Πρωτοβουλίες Και Black Dossier

Πριν ένα μήνα, στo Nicholasville του Kentucky, οι Beth Boisvert και Sharon Cook, υπάλληλοι της βιβλιοθήκης της κομητείας Jessamine, απολύθηκαν με την κατηγορία ότι παραβίασαν τους κανόνες της βιβλιοθήκης και αρνήθηκαν να δανείσουν σε ενα 11χρονο κορίτσι, το LEAGUE OF EXTRAORDINARY GENTLEMEN: THE BLACK DOSSIER, των Alan Moore και Kevin O’Neill, επειδή θεώρησαν το περιεχόμενό του πορνογραφικό.

black-dossier-absolute-editionΤα πράγματα δεν είναι όσο απλά ακούγονται. Το όλο ζήτημα ξεκίνησε πριν από σχεδόν ένα χρόνο, με την κα Cook να βρίσκει απαράδεκτο το γεγονός  ότι το τμήμα των graphic novels ήταν πολύ κοντά στο τμήμα με την λογοτεχνία για εφήβους κι έτσι να καταλήγει να “δανείζεται” αυτή το BLACK DOSSIER και να ανανεώνει τον δανεισμό, έτσι ώστε να μην υπάρχει διαθέσιμο στο κοινό (όχι μόνο στα παιδιά αλλα και σε ΚΑΝΕΝΑΝ). Μέχρι που, κάποια στιγμή, το σύστημα δεν την άφησε να το ξαναδανειστεί, μιας και είχε γίνει κράτηση από κάποιο άτομο. Η κα Cook έψαξε να βρει ποιο άτομο είχε κάνει την κράτηση, ανακάλυψε ότι ήταν ένα κορίτσι 11 ετών, ζήτησε από την συνάδελφό της Beth Boisvert να την βοηθήσει και, έτσι, η τελευταία αφαιρώντας την κράτηση, απέτρεψε το παιδί απο το να το δανειστεί.

Την επόμενη μέρα, απολύθηκαν αμφότερες.

Η κα Cook έχει ακόμα στην κατοχή της το BLACK DOSSIER και χρεώνεται κάθε μέρα 10 cents ως πρόστιμο υπερημερίας.

Πριν πάρει την απόφαση να δανειστεί η ίδια το graphic novel, είχε προσπαθήσει να κάνει τη βιβλιοθήκη να σταματήσει να το έχει στα ράφια της, με αίτημα προς το συμβούλιο, πράγμα που απέτυχε. Αναφέρεται απο την κα Cook ότι ο κόσμος προσευχόταν για αυτήν καθώς το διάβαζε, γιατί δεν ήθελε τις εικόνες αυτές που έβλεπε να μείνουν μέσα στο κεφάλι της.

Και οι δύο γυναίκες θεωρούν το περιεχόμενο του BLACK DOSSIER πορνογραφικό και θέλουν να κάνουν την κοινότητα της κομητείας Jessamine να αποφασίσει για το αν θα έπρεπε τέτοια βιβλία να είναι διαθέσιμα στο κοινό μέσω των βιβλιοθηκών. “Είμαστε μια συντηρητική κοινότητα”, δηλώνει η Cook.

Το γεγονός ότι το βιβλίο δεν βρισκόταν στην βιβλιοθήκη κατά λάθος, όπως είχε αρχικά πιστέψει η κα Cook, αλλά είχε αγοραστεί επειδή κάποιος το είχε ζητήσει, είναι αρκετός λόγος ύπαρξής του εκεί.

Επίσης, δεν μιλάμε για οποιαδήποτε πορνογραφική φυλλάδα, αλλά για ένα έργο βραβευμένο και πολυσυζητημένο σχετικά με το περιεχόμενό του, από δημιουργούς με κύρος.  Σίγουρα, μπορεί να περιέχει αναφορές και σχόλια πάνω σε κλασσικά κείμενα τα οποία είναι εν μέρη πορνογραφικού περιεχομένου, αλλά αυτές οι αναφορές είναι αμφίβολο αν θα γίνονταν κατανοητές από ένα τόσο νεαρό άτομο, που έχει γεννηθεί μάλιστα και στην λάθος μεριά του Ατλαντικού σε σχέση με τους δημιουργούς του έργου αυτού.

Το συγκεκριμένο γεγονός το έχει σχολιάσει στο blog του και ο Neil Gaiman και εάν θέλετε την άποψή του μπορείτε να την δείτε εδώ.

Θεωρώ ελαφρώς εξοργιστικό το γεγονός ότι κάποιος (όπως αυτή η κυρία και η συνάδελφός της -οι οποίες σημειωτέον δεν ήταν καν βιβλιοθηκάριοι, αλλά απλές υπάλληλοι- που ήταν καταφανέστατα αρνητικά προκατειλημμένες) μπορεί να κρίνει από μόνος του τι πρέπει και τι δεν πρέπει να διαβάζει κάποιος (μπορεί το παιδί να είχε πάρει άδεια από τους γονείς του για να δανειστεί το BLACK DOSSIER – δεν είναι καθόλου απίθανο αν ήταν αρκετά ανοιχτόμυαλοι έτσι ώστε να μην τους νοιάζει αν θα δει η κόρη τους μερικούς παραπάνω ζωγραφισμένους πισινούς στην ζωή της…) και η πράξη του δανεισμού και επαναδανεισμού του βιβλίου μόνο γελοία μπορεί να χαρακτηριστεί (ή ακόμη και κλοπή, συμφωνα με τον Gaiman). Επίσης θεωρώ πολύ καλό το ότι μια βιβλιοθήκη σε μια μικρή κομητεία έχει τμήμα graphic novels (ασχέτως αν έχει/είχε οπισθοδρομικούς υπαλλήλους :P).

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σε σχέση με το θέμα, εδώ κι εδώ.