Rich Tommaso Online Comics

Seattle_cvrΕπιτρέψτε μου να μοιραστώ έναν προβληματισμό μου μαζί σας.

Στα πλαίσια των προσπαθειών να φρεσκάρω την άποψη μου για τα comics που κυκλοφόρησαν μέσα στα 00’s (ώστε να συμμετάσχω και εγώ στη λίστα για το top 100 των 00’s) δεν ήταν λίγες οι φορές που σταμάτησα στο όνομα του Rich Tommaso.

Ο Tommaso έιναι ένας εξαιρετικός δημιουργός (μπορείτε να διαβάσετε την άποψη μου για comics του, όπως το MIRIAM, ή το SATCHEL PAIGE: STRIKING OUT JIM CROW, στο πλούσιο archive του Comicdom) και ειλικρινά αναρωτιόμουν για το που έχει εξαφανιστεί τα τελευταία χρόνια.

Η απάντηση ήρθε όταν έμαθα πως πολύ πρόσφατα απέκτησε το δικό του blog, όπου, μάλιστα, θα δημοσιεύσει σελίδα-σελίδα τα πέντε (εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους) comics στα οποία δουλεύει τα τελευταία χρόνια…

P-and-M-cover-lgΧαράς ευαγγέλια ε;

H χαρά μου εξελίχθηκε σε προβληματισμό από το αρχικό post του δημιουργού, στο οποίο γράφει πως ο λόγος για αυτή του την απόφαση είναι διότι έχει πλεόν απηυδήσει με τις αρνητικές απαντήσεις των εκδοτών, όπου η μόνη ουσιαστική απάντηση που λαμβάνει είναι (όπως χαρακτηριστικά γράφει ο ίδιος ) “it’s not 300 pages”.

Το γεγονός ότι τα comics έχουν μπει στα βιβλιοπωλεία και υπάρχει η δυνατότητα για πολλούς artists να βρουν μια στέγη για τις μεγαλύτερες σε όγκο δουλειές τους, είναι καλό. Το να δυσκολέυεται, όμως, σε τέτοιο βαθμό, ένας established δημιουργός σαν τον Tommaso, να εκδώσει comics, τα οποία, λόγω μεγέθους, δεν μπαίνουν κάτω από την ομπρέλα του όρου “graphic novel”, είναι κάτι που, προσωπικά, με προβληματίζει ιδιαίτερα.