Τα Comics Στη Γλώσσα Των Αριθμών: Οκτώβριος 2009

Νέος μήνας, νέες πωλήσεις και επιδόσεις… Και τί επιδόσεις!

Για πρώτη φορά από το 1968(!!), η DC καταφέρνει να πάρει τις έξι πρώτες θέσεις των πωλήσεων. Ένα αξιοσημείωτο γεγονός, που, φυσικά, οφείλεται στο Blackest Night event ,αλλά και τα παραφερνάλια αυτού. Τα 8 δαχτυλίδια των αντίστοιχων Lanterns, που έριξε στην αγορά η DC, έδωσαν μεγάλη ώθηση στις πωλήσεις των τευχών της. Η απουσία, επίσης, του CAPTAIN AMERICA: REBORN, που δεν κυκλοφόρησε αυτό το μήνα και συνήθως είναι στην τριάδα, έδωσε την ευκαιρία στην DC να αρπάξει με ευκολία την πρώτη εξάδα.GLrings

Η επιτυχία της DC δεν ήταν, όμως, αρκετή για την συνολική αγορά των comics. Πτώση σημείωσε η αγορά τον Οκτώβριο, με 6,202,562 τεύχη σε πωλήσεις, 12% χαμηλότερα από τον προηγούμενο μήνα και 17,5% (!) από πέρσι την ίδια εποχή. Λογικά τον επόμενο μήνα θα δούμε μία άνοδο λόγω Χριστουγέννων, άλλα η αγορά μάλλον θα κινηθεί χαμηλότερα σε σχέση με πέρσι, αν κρίνουμε απο την φετινή αρνητική χρονιά.

Στα μερίδια αγοράς, η Marvel συνεχίζει να κρατάει τα ηνία και στις δύο κατηγορίες, χάνοντας, όμως, περίπου 7% και 4% αντίστοιχα, κάτι που σίγουρα θα τάραξε την ηρεμία της. Ο ογκόλιθος με το όνομα BLACKEST NIGHT θα συνεχίσει να τρώει από την πίτα της Marvel, τουλάχιστον μέχρι να βγει το SIEGE. Οκτώ θέσεις ανέβηκαν η Avatar και η Zenescope, γιατί, πολύ απλά, έβγαλαν περισσότερα τεύχη αυτό το μήνα.

TOP 20 ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΜΕΡΙΔΙΟΥ ΑΓΟΡΑΣCompanies

Και εφόσον το υποσχέθηκα τον προηγούμενο μήνα, στον παρακάτω πίνακα θα δείτε από πού έρχονται τα κέρδη των εταιρειών. Τεύχη ή τόμοι; Απ’ ότι βλέπετε τα τεύχη κυριαρχούν συντριπτικά έναντι των τόμων. Τα ποσοστά των τελευταίων, όμως, σημειώνουν άνοδο συνεχώς. Των δύο γιγάντων τείνει να πλησιάσει το 20%, το ένα πέμπτο δηλαδή των συνολικών τους εργασιών, ένα διόλου ευκαταφρόνητο νούμερο. Στα άκρα των ποσοστών, η Boom!, που δεν βγάζει αρκετούς τόμους και η Viz, η οποία βγάζει σχεδόν μόνο τόμους.Trades vs issues

Στην “master-list” των Top 100, εκτός από την πρωτοκαθεδρία της DC, άξιο λόγου είναι Blackest Night #4η εισχώρηση επτά μη “Marvel-DC” τίτλων. WALKING DEAD και η πρεμιέρα του HAUNT για την Image, STAR WARS: LEGACY και φυσικά BUFFY για την Dark Horse, BOYS από την Dynamite, ANGEL για την IDW και ο συνήθης ύποπτος ARCHIE, από την ομώνυμη εταιρεία.

Το ULTIMATE COMICS: ARMOR WARS #2 χάνει το 46,93% της δυνάμεως του, κάτι που οφείλεται στον “κανόνα” του #1 ως το #2, που λέγαμε τον προηγούμενο μήνα (για όσους θέλουν υπενθύμιση κλίκ εδώ). Μικρότερη, άλλα πιο σοβαρή, είναι η πτώση του DAREDEVIL #501 (-38,50%) αμέσως μετά την αποχώρηση του Ed Brubaker από τον τίτλο, παρ’ όλο που ο Andy Diggle δείχνει άξιος διάδοχος, με βάση τα τεύχη που έχω διαβάσει ως τώρα.

Στα θετικά πρόσημα, το AMAZING SPIDER-MAN #608 έχει την μεγαλύτερη άνοδο με ένα φτωχό 15% λόγω του νέου storyline “WHO WAS BEN REILLY?”. Φαίνεται πως το όνομα Ben Reilly ακόμα κάνει πωλήσεις! Αμέσως μετά, το NEW MUTANTS #6 με αύξηση 10,99%, ως tie-in τεύχος του X-MEN: NECROSHA. Το mini-event των X-Men όμως αρκέστηκε στην θέση Νο 32 μόνο (X-NECROSHA ONE-SHOT).

TOP 100 ΣΥΝΟΛΙΚΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΤΕΥΧΩΝIssues 1Issues 2Issues 3

Wolverine Old Man Logan HCΣτους τόμους του μήνα, είχαμε εύκολη επικράτηση του WOLVERINE: OLD MAN LOGAN HC των Mark Millar και Steve McNiven. Η υψηλή τιμή και πάλι δεν πτόησε τον κόσμο, όπως είδαμε και στην περίπτωση του WONDERFUL WIZARD OF OZ τον προηγούμενο μήνα. Το JACK OF FABLES VOL. 6, στην δεύτερη θέση, επιβεβαιώνει ότι το Fable-verse έχει πάντα καλές πωλήσεις, όπως και ο τρίτος NARUTO με τον 46ο(!) τόμο της σειράς. Δυστυχώς, το αριστουργηματικό SANDMAN: THE DREAM HUNTERS βρέθηκε μόνο στην 10η θέση, αν και μακροχρόνια θα τύχει πολλαπλών πωλήσεων όπως όλα τα SANDMAN πριν από αυτό. Από τους πέντε τόμους της DC, οι τέσσερις ανήκουν στη Vertigo, ένα imprint που παραδοσιακά σημειώνει τεράστιες πωλήσεις σε τόμους και χαμηλές σε τεύχη. Στην λίστα με τα Top 100 τεύχη, για παράδειγμα, δεν εμφανίζει ούτε έναν τίτλο.

TOP 20 ΣΥΝΟΛΙΚΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΤΟΜΩΝTrades

Archie #602Στην λίστα με τις πωλήσεις των Small Press εταιρειών, το ARCHIE #602 παίρνει πάλι την πρωτιά. Μένουν ακόμα τρία τεύχη για να τελειώσει το storyline με τον γάμο και ως τότε δεν φαίνεται ότι θα κατέβει από αυτή τη θέση. Η Avatar και η Zenescope έχουν από τέσσερις τίτλους στην κατάταξη, αποσαφηνίζοντας την άνοδο των οκτώ θέσεων που λέγαμε στην αρχή στην λίστα των εκδοτικών. Αποκλειστικός υπεύθυνος για τους τίτλους της Avatar, ο Warren Ellis, που είναι ο συγγραφέας και των τεσσάρων. Η Bluewater βλέπει πάλι τίτλο στους πρώτους 20 με ένα βιογραφικό comic…πάλι. Μετά τον Obama, την Stephanie Meyer (TWILIGHT, NEW MOON κ.τ.λ.), Nelson Mandela, Hillary Clinton και πολλούς ακόμη, ήρθε η σειρά του πρόσφατα εκλιπόντος Michael Jackson, με το TRIBUTE: MICHAEL JACKSON KING OF POP.

 

 

TOP 20 ΣΥΝΟΛΙΚΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ SMALL PRESS COMICSSmall Press

Κλείνοντας αυτό το μήνα σας αφήνω με αναμνήσεις από το παρελθόν. Σαν σήμερα:

Πριν 1 χρόνο, τον Οκτώβριο του 2008, Νο 1 ήταν το SECRET INVASION #7.

Πριν 5 χρόνια, τον Οκτώβριο του 2004 Νο 1 ήταν το IDENTITY CRISIS #5.

Πριν 10 χρόνια, τον Οκτώβριο του 1999 Νο 1 ήταν το UNCANNY X-MEN #375

Past with dates