THE ESCAPISTS

Writer: Brian K. VaughanThe Escapists #1
Artists: Jason Shawn Alexander, Steve Rolston, Philip Bond, Eduardo Barreto
Introduction: Michael Chabon
Dark Horse

Για όλους τους comic fans ανά τον κόσμο το βιβλίο του Chabon, THE AMAZING ADVENTURES OF KAVALIER & CLAY, υπήρξε ένα φαινόμενο. Το ευτυχές είναι ότι το βιβλίο έτυχε καθολικής αναγνωρίσεως και βραβεύτηκε με Pulitzer. Είναι πραγματικά ένα εξαιρετικό βιβλίο που αφηγείται την ιστορία δύο ξαδελφών εβραϊκής καταγωγής. Ο Joe Kavalier έρχεται στην Αμερική από την ναζιστική Ευρώπη και προσπαθεί να ξεπεράσει τις εφιαλτικές μνήμες και τις απώλειες του Β’ Παγκοσμίου. Ο Sam Clay είναι ένα παιδί που η πολιομυελίτιδα τον έχει στιγματίσει και θέλει και αυτός να ξεφύγει από τον εαυτό του. Και εμπνέονται έναν χαρακτήρα για comic, τον Tom Mayflower, ειδικό στις αποδράσεις τύπου Houdini. Και ο ήρωάς τους, ο Escapist, γνωρίζει τεράστια επιτυχία. Διαβάζοντας το βιβλίο μου άρεσε πάρα πολύ τόσο η προσωπική ιστορία των Kavalier και Clay, όσο η σύλληψη του Escapist.

Προς μεγάλη μου χαρά, ο Brian K. Vaughan (Y: THE LAST MAN, RUNAWAYS, EX MACHINA) ανέλαβε να μας πει μια ιστορία εμπνευσμένη από το βιβλίο αυτό. Στη mini αυτή σειρά, ο Kavalier και Clay υπήρξαν στην πραγματικότητα και ο Escapist ήταν ένας ήρωας που γνώρισε επιτυχία στη χρυσή εποχή των comics. Ο ήρωας μας, ο Max Roth, ανακαλύπτει ότι ο εκλιπών πατέρας του ήταν μεγάλος θαυμαστής του Escapist. Του μπαίνει η ιδέα να αναβιώσει αυτόν τον ήρωα και αγοράζει τα δικαιώματα. Μαζί με την σχεδιάστρια Case και τον letterer Denny κάνουν μια προσπάθεια να εισάγουν στην αγορά τον Escapist. Μετά από μια ριψοκίνδυνη ιδέα για προώθηση του comic, όλα πάνε στραβά. Όταν, όμως υπάρχει ταλέντο και θέληση ακόμα και τα στραβά ισιώνουν.

escapists coverΤι να πω για αυτό το comic; Έχει μαζευτεί μια dream team από καλλιτέχνες, από τον Frank Miller που έκανε το εξώφυλλο του 1ου τεύχους μέχρι τον Alex Ross που σχεδιάζει το εξώφυλλο του τόμου. Η κεντρική ιστορία είναι σχεδιασμένη με απλό σχέδιο, σα cartoon, με χαρούμενη παλέτα. Να πω την αλήθεια, μου θυμίζει Ηλία Κυριαζή. Από την άλλη, η ιστορία του comic είναι σκοτεινή, οι ήρωες super-heroes με τα όλα τους. Αυτή η διάσταση, ωστόσο, δεν αποδυναμώνει την κεντρική ιστορία, δε την κάνει απλοϊκή. Αντίθετα, σε κάνει να σκεφτείς ποιοι είναι οι πραγματικοί ήρωες στο comic.

Κορυφαία τα panels στις πρώτες σελίδες, όπου ο Max διαβάζει για πρώτη φορά τα παλιά comic του πατέρα του. Το σχέδιο απεικονίζει – υποτίθεται – μια ιστορία του Escapist της χρυσής εποχής. Τα λόγια, όμως, των ηρώων είναι του Max, που αφηγείται τη μανία του με τον αγαπημένο ήρωα του πατέρα του. Εμπνευσμένο!

Αν διαβάσετε το βιβλίο, μη το χάσετε. Αν δε διαβάσατε το βιβλίο, πάλι μη το χάσετε (και διαβάστε και το βιβλίο).