PIM & FRANCIE: THE GOLDEN BEAR DAYS

PimFrancieWriter/Artist: Al Columbia
Fantagraphics Books

Φανταστείτε τους χαρακτήρες κάποιου παλιού ασπρόμαυρου cartoon να ζουν τον πιο φρικτό τους εφιάλτη. Και όταν λέω εφιάλτη δε μιλάω μόνο για zombies, παλουκώματα και μανιακούς δολοφόνους με ξυράφια και μαχαίρια, αλλά για οτιδήποτε μπορεί να σας κάνει να νιώσετε άβολα. Ανθρωποφαγία, αιμομιξία, τους ανθρώπους που αγαπάς να γίνονται ο εφιάλτης σου.

Φανταστείτε τώρα αυτό να γίνεται comic από έναν καλλιτέχνη με τεράστιο ταλέντο – κάποιον ας πούμε σαν τον Al Columbia, που έχει μια μοναδική ικανότητα να παντρεύει το γλυκό και το σάπιο, το χαριτωμένο με το ανατριχιαστικό.

Φανταστείτε, λοιπόν, πως όταν έγινε αυτό το comic ο δημιουργός του έσκισε το μοναδικό αντίτυπο και εξαφανίστηκε και πως εσείς βρεθήκατε μετά από χρόνια στο σπίτι του καλλιτέχνη. Εκεί λοιπόν σε ένα σκονισμένο ράφι βρήκατε μια σειρά από σκισμένες και ξανακολλημένες σελίδες, προσχέδια και μισοτελειωμένα καρέ, αλλά και εικόνες από τα παρασκήνια και κομμάτια από σελίδες που τελικά εκδόθηκαν και κάποια καρέ που είχαν ολοκληρωθεί.

pf4Και φανταστείτε ότι όλα αυτά είναι συγκεντρωμένα σε ένα πολύ όμορφο αλμπουμάκι και αν το διαβάσετε λίγο προσεκτικά μπορείτε να διαβάστε μέσες-άκρες τουλάχιστον της ιστορίας.

Το αλμπουμάκι, λοιπόν, αυτό είναι το PIM & FRANCIE: THE GOLDEN BEAR DAYS. Σα μια μισοκατεστραμμένη βιντεοκασέτα που άφησαν πίσω τους μια παρέα παιδιών που εξαφανίστηκε σε ένα δάσος και που όταν την είδατε καταλάβατε ότι δεν είναι μια μούφα σαν το BLAIR WITCH PROJECT αλλά οι σκηνές που διασώθηκαν από τον Δον Κιχώτη του Terry Gilliam. Σαν ένας εφιάλτης ένός Ιάπωνα David Lynch στη χώρα του MERRIE MELODIES.

Δεν έχω πολλά παραπάνω να πω για το PIM & FRANCIE. Υπάρχει μια σοβαρή πιθανότητα, αν το διαβάσετε, να στοιχειώσει τους εφιάλτες σας. Υπάρχει μια ακόμη πιο σοβαρή πιθανότητα να μην καταλάβετε καν περί τίνος πρόκειται διαβάζοντας το. Μπορεί να σκεφτείτε πως σπρώχνει τα όρια των comics, του καρέ και της σελίδας με τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί αλλά μπορεί και να το βρείτε μια τρομερή δηθενιά. Εγώ στην πρώτη μου ανάγνωση δεν έχω ακόμα κατασταλάξει. Σίγουρα όμως ένιωσα την ανάγκη να γράψω αυτό εδώ το κειμενάκι πριν προσπαθήσω να το ξαναδιαβάσω.

pf16Για πάρα πολλά χρόνια περιμέναμε μια δουλειά από τον Al Columbia, το μεγάλο ταλέντο για το οποίο όλοι μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια και που ανέλαβε να συνεχίσει το BIG NUMBERS του Alan Moore, μετά την αποχώρηση του Bill Sienkiewicz, χωρίς τελικά να μπορεί να αντέξει το βάρος. Και να που μετά από τα μικρά comics που δημοσίευσε στο MOME βλέπουμε την πρώτη μεγάλη του ολοκληρωμένη (ναι καλά….) δουλειά. Πιθανότατα το πιο αποδομημένο comic που έχω διαβάσει….

Αν θέλετε να σχηματίσετε μια καλύτερη άποψη μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη του Columbia στο Daily Cross Hatch, να διαβάσετε την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση που έγινε στο Comics Comics για το PIM & FRANCIE , να επισκεφτείτε το site του με videos του Al Columbia, να δείτε ένα video preview ή να αποκτήσετε το δικό σας αντίτυπο του PIM & FRANCIE και να προσπαθήσετε να χαθείτε στη ζοφερή γλυκύτητα του.

 • Βασίλης Σάκκος

  Aδερφέ μου Άρη, χαιρετώ τo tribute σου στον Λάζαρο Columbia!  Απλά να προσθέσω καθώς του είχα τρελή αδυναμία στο Pictopia, οτι έχει βγάλει τρεις δουλειές μετά το Big Numbers που τις θεωρώ εξίσου σημαντικές: το Doghead (1992, Τundra Publishing, http://archive.comicdom.gr/pictopia_archive.php?id=347 ), το απίστευτα μιαρό Biologic Show (1994, Fantagraphics, http://archive.comicdom.gr/pictopia_archive.php?id=218 ) και το Harvey-nominated Pogostick (2003, Fantagraphics, http://archive.comicdom.gr/pictopia_archive.php?id=434 ) σε συνεργασία με τον Ethan Persoff που συγκαταλέγεται κατά την αποψή μου στα καλύτερα των zeros κι ας ξέχασα εγκληματικά να το συμπεριλαβω!

 • Βασίλης Σάκκος

  Και επί του θέματος, οι χαρακτηρες των Pim και Francie εμφανίστηκαν πρώτη φορά στο Biologic Show και δη στο τεύχος 0. Τόσο το προαναφερθέν όσο και το Doghead συνιστώνται στους απανταχού θιασώτες του Charles Burns, του Dave Cooper και της σαπίλας (τρεήντμαρκ) γενικότερα!

  σύγνωμη για το διπλοποστάρισμα 🙂

 • Δημήτρης Σακαρίδης

  Και μια και κάνουμε προσθήκες και συμπληρώματα, να πω εδώ πως ο τεράστιος Al Columbia έχει συμμετάσχει και σε διάφορα τεύχη του Zero Zero, της καλύτερης ανθολογίας των τελευταίων 20 ετών. Δε θα σας πω σε ποιά – αγοράστε τα όλα!

 • Pingback: Tweets that mention PIM & FRANCIE: THE GOLDEN BEAR DAYS -- Topsy.com()

 • Photos of Al Columbia book signing at The Fantagraphics Bookstore and Gallery in Seattle, Washington: http://americanvirus.wordpress.com/2009/11/09/americanvirus-315-al-columbia-exhibition-book-signing-at-fantagraphics/.

 • Βασίλης Σάκκος

  Και μιάς και έπεσε και ιντερνάσιοναλ σήμα για τις δραστηριότητες του Al, ας συνεχίσουμε με τούτο εδώ το video http://www.alcolumbia.com/#/unholy/4536888862
  που δημιούργησε για τους αμερικανούς (όχι τους πιο τρού Φινλανδούς) Unholy. To υλικό του εδώ φέρνει αρκετά στο μυαλό το προαναφερθέν πόνημα του (Doghead) και από πλευράς ατμόσφαιρας τουλάχιστον πατάει χάμω ό,τι έχει φτιάξει ο Adam Jones.
  Mόνο μείον, η μπάντα. Νερόβραστη εκδοχή οπτικά (γιατί ηχητικά είναι απλά μέτριοι) των απείρως πιο ενδιαφέροντων Portal http://www.myspace.com/the-portal