ΤΟP 100 OF THE 00s: 70-61

pbf70.THE PERRY BIBLE FELLOWSHIP: THE TRIAL OF COLONEL SWEETO AND OTHER STORIES
Writer/Artist: Nicholas Gurewitch
Dark Horse

Ο Nicholas Gurewitch δίνει ένα διαφορετικό τόνο σε αυτό που θα λέγαμε διεστραμμένο χιούμορ. Μια συλλογή από στριπάκια, αναμφίβολα ευφυέστατα αλλά και ωμά που δίνουν στον αναγνώστη κάτι το οποίο μάλλον δεν έχει ξαναδιαβάσει ποτέ. Νομίζω ότι ο χειρότερος χαρακτηρισμός που θα μπορούσε να τους αποδοθεί ποτέ είναι προσβλητικά, αποφθέγματα ενός πειραγμένου νου. Και ευτυχώς είναι πολύ λίγος για να καλύψει στο ελάχιστο το μεγαλείο τους.

Χρησιμοποιώντας μια πληθώρα από σχεδιαστικά στιλ αλλά και χρωματισμούς, ο Gurewitch δίνει το ύφος που ταιριάζει σε κάθε μια από τις διεστραμμένες συλλήψεις του, καθώς τις αποδίδει με ακρίβεια σε μονάχα ένα στριπάκι. Ένα ανάγνωσμα που σίγουρα θα σας αφήσει πολλές φορές να αναρωτιέστε αν θα το σκεφτόσασταν ποτέ εσείς αυτό. Οι επιρροές του απλές και καθημερινές, κρυμμένες στην βαρετή ρουτίνα μας, στην κουλτούρα μας, στους συναισθηματισμούς μας, στην πραγματικότητά μας.

Αν θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας κοινωνικά, συναισθηματικά ή θρησκευτικά υπερευαίσθητο, μάλλον θα νιώσετε αηδία όταν θα πιάσετε τον εαυτό σας να γελάει. Οι υπόλοιποι απολαύστε το.

(Γιάννης Κουρουμπακάλης)

Διαβάστε περισσότερα για το THE PERRY BIBLE FELLOWSHIP: THE TRIAL OF COLONEL SWEETO AND OTHER STORIES

glamourpuss69. GLAMOURPUSS
Writer/Artist: Dave Sim
Aardvark-Vanaheim

Μετά την ολοκλήρωση του CEREBUS, το ερώτημα που βασάνιζε τη διεθνή σκηνή των comics αφορούσε στο επόμενο project του Dave Sim. Θα ήταν ένα ακόμη πολιτικό-κοινωνικό adventure epic με μεγάλο cast χαρακτήρων; Θα ήταν ένα self-contained graphic novel, με θεματολογία εντελώς διαφορετική απ’ αυτή που μας είχε συνηθίσει ο τρελοκαναδός; Μήπως θα ήταν ένα χιουμοριστικό newspaper strip;

Όπως – μάλλον – θα έπρεπε να περιμένουμε, τελικά, δεν ήταν τίποτε απ’ όλα αυτά! Το επόμενο project του Dave Sim επρόκειτο να είναι ένας συνδυασμός ακαδημαϊκού τύπου ανάλυσης πάνω στην Ιστορία και την Τέχνη των comics, μαθημάτων σχεδίου για (μη) αρχάριους και σάτιρας / παρωδίας των περιοδικών μόδας και όλων όσων πρεσβεύουν. Όλα αυτά, με την προσωπική ματιά ενός ιδιοφυούς συγγραφέα και εξωπραγματικά ικανού σχεδιαστή και διανθισμένα με τις προσωπικές του εμμονές και πεποιθήσεις. Μαγεία!

Το GLAMOURPUSS δεν είναι αριστούργημα, γιατί, πολύ απλά, δεν θέλει να είναι. Ελάχιστα comics, όμως, είναι τόσο καλοφτιαγμένα και παράλληλα έχουν τόσα πολλά να πουν.

(Δημήτρης Σακαρίδης)

Διαβάστε περισσότερα για το GLAMOURPUSS

wildcats68. WILDCATS v2.0/3.0
Writer: Joe Casey
Artist: Sean Phillips
DC Comics (Wildstorm)

To WILDCATS ξεκίνησε ως ένας από τους ιδρυτικούς τίτλους της Image, όταν ακόμα οι golden-boy artists της Marvel νόμιζαν ότι μπορούσαν να τα καταφέρουν και ως writers (και επιχειρηματίες). Τελικά η Image δεν έκλεισε, και το WILDCATS εξελίχθηκε σε έναν πολύ καλό τίτλο χάρη στους James Robinson και Alan Moore, αλλά κυρίως στο Joe Casey και το Sean Phillips στο volume 2 του τίτλου.

O Moore προχώρησε την αρχική ιδέα και εξερεύνησε νέες πτυχές, αλλά ο Casey πήρε το concept μιας ομάδας υπερ-ηρώων και τους μετέτρεψε σε corporate heroes/agents, που έχουν σκοπό να προωθήσουν την agenda του Halo Corporation. O Spartan μετατρέπεται από team leader σε CEO. Πραγματικά πρωτοποριακές ιδέες και ιστορίες, σε έναν από τους καλύτερους τίτλους της δεκαετίας.

(Νίκος Λάμπρης)

billy_hazelnuts67. BILLY HAZELNUTS
Writer/Artist: Tony Millionaire
Fantagraphics Books

Διαθέτοντας την σουρεαλιστική φλέβα που έπαλλε στο KRAZY KAT του Ηerriman και την αλλόκοσμη, ονειροεφιαλτική ατμόσφαιρα του LITTLE NEMO του McKay, ο Μillionaire μπολιάζει το δικό του κράμα κομιξικής τέχνης με αιχμές μισανθρωπιάς που έχουν γλυκύτητα πικραμυγδάλου. Το BILLY HAZELNUTS συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία των strips του (MAAKIES) και των αλλοπρόσαλλων παραμυθιών του (SOCK MONKEY).

Ένα γκόλεμ φτιαγμένο από σκουπίδια, ορθώνει το ανάστημα του μετά από επικλήσεις ποντικών ενάντια στη τυραννία της κυρίας του σπιτιού αρχικά, και, καθώς η ιστορία κλιμακώνεται, εναντίον των πάντων. Ο Millionaire οδηγεί τον ήρωα του σε μια δονκιχωτική περιπέτεια κολοσσιαίων διαστάσεων. Κυνηγάει φόβους και όνειρα με τη μορφή αστερισμών, φαλαινών και στοιχείων της φύσης. Σε μια εκ των καλύτερων σκηνών του έργου, σπέρνει την καταστροφή καθώς βρυχάται “Ι’m the grape of wrath!!”

Μεγάλα λόγια από ένα πλάσμα με φουντούκια για μάτια και απολύτως ταιριαστά μέσα στο καλύτερο σκοτεινό παραμύθι της δεκαετίας.

(Βασίλης Σάκκος)

Διαβάστε περισσότερα για το BILLY HAZELNUTS

golem66. THE GOLEM’S MIGHTY SWING
Writer/Artist: James Sturm
Drawn & Quarterly

Στη δεκαετία του ‘20 μια περιφερόμενη ομάδα baseball που αποτελείται αποκλειστικά από Εβραίους αποφασίζει να εκμεταλλευτεί τη δημοτικότητα της κινηματογραφικής ταινίας της εποχής με τίτλο DER GOLEM αποκτώντας το “δικό της” golem και συγκεντρώνοντας έτσι το ενδιαφέρον (και όχι μόνο) των θεατών.
Ο James Sturm, με αφορμή μια ιστορία για το baseball και το θέαμα, στρέφει για μια ακόμα φορά το αιχμηρό βλέμμα του στην γέννηση του αμερικάνικου μύθου και μελετά τον ρατσισμό, τη δύναμη των Μέσων και της εικόνας. Υπέροχες, δυνατές εικόνες από έναν γνώστη του Μέσου και ένα comic που αποκαλύπτει πάρα πολλά για την σύγχρονη κοινωνία του θεάματος των ΜΜΕ και της μαζικής υστερίας. (Θα το βρείτε πλέον μαζί με δυο ακόμη εξαιρετικά comics του Sturm στη συλλογή JAMES STURM’S AMERICA).

(Αριστείδης Κώτσης)

Διαβάστε περισσότερα για το THE GOLEM’S MIGHTY SWING

aliasthecat65. ALIAS THE CAT
Writer/Artist: Kim Deitch
Fantagraphics Books

Ο Kim Deitch, ένας από τους πιο ουσιαστικά μάχιμους καλλιτέχνες εκ των πρωτεργατών του κινήματος των underground comix, συνεχίζει να παράγει εκπληκτικά ποιοτικές δουλειές / κυήματα του μονολιθικού οράματός του. Το ALIAS THE CAT αποτελεί την συλλογή των τριών τευχών του STUFF OF DREAMS,, όπου ο ίδιος ο Deitch ως βασικός χαρακτήρας, γι’ ακόμα μια φορά κυνήγα την μούσα και νέμεση του, τον γατόμορφο δαίμονα και εξωτερίκευση του υποσυνειδήτου του, Waldo.

Ο Deitch εδώ ακροβατεί ανάμεσα στην noir αφήγηση, την παροξυσμική εμβολή ψευδογεγονότων και την ημιαυτοβιογραφική οικειότητα. Το γράψιμο του, έντονα χιουμοριστικό και άμεσο, καλύπτεται από παραισθησιογόνες ουσίες και σκόνη αναμνήσεων – αποτέλεσμα μακρόχρονης εργασίας σε ψυχιατρείο – ενώ το σκίτσο του, παρότι ασφυκτικά γεμάτο με λεπτομέρειες, παραμένει ιδιοσυγκρασιακά αλέγκρο και φρέσκο.

Η ικανότητα του Deitch στο να μαγνητίζει τον αναγνώστη αντανακλάται στα βλέμματα των χαρακτήρων του και ειδικά το δικό του: παχύρρευστη, ιδιοφυής παράνοια.

(Βασίλης Σάκκος)

Fables_1001nightsofsnowfall64. FABLES: 1001 NIGHTS OF SNOWFALL
Writer: Bill Willingham
Artists: Esao Andrews, Brian Bolland, John Bolton, Mark Buckingham, James Jean, Michael Wm. Kaluta, Derek Kirk Kim, Tara McPherson, Jill Thompson, Charles Vess, Mark Wheatley
DC Comics (Vertigo)

“Όχι ακόμα, ω Βασιλέα. Είναι ανάρμοστο να μην σε ανταμείψω με μια δική μου ιστορία για αυτήν που μόλις μοιράστηκες μαζί μου” είπε η Χιονάτη και άρχισε να πλέκει για τον σκληρόκαρδο Σουλτάνο την αφήγηση μιας σειράς φόνων, της παράξενης επιθυμίας μιας πριγκίπισσας, της πονηριάς μιας ταραχοποιού αλεπούς, της θλιβερής ιστορίας του ευγενικού βασιλόπουλου που έμελλε να γίνει ο σπουδαιότερος των ηρώων, ιστοριών εξορίας και ιστοριών που ειπώθηκαν στην εξορία, της δικαιοσύνης ενός γέροντα βασιλιά και άλλα, πολλά ακόμα και θαυμαστά.

Έτσι πέρασαν χίλιες και μία νύχτες που μακριά της έμεινε η σπάθα του δήμιου κι έτσι, μαθαίνοντας πώς βρέθηκαν οι μύθοι σε εξορία και τι συνέβη αφού οι αδελφοί Grimm άφησαν κάτω τις πέννες τους, μαλάκωσε η καρδιά του Σουλτάνου πριν γνωρίσει τη Σεχραζάντ.

(Ανδρέας Μιχαηλίδης)

Διαβάστε περισσότερα για το FABLES: 1001 NIGHTS OF SNOWFALL

townofeveningcalm63. TOWN OF EVENING CALM, COUNTRY OF CHERRY BLOSSOM
Writer/Artist: Fumiyo Kouno
Last Gasp

Το θέμα με το οποίο ασχολείται το manga της Fumiyo Kouno, απαιτεί ευαισθησία, την οποία η δημιουργός διαθέτει με το παραπάνω. Ο τρόπος που προσεγγίζει τις επιπτώσεις της ρίψης της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα στον ιαπωνικό λαό στερείται φτηνού μελοδράματος και εντυπωσιασμού, σχηματίζοντας ένα ισχυρό αντιπολεμικό μήνυμα που γεννάται μέσα από τον πόνο της απώλειας.

Βαθιά ανθρώπινο και συγκινητικό, έχοντας ως ισχυρό χαρτί ένα λιτό και απέριττο σχέδιο, το TOWN OF EVENING CALM, COUNTRY OF CHERRY BLOSSOM έχει έναν γλυκό ποιητικό αέρα, πλήρως αντίθετο με το βαρύ θέμα του, βοηθώντας τον αναγνώστη να κατανοήσει το δράμα που εξελίχθηκε μετά την 6η Αυγούστου του 1945 και τις ανεπανόρθωτες πληγές που άφησε πίσω του εκείνη η ημερομηνία σε μια ολόκληρη χώρα.

Η ολοκλήρωση της ανάγνωσης του αφήνει μια πληρότητα μοναδική. Ένα έργο που μένει για πάντα μέσα σου.

(Γιώργος Χατζηκωστής)

Διαβάστε περισσότερα για το TOWN OF EVENING CALM, COUNTRY OF CHERRY BLOSSOM

eternals62. ETERNALS
Writer: Neil Gaiman
Artist: John Romita Jr.
Marvel Comics

Το 2006, ο “παραμυθάς” των comics παρέα με τον “δικό” μας John Romita Jr. παίρνουν το ETERNALS του μεγάλου Jack Kirby και αναλαμβάνουν να το φέρουν up-to-date με το σύγχρονο Marvel Universe. Οι Eternals μαζί με τους Deviants είναι τα “παιδιά” των Celestials, θεοτήτων από το διάστημα, που έχουν αφήσει στη γη. Αυτή η συγκατοίκηση θα οδηγήσει σε αρκετές μάχες μεταξύ τους. Αυτά όμως έγιναν στο παρελθόν. Κάποια στιγμή όμως θα ξεχάσουν την πραγματική τους φύση και θα ζήσουν ανάμεσα στους θνητούς φυσιολογικές ζωές…

Ο Gaiman, κάνοντας αυτό που ξέρει καλύτερα από όλους, παίρνει τη μυθολογία των Celestials και την εκσυγχρονίζει στο MU της περιόδου του CIVIL WAR (πάμπολλες οι αναφορές στο registration act…). Tο σχέδιο του Romita είναι για άλλη μια φορά εκπληκτικό. Ειδικά οι δισέλιδες απεικονίσεις των Celestials σε αφήνουν άφωνο.
Είτε έχεις παρακολουθήσει τη μυθολογία των Eternals είτε όχι, το mini series αυτό είναι ένα απολαυστικό ανάγνωσμα.

(Αντώνης Σουβατζής)

Διαβάστε περισσότερα για το ETERNALS

midnation61. MIDNIGHT NATION
Writer: J. Michael Straczynski
Artist: Gary Frank
Image Comics (Top Cow)

Η ύπαρξη ζωής μετά θάνατον, η αφθαρσία της ανθρώπινης ψυχής ή το φως στην άκρη του τούνελ, είναι ερωτήματα που έχουν απασχολήσει τόσο την φιλοσοφία όσο και την θρησκεία. Μια κάπως πιο θρησκευτική προσέγγιση επιχειρεί ο Michael Straczynski στο MIDNIGHT NATION, ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται με την πρώτη ματιά, στο οποίο μας αφηγείται τον αγώνα ενός ανθρώπου για να βρει τη χαμένη του ψυχή, μετά τον βίαιο θάνατό του.

Ο άνθρωπος αυτός, αστυνομικός όσο ήταν εν ζωή, είναι ο David Grey και με τη βοήθεια της Laurel θα προσπαθήσει να βρει το δρόμο του στον κόσμο των σκιών και να καταφέρει να πάρει πίσω την ψυχή του από τον “Άλλο”. Ποιος είναι ο “Άλλος”, ποια είναι η Laurel, πώς βρέθηκε εκεί που βρέθηκε ο David; Όλα αυτά τα ερωτήματα απαντά ο Straczynski σε μια πολύ όμορφη ιστορία.

(Κώστας Λαμπρόπουλος)