει ένας τόπος όπου όλα αλλάζουν. Όλα εκτός από ένα: Βασιλιάς εδώ είναι πια η τρέλα. Μη γελάς, δεν υπερβάλλω καθόλου. Να, δες εδώ στο χάρτη, είναι το Νέο Παλιό Μεξικό και εδώ στο κέντρο του, είναι η πόλη της Τρέλας. Ο χάρτης δεν λέει ψέμματα, έτσι δεν είναι;

Όχι, δεν είμαι σίγουρος γιατί την ονομάζουν έτσι, όμως μπορώ να σου πω με κάθε βεβαιότητα ότι πρέπει να μείνεις μακριά από εκεί. Μόνο οι παράφρονες μπορούν να περπατήσουν τους δρόμους της. Οι παράφρονες και εκείνη η κοπέλα που ήξερα κάποτε. Δεν δίστασε να τα βάλει με όλους τους κατοίκους της πόλης, προκειμένου να φτάσει στο Σαλούν, για να συναντήσει τον τελευταίο λογικό άνθρωπο. Κανείς δεν θυμάται πια το όνομά του, όλοι τον φωνάζουν Καουμπόυ – γιατί αυτό είναι στην πραγματικότητα, με σπιρούνια και εξάσφαιρο. Η κοπέλα, έπρεπε να αναμετρηθεί με τον Καουμπόυ, γιατί αυτός ήταν ο μόνος τρόπος να πάρει πίσω τον αδερφό της. Δεν έχω ιδέα πώς έφτασε μέχρι εκεί, αλλά μεταξύ μας, αν ήμουν εγώ στη θέση της, θα τον άφηνα εκεί για πάντα…

Σου έπιασα την κουβέντα μέσα στη μέση του δρόμου, όμως, και φαντάζομαι θα είσαι κουρασμένος μετά από τέτοιο ταξίδι. Αν θες, εδώ πιο κάτω, είναι ένα μπαρ, όπου μας περιμένουν παγωμένες μπύρες και καλή παρέα. Θα γνωρίσεις και τους φίλους μου, τον Alex, τη Vicky και τον Dean. O Alex είναι λαμπραντόρ, οπότε θα σου πρότεινα να κάτσεις λίγο μακριά του, αν σε ενοχλεί η μυρωδιά. Αν είσαι τυχερός, ο Dean θα σου δείξει πώς όταν κόβεται, το αίμα του μετατρέπεται σε σκορπιούς. Μα τω Θεώ, αλήθεια λέω. Η Vicky; Αυτή δεν κάνει τίποτα περίεργο, είναι όσο φυσιολογικοί είμαστε εγώ κι εσύ.

Τώρα που το καλοσκέφτομαι, δεν είσαι ο μόνος που προσγειώθηκε εδώ… Πριν μερικά φεγγάρια, γνώρισα έναν τύπο, ο οποίος, σαν κι εσένα, είχε έρθει από κάπου μακριά και το μόνο για το οποίο μπορούσε να κουβεντιάσει, ήταν το πόσο διαφορετικά είναι όλα εδώ. Μην με παρεξηγήσεις, καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο για έναν ξένο να προσαρμοστεί σε όσα βλέπει εδώ, αλλά ξέρεις κάτι; Όταν άρχισε να μου γκρινιάζει για το τυρί, δεν άντεξα άλλο. Ναι, ναι, για το τυρί! Στον δικό του κόσμο δεν είχαν τυρί και μόνο η ύπαρξή του εδώ, τον έκανε να αγγίζει την παράνοια. Δεν έχω ξαναδεί τέτοια εμμονή. Ίσως μόνο οι μίμοι. Αυτοί είναι πραγματικά κολλημένοι. Ναι, μοιάζουν λίγο με αυτό που ξέρεις, με τη διαφορά ότι οι δικοί μας, ζουν απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο και αρνούνται να χρησιμοποιήσουν οτιδήποτε άλλο εκτός από παντομίμα για να επικοινωνήσουν. Στα παιδιά τους, μάλιστα, δεν μαθαίνουν ούτε γραφή ούτε ανάγνωση, για να τα διατηρήσουν αγνά. Ξέρω μια ιστορία για μια κοπέλα που την μεγάλωσαν μίμοι, αλλά θα την αφήσω για μιαν άλλη φορά.

sane2

Το παρατήρησες, ε; Οι ιστορίες που ξέρω αφορούν κοπέλες. Δεν το αρνούμαι, μου αρέσουν οι κοπέλες, ειδικά όσες έχουν ιδιαίτερα χαρίσματα. Για παράδειγμα είχα παλιά μια φίλη, η οποία μπορούσε να μυρίσει το μέλλον. Ποτέ μου δεν κατάλαβα πώς ακριβώς λειτουργούσε η μύτη της, αλλά το έβρισκα εκπληκτικά σέξι. Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορώ να στο εξηγήσω καλύτερα και δεν έχει και πολύ νόημα, γιατί δεν πρόκειται να τη γνωρίσεις. Έχουμε χαθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Πώς; Ποιό σπίτι; Α, εκείνο απέναντι; Το σπίτι αυτό που βλέπεις δεν είναι εκείνη. Δεν θα ήταν καλή ιδέα να πάμε κοντά. Βλέπεις εκείνον τον τύπο με τα μακριά μαλλιά; Βρίσκεται εκεί για να διεκδικήσει το σπίτι του, αλλά δεν νομίζω ότι θα το πάρει πίσω τόσο εύκολα. Η αδερφή του βασιλιά δεν είναι τύπος που σηκώνει διαπραγματεύσεις… Δεν πειράζει που δεν καταλαβαίνεις. Η περιέργεια είναι κακός σύμβουλος σε τούτα τα μέρη.

Εγώ; Εγώ δεν είμαι παρά ένας τύπος που έχει για κεφάλι έναν πλανήτη. Τίποτα ιδιαίτερο…

Δεν θα μπορούσα ποτέ να κάνω ένα συνηθισμένο review για ένα τόσο ιδιαίτερο comic, το οποίο διαθέτει, μεταξύ άλλων, και DVD commentary track στο τέλος. Κάντε μια βόλτα από το e-merl.com και γνωρίστε κι εσείς τον Daniel Merlin Goodbrey, ο οποίος, εκτός των άλλων, κάνει πολύ ενδιαφέροντες πειραματισμούς με αυτό που ο ίδιος αποκαλεί Hypercomics.

THE LAST SANE COWBOY & OTHER STORIES
Writer/ Artist: Daniel Merlin Goodbrey
AiT/Planet Lar
$12.95 112 pages