PREVIEWS PICKS (NOV09): The “Green Pages”

Ζητώ ταπεινά συγνώμη για την καθυστέρηση αυτού του post. Το αρχικό σχέδιο ήταν τα δύο PREVIEWS PICKS αυτού του μήνα να ανέβουν σχετικά κοντά, και με δεδομένο πως το “mainstream installment” του Νίκου Λάμπρη ήταν online την περασμένη Τετάρτη, σκόπευα να έχω έτοιμο το δικό μου για Πέμπτη ή Παρασκευή. Δυστυχώς, μια μετακόμιση σε συνδυασμό με μια μεταφορά γραμμής DSL αλλά και μια αναβάθμιση υπολογιστή, με έβγαλαν λίγο εκτός προγράμματος. The best laid plans of mice and men…

Ευτυχώς, είμαστε ακόμα εντός deadline παραγγελιών για τα περισσότερα comic shops, οπότε ας προχωρήσουμε και δεσμεύομαι πως από την επόμενη φορά θα είμαστε πιο συνεπείς…

TUMOR HC (Archaia Entertainment, pg 184, $14.95)

Νέο graphic novel από τους Joshua Hale Fialkov και Neal Tuazon, την ομάδα που ήταν υπεύθυνη για το αριστουργηματικό ELK’S RUN; Οι προσευχές μου εισακούστηκαν. Μην κάνετε το λάθος και δεν το παραγγείλετε!

Robocop_1ROBOCOP #1 (Dynamite Entertainment, pg 214, $3.50)

Μα’στα… Robocop… Δε λέω, το προηγούμενο comics endeavor του cyborg μπάτσου από το μέλλον ήταν πάρα πολύ καλό, αλλά εκεί υπήρχε το όνομα-εγγύηση του Steven Grant στα credits. Εδώ, συγγραφέας είναι κάποιος Rob Williams. Φαντάζομαι πως δεν έχει κάποια σχέση με τον pop star Robbie Williams (ο οποίος, by the way, κυκλοφόρησε νέο άλμπουμ, που δεν το έχω ακούσει ακόμα, αλλά το πρώτο single, “Bodies”, τα σπάει – και αυτό σας το λέει κάποιος που γενικά δεν είναι λάτρης της pop μουσικής), ούτε με τον Αμερικανό ηθοποιό Robin Williams και anyway, το όνομα του -πέρα από τις προφανείς συνωνυμίες- δε μου λέει κάτι, ενώ περίπου το ίδιο ισχύει και για τον σχεδιαστή Fabiano Neves. Συνυπολογίζοντας και το ότι αυτό το πράγμα έχει cover price $3.50, προσωπικά μάλλον δε θα μπω στον κόπο…

Hicksville_Definitive_EditionHICKSVILLE: NEW DEFINITIVE EDITION GN (Drawn & Quarterly, pg 223, $19.95)

Το HICKSVILLE του Dylan Horrocks είναι ένα από τα κορυφαία comics όλων των εποχών και όποιος θέλει να αποκαλείται “σοβαρός αναγνώστης” επιβάλλεται να το διαβάσει και να το έχει στη βιβλιοθήκη του! Η συγκεκριμένη έκδοση έχει ολοκαίνουργιο εξώφυλλο, ενώ περιλαμβάνει και ένα 16σέλιδη introduction σε μορφή comic από το δημιουργό.

32 STORIES: THE COMPLETE OPTIC NERVE DEFINITIVE SPECIAL EDITION BOX SET (Drawn & Quarterly, pg 223, $19.95)

Υπήρχε μια εποχή που ο Adrian Tomine δεν με εκνεύριζε τόσο. Υπήρχε μια εποχή που πραγματικά πίστευα πως είχε τις δυνατότητες να εξελιχθεί σε ένα σπουδαίο δημιουργό, από τον οποίο θα βλέπαμε μεγάλα πράγματα στο μέλλον. Υπήρχε μια εποχή που μου έδινε την εντύπωση πως είχε τις ικανότητες και τη διάθεση να μιλήσει για μια ολόκληρη γενιά ανθρώπων. Τίποτε από τα παραπάνω δεν ισχύει πλέον, αλλά τουλάχιστον εκείνη η “εποχή” εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσα στα εξώφυλλα της συλλογής 32 STORIES. Η συγκεκριμένη έκδοση έχει νέο introduction και notes από το δημιουργό.

Mome_winter_2010MOME WINTER 2010 (Fantagraphics, pg 230, $14.99)

Δεν μπορώ να πω πως είμαι φανατικός υποστηρικτής της συγκεκριμένης ανθολογίας. Τη θεωρώ βασανιστικά άνιση, ενώ αν το δούμε εντελώς “μπακαλίστικα”, βρίσκω τις μέτριες και κακές δουλειές αρκετά περισσότερες από τις θετικές. Επίσης, βρίσκω σχεδόν ανησυχητική τη στάση του editor, Gary Groth, απέναντι στους δημιουργούς που απαρτίζουν την ανθολογία, καθώς μου μοιάζει υπέρ το δέον “εξυμνητικός” απέναντι τους (κάτι που πρώτη φορά είχα εντοπίσει σε σχόλια του για τον R. Kikuo Johnson, πριν καν γίνει πραγματικότητα το πρώτο volume του MOME). Δε λέω, ο εκδότης οφείλει, σε ένα βαθμό, να παινέψει και την πραμάτεια του, αλλά παρ’ ολα αυτά, δεν μπορώ να μη σκέφτομαι πως ο Gary Groth πριν από 25 χρόνια δεν θα καθόταν να παίρνει τρίωρη συνέντευξη από την Gabrielle Bell και να την αντιμετωπίζει λες και είχε απέναντι του τον Art Spiegelman. Anyway, αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν καλές δουλειές στο MOME. Το αντίθετο, μάλιστα. Και με δεδομένο πως δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό και κυκλοφορέι 3-4 φορές το χρόνο, προσωπικά θα συνεχίσω να κάνω την “επένδυση” μου σε αυτό.

King_Aroo_Vol_1KING AROO VOL. 1 (IDW Publishing, pg 245, $39.99)

Αν είναι να αγοράσετε ένα πράγμα από το τρέχον PREVIEWS, φροντίστε να είναι αυτό! Το αριστουργηματικό comic strip του Jack Kent, μπορεί να μην είναι εξίσου γνωστό με άλλα της ίδιας εποχής, όπως το PEANUTS του Charles Schulz, το POGO του Walt Kelly και το BARNABY του Crockett Johnson, αλλά δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτε τα προαναφερθέντα, όσον αφορά στο wit, το αλάνθαστο storytelling και την τελειότητα σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Το σχεδόν σουρεαλιστικό χιούμορ του Kent δένει τέλεια με το χαριτωμένο αλλά και τρομερά λεπτομερές artwork, με αποτέλεσμα να μην ξέρεις, κυριολεκτικά, που να εστιάσεις : στα εγκεφαλικά, συχνά “δύσκολα”, punchlines, ή στα αμέτρητα visual gags, που πολλές φορές είναι κρυμμένα στα πιο απίθανα μέρη. Αναμφισβήτητα ένα strip που ΑΠΑΙΤΕΙ πολλαπλές αναγνώσεις!

KRAZY & IGNATZ IN “TIGER TEA” (IDW Publishing, pg 245, $12.99)

Έχουν γραφτεί τόσα πολλά για το KRAZY KAT του George Herriman, που η οποιαδήποτε απόπειρα από εμένα να προσθέσω κάτι, στο context ενός PREVIEWS PICKS και με τον περιορισμό των λέξεων να κρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι μου, θα ήταν ο ορισμός της ματαιότητας. Ας πούμε απλά πως οποτεδήποτε έρχεστε αντιμέτωποι με τον τίτλο KRAZY KAT, η σκέψη σας θα πρέπει να είναι μόνο μια: buy, buy, buy!

Little_Adventures_In_Oz_Vol_1LITTLE ADVENTURES IN OZ BOOK 1 (IDW Publishing, pg 246, $9.99)

Αρκετά χρόνια προτού ο Eric Shanower αποφασίσει να εξιστορήσει με κάθε λεπτομέρεια την ΙΛΙΑΔΑ του Ομήρου σε comic (το εξαιρετικό AGE OF BRONZE), δημιούργησε μια σειρά από graphic novels με πρωταγωνιστές τους χαρακτήρες από τα Oz Books του Frank L. Baum. Αν κάποιος αναζητεί τον ορισμό του καλού all-ages graphic novel, σίγουρα δεν μπορεί να απέχει πολύ από το Oz series του Shanower. Το συγκεκριμένο volume περιλαμβάνει τα THE ENCHANTED APPLES OF OZ και THE ICE KING OF OZ και είναι τυπωμένο σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από το average manga.

AIRFIGHTERS #1 (Moonstone, pg 248, $5.99)

Αν κάποιος μου ζητούσε μια λίστα με τους αγαπημένους μου comic χαρακτήρες (κάτι που, φυσικά, δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ, αλλά αυτό δεν θα με εμπόδιζε να φτιάξω αυτή τη λίστα ούτως ή άλλως…), σίγουρα μέσα σε αυτή θα βρισκόταν και ο Airboy. Από το Golden Age ξεκίνημα του στα πλέον ξεχασμένα AIR FIGHTERS COMICS της Hillman Periodicals, με το υπέροχο artwork των Fred Kida και Bob Fujitake, μέχρι την εξαιρετική 80’s σειρά της Eclipse σε σενάριο Chuck Dixon και σχέδιο Tim Truman, Stan Woch και διαφόρων άλλων, αλλά ακόμη και στο πρόσφατο one-shot της moonstone, ο Airboy και το supporting cast παραμένουν χαρακτήρες με τεράστιο, σχεδόν ανεξάντλητο potential για κλασικές swashbuckling adventure stories, με έμφαση στη δράση και τίς γκρίζες ζώνες στην αιώνια μάχη καλού-κακού. Τα ονόματα των Chuck Dixon και Tom DeFalco στο σενάριο είναι εγγύηση, ενώ και η παρουσία του Tom Grindberg στο art department δεν βλάπτει καθόλου.

Little_Nothings_Vol_3LITTLE NOTHINGS VOL. 3: UNEASY HAPPINESS (NBM, pg 249, $14.95)

Γενικά, δεν θεωρώ τον εαυτό μου fan των ευρωπαικών comics. Όχι πως δεν υπάρχουν αρκετά στη συλλογή μου, ή σε μια πιθανή λίστα με τα all-time αγαπημένα μου, απλά, κατά κανόνα, τα περισσότερα από αυτά έχουν εκδοθεί… πριν το 1985. Φυσικά, οι εξαιρέσεις υπάρχουν για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα και ο Lewis Trondheim είναι μια πραγματικά σπουδαία εξαίρεση, ειδικά όταν μιλάμε για την, κατά την προσωπική μου άποψη, καλύτερη δουλειά του, το εξαιρετικό LITTLE NOTHINGS.

THE SURROGATES COLLECTIONS VOL. 1 & 2 (Top Shelf, pg 267, 19.95 & 14.95)

Η ταινία βγήκε και υποθέτω πως πολλοί από εσάς θα την έχετε δει. Ευκαιρία να διαβάσετε και το comic.

MODERN MASTERS VOL. 22: MARK BUCKINGHAM (TwoMorrows Publishing, pg 268, $14,95)

Τα περισσότερα από τα modern masters volumes της TwoMorrows είναι απλά μια συρραφή από παλαιότερες συνεντεύξεις των δημιουργών, μαζί με κάποια checklists και ελάχιστα επιπλέον πράγματα. Συνήθως ισχύει ο χρυσός κανόνας “αν είσαι fan του δημιουργού, αγόρασε το οπωσδήποτε, αλλά αν απλά ψάχνεις για καλό reference material, ψάξε αλλού”. Εγώ μάλλον θα το τσιμπήσω τιμής ένεκεν για τον καλεσμένο μας στο Comicdom Con Athens 2007…