Manga Στο Βρετανικό Μουσείο

Έπειτα από τη φιλοξενία σελίδων comics στις γκαλερί του Λούβρου, τον προηγούμενο Φεβρουάριο, ένα ακόμη Μουσείο ανοίγει τις πόρτες του στην 9η Τέχνη και συγκεκριμένα στα manga. Το Βρετανικό Μουσείο φιλοξενεί, από τις 5 Νοεμβρίου μέχρι τις 3 Ιανουαρίου, έκθεση του Hoshino Yukinobu, καθώς και παράλληλες εκδηλώσεις, με στόχο τη γνωριμία του κοινού με την τέχνη των ιαπωνικών comics.

1303839_com_manholding Ο Hoshino Yukinobu, όπως διαβάζω, είναι ένας ακρκετά σημαντικός δημιουργός, με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό του, ανάμεσα στις οποίες και ένα βραβείο Tezuka για το έργο του “A Distant Morning”. Η έκθεση που παρουσιάζεται  είναι αφιερωμένη σε έναν από τους πιο γνωστούς χαρακτήρες του Yukinobu, τον Καθηγητή Munakata, ο οποίος τώρα ξεκινά τις εξερευνήσεις του στους χώρους του Βρετανικού Μουσείου. Πρόκειται για τις πρώτες σελίδες και ιστορίες μιας νέας συλλογής που προετοιμάζει ο δημιουργός και που αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα.

Η έκθεση πλαισιώνεται από ομιλίες και προβολές, ενώ παράλληλα λειτουργεί χώρος ανάγνωσης manga.

Καλή η προσπάθεια και πραγματικά πολύ θετικό το γεγονός ότι παραδοσιακοί χώροι πολιτισμού δέχονται πλέον, στους κόλπους τους, πιο εναλλακτικές μορφές Τέχνης, αλλά παρ’ όλα αυτά, δεν έχω ακόμη πειστεί αν πράγματι κατανοούν αυτές τις μορφές, χωρίς βέβαια αυτό να αποτελεί αναγκαστικά και το ζητούμενο.

Πιο συγκεκριμένα, το δελτίο Τύπου της έκθεσης αναφέρει χαρακτηριστικά,”Manga are cheaply produced illustrated books, sometimes as long as a novel and read back to front (i.e. the opposite to the way English is written). Many different audiences read manga, and there are different manga for both children and adults”. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εμένα αυτή η περιγραφή δεν θα με έπειθε και τόσο ότι τα manga αποτελούν μια αξιόλογη μορφή Τέχνης.

Ίσως γκρινιάζω περισσότερο από ότι θα έπρεπε, απλά νομίζω πως έχω βαρεθεί να αντιμετωπίζουν τα comics σαν το φτωχό ξαδελφάκι των άλλων Τεχνών…