Τα Comics Στη Γλώσσα Των Αριθμών: Σεπτέμβριος 2009

Ένα μεγάλο κομμάτι του χώρου των comics είναι και οι πωλήσεις. Τι πούλησε και τι όχι; Ποιο comic σημείωσε άνοδο και γιατί; Θα προσπαθήσω, λοιπόν, κάθε μήνα να κάνω μια ανάλυση των πωλήσεων, όπως αυτές ανακοινώνονται από την Diamond, αναζητώντας το γιατί πίσω απο τους αριθμούς. Εάν η γλώσσα των αριθμών σας φαίνεται ακατανόητη, βαρετή ή ακόμα και απωθητική, σας προσκαλώ να ανακαλύψουμε την πραγματικότητα που κρύβει.

Για να ξεκαθαρίσω λίγο το τι σημαίνουν όλα αυτά τα στοιχεία, πρόκειται για τις πωλήσεις μέσω Diamond, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των comics διακινείται μέσω αυτής. Στην ουσία, οι αριθμοί αυτοί στηρίζονται σε εκτιμήσεις. Είναι οι εκτιμήσεις από τις προπαραγγελίες των καταστημάτων για κάθε τίτλο. Και ενώ κάποιοι θα σκεφτούν ότι τα στοιχεία ίσως δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, σκεφτείτε ότι τα καταστήματα ξέρουν τι ποσότητες θα πουλήσουν. Αυτό είναι ακόμα μεγαλύτερη αλήθεια όταν πρόκειται για τίτλους που βγαίνουν χρόνια πχ. το UNCANNY X-MEN ή το BATMAN, των οποίων οι πωλήσεις είναι σταθερές και δύσκολα τα μαγαζιά θα πέσουν έξω στις εκτιμήσεις τους. Εάν για παράδειγμα το BATMAN έχει εκτίμηση 76.000 αντίτυπα, τόσο πουλάει πραγματικά. Το παιχνίδι, όμως, αλλάζει όταν πρόκειται για το #1 ενός τίτλου. Εκεί θα δείτε  στην πλειοψηφία μια αισιόδοξη ποσότητα προπαραγγελιών, ακόμα και αυτό, όμως, ξεκαθαρίζει 2 με 3 τεύχη αργότερα, όταν πια “κάτσει” ο τίτλος στην θέση που πραγματικά πουλάει. Είναι και ο λόγος που παρατηρείται συνήθως μεγάλη ποσοστιαία πτώση από το #1 στο #2 ενός τίτλου. Ας ξεκινήσουμε, όμως, την ανάλυση της αγοράς για τον μήνα Σεπτέμβριο και σταδιακά θα ξεδιαλύνουμε τα περίεργα του χώρου που αγαπάμε.

Άνοδος σημειώνεται στις πωλήσεις των comics συνολικά, με την ποσότητα να ξεπερνάει τα 7 εκατομμύρια κομμάτια, μία αύξηση 4% σε σχέση με τις αντίστοιχες πωλήσεις τον Σεπτέμβριο του 2008. Πολύ καλά νέα, για πρώτη φορά φέτος, καθώς μέχρι τώρα παρατηρούσαμε πτωτική πορεία σε έναν δύσκολο χρόνο για το comic.

Για τον μήνα Σεπτέμβριο η Marvel, για ακόμα μια φορά, έχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, τόσο σε ποσότητα όσο και σε αξία συνολικών πωλήσεων σε δολάρια. Κατάφερε να αποσπάσει σχεδόν το μισό της αγοράς (47,58%), ενώ ενδιαφέρον έχει ότι οι δύο μεγάλες εταιρείες κατέχουν το 80,32% της συνολική αγοράς, κάτι σαν τον δικομματισμό στην Ελλάδα. Δυστυχώς, μόνο πέντε εταιρείες καταφέρνουν να ξεπεράσουν το 1% με 2% της αγοράς όπως θα δείτε παρακάτω. Οι υπόλοιπες αρκούνται σε ποσοστά κάτω από την μονάδα.

Χωρίς τίτλο

Blackest Night #3Στην μεγάλη λίστα, αυτή των Top 100 comics, τα πράγματα αλλάζουν, καθώς η DC με το BLACKEST NIGHT #3 παίρνει την πρώτη θέση του μήνα και αφήνει πίσω της τον αναγεννημένο(;) Captain America. Οι έξι τίτλοι στο Top 10 ανήκουν στην DC και οι υπόλοιποι τέσσερις στην Marvel. Όλοι οι τίτλοι της DC στο Top 10 είναι BLACKEST NIGHT tie-ins με εξαίρεση το BATMAN & ROBIN του Morisson που συνεχίζει την καλή του πορεία στις πωλήσεις. Το WOLVERINE GIANT SIZE OLD MAN LOGAN κλείνει το storyline του Mark Millar μέσα στην πρώτη πεντάδα, παρόλο που ο τίτλος καθυστέρησε 11 εβδομάδες. Και μιλώντας για καθυστερήσεις, το βραβείο πάει και πάλι στον Mark Millar με 34 ολόκληρες εβδομάδες για το KICK ASS #7, χωρίς καμία όμως επίπτωση στις πωλήσεις, με απειροελάχιστη μεταβολή -0,26% από το #6.

Το SOLOMON GRUNDY #7 μπορεί να βρίσκεται στην θέση Νο 96, θα  καυχιέται, όμως, για την μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο του μήνα. Συνολικά ανέβηκε κατά το εντυπωσιακό 92,03%, διπλασιάζοντας δηλαδή τις πωλήσεις του. Ο λόγος: μα φυσικά και είναι άλλο ένα BLACKEST NIGHT tie-in, που, και ως μοναδικό event αυτή τη στιγμή στην αγορά, ανεβάζει όλους τους τίτλους της DC. Η αμέσως μεγαλύτερη άνοδος ανήκει στο BRAVE AND THE BOLD #27 με 33,53%. Και επειδή όπως υποσχέθηκα οι αριθμοί όντως κρύβουν αλήθειες, ο λόγος εδώ είναι ο J.Michael Straczynski, ο οποίος αναλαμβάνει την σειρά, και φέρνει αρκετό κόσμο μαζί του.

Από την άλλη πλευρά, μεγαλύτερη πτώση σημειώνει το MARVELS PROJECT #2 (-46,38%) άλλα και τα ULTIMATE COMICS: SPIDER-MAN #2 ( -33,15%) και ULTIMATE COMICS: AVENGERS#2 (-31,18%). Ο λόγος είναι αυτός που ανέφερα παραπάνω και έχει να κάνει με τις εκτιμήσεις των μαγαζιών. Όλα είναι τεύχη #2 και δείχνουν ότι τα καταστήματα υπερεκτίμησαν την δύναμη των τίτλων στα ράφια, όταν παράγγελναν το #1. Εκτός απρόοπτου (events, τεχνάσματα marketing κ.ά.), κάπου εκεί θα κινηθούν οι τίτλοι και για τους επόμενους μήνες.

Στο Top 100 μόνο δύο τίτλοι δεν ανήκουν στην Marvel ή την DC. Η Dark Horse κάνει εμφάνιση, όπως πάντα με το BUFFY THE VAMPIRE SLAYER #28 , που, ενώ εδώ και καιρό ήταν σφήνα στην πρώτη δεκάδα, τώρα – μετά την αλλαγή ρόλου του Joss Whedon σε επιβλέποντα και όχι σεναριογράφο της σειράς – βρίσκεται στην θέση Νο 31. Η δεύτερη εταιρεία είναι η Archie Comics, φυσικά με το ARCHIE #601 του οποίου ο γάμος στο #600 κατάφερε να τον φέρει στην επικαιρότητα μετά από πολλά, πολλά χρόνια.

Χωρίς τίτλο 1Χωρίς τίτλο 2Χωρίς τίτλο 3

BTVS VOL 5Στον κατάλογο τον τόμων, έχουμε μεγαλύτερη ποικιλομορφία από εταιρείες, με Image, Viz και Fantagraphics να κάνουν εμφάνιση. Το BUFFY THE VAMPIRE SLAYER παίρνει την πρωτιά με τον 5ο τόμο της σειράς και το UMBRELLA ACADEMY Vol 2 : DALLAS την δεύτερη θέση, κάνοντας τον μήνα πολύ επιτυχημένο για την  Dark Horse. Ολόκληρη η λίστα περιέχει καινούριους τόμους, εκτός από το THE WALKING DEAD Vol 10 της Image, που τον προηγούμενο μήνα ήταν στην πρώτη θέση και συνεχίζει να πουλάει τόσο καλά όσο και οι καινούριοι τόμοι. Το THE WONDERFUL WIZARD OF OZ, αν και hardcover και επομένως με υψηλότερη τιμή, δεν εμπόδισε τον κόσμο να το φέρει στην πρώτη θέση για την Marvel και στην 4η συνολικά. Δύο τίτλοι manga μόνο για τον μήνα, με το BERSERK Vol 31 να ξεπερνάει το BLEACH Vol 28 ελάχιστα.

Χωρίς τίτλο 4

Archie #601Μία λίστα με μεγάλο ενδιαφέρον είναι αυτή που ονομάζουμε Small Press Comics ή Indie Comics και αποτελείται απο τις πωλήσεις τευχών που δεν ανήκουν στις έξι μεγαλύτερες εταιρείες Marvel, DC, Image, Dark Horse, IDW και Dynamite Entertainment. Έτσι έχουμε την ευκαιρία να δούμε τίτλους που δύσκολα θα βλέπαμε στο Top 100. Στην παρένθεση βλέπουμε την πραγματική θέση που είχε ο τίτλος στην συνολική κατάσταση.

Το ARCHIE #601 είναι πρώτο και επίσης το μοναδικό, όπως είδαμε πιο πριν, που κατάφερε να μπει στην εκατοντάδα. Η επιστροφή της Vampirella φέρνει στην δεύτερη θέση την Harris Comics με το VAMPIRELLA: SECOND COMING #1 με τιμή γνωριμίας μόνο 1,99 $, που σίγουρα βοήθησε στην καλή θέση της σειράς. Το πολυσυζητημένο IRREDEEMABLE συνεχίζει την καλή του πορεία όπως και το υπέροχο ECHO του Terry Moore. H Barackomania καλά κρατεί με δύο τίτλους στην εικοσάδα, το POLITICAL POWER #2 της Bluewater και το απίστευτης εμπνεύσεως τίτλο BARACK THE BARBARIAN #2 (παρέα με την “Red Sarah”!) της Devils Due. Η μεγάλη-μικρή εταιρεία του μήνα είναι η Boom με πέντε τίτλους συνολικά, τέσσερις εκ των οποίων είναι μεταφορές διασκευές ταινιών.

Χωρίς τίτλο 5

Κάπως έτσι κινήθηκε η αγορά τον μήνα Σεπτέμβριο. Τον επόμενο μήνα θα δούμε εάν το BLACKEST NIGHT καταφέρνει ακόμα να συναρπάσει το αναγνωστικό κοινό και ποιες άλλες εκπλήξεις μας επιφυλάσσει η αγορά του comic.