5 ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ – V.23

Ο Asterix συνεχίζει με νέες περιπέτειες, αλλά χωρίς τον Uderzo, τα ευρωπαϊκά comics αποχαιρετούν έναν θεμελιώτη τους (Jacques Martin), για άλλη μια φορά η Marvel και η DC κυνηγούν η μία την ουρά της άλλης (ή έτσι φαίνεται προς τα έξω), σχεδόν σύσσωμη η κοινότητα ελπίζει ότι το νέο iPad θα κάνει τη διαφορά στα digital comics και τέλος, την ώρα που γράφονται αυτές οι λέξεις, έχει ήδη πραγματοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος του φεστιβάλ της Angouleme. Διαβάζετε τη στήλη 5 Πρόσφατα Νέα, που επιστρέφει μετά από δύο εβδομάδες, καθώς η “επίσημη πρώτη” της ιστοσελίδας της Comicdom Press με κράτησε για μια εβδομάδα μακρυά από το εβδομαδιαίο καθήκον μου.

  • 1. ΝΕΟΣ ASTERIX, ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ UDERZO

Photo: Sébastien Soriano/Le Figaro

Σε συνέντευξή του στη γαλλική LE FIGARO, ο συν-δημιουργός του Asterix, Albert Uderzo, επιβεβαίωσε τις φήμες που ήθελαν τη δημοφιλή σειρά να συνεχίζει χωρίς τον ίδιο. Όπως αποκάλυψε, έχει ήδη συνεργαστεί με άλλους καλλιτέχνες για την παραγωγή των τελευταίων albums, εξαιτίας μιας πάθησης που έχει πλήξει το χέρι με το οποίο σχεδίαζε και δεν του επιτρέπει πλέον να συνεχίσει να το κάνει. Ο δημιουργός δηλώνει ότι θεωρεί πως θα ήταν πολύ εγωιστικό εκ μέρους του να μην παραχθούν νέες περιπέτειες, εξαιτίας αυτού του προβλήματος, καθώς -όπως λέει- ο χαρακτήρας είναι πολύ μεγαλύτερος από τον ίδιο. Η απόφαση αυτή έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις, καθώς όλοι φοβούνται ότι η ποιότητα των ιστοριών θα πέσει δραματικά, όπως αντίστοιχη πτώση παρατηρήθηκε στις ιστορίες που ακολούθησαν τον θάνατο του Goscinny, και τις οποίες είχε επιμεληθεί μόνος του ο Uderzo. Οι γαλλομαθείς μπορείτε να διαβάσετε εδώ τη συνέντευξη και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

  • 2. JACQUES MARTIN R.I.P. (1921-2010)

Ένας βετεράνος δημιουργός της γαλλοβελγικής σχολής comics, ο Jacques Martin, έφυγε από τη ζωή στις 21 Ιανουαρίου, σε ηλικία 88 ετών. Από τις πλέον δημοφιλείς δουλειές του Martin ήταν η συνεργασία του με τον Herge σε αρκετά άλμπουμς του TINTIN, καθώς και η δημιουργία της σειράς ALIX, το 1948, που έμελλε να γίνει μια από τις πιο διάσημες ευρωπαϊκές σειρές στην Ιστορία του Μέσου. Στο σύνολο της πολυετούς καριέρας του Martin, τα albums του πούλησαν περισσότερα από 15 εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ μεταφράστηκαν σε 10 γλώσσες. Αρκετά από τα albums ALIX έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τη Μαμούθ Κόμιξ. Περισσότερα για τη ζωή και το σημαντικό έργο του Jacques Martin μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

  • 3. SHINY HAPPY HEROES – MARVEL KAI DC ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ

Η Marvel το ονομάζει “Heroic Age”. Η DC, “Brightest Day”. Είναι τα δύο νέα events των “αιωνίων”, που, σχεδόν ταυτόχρονα, τον τελευταίο καιρό, υπόσχονται επιστροφή στις “παλιές καλές εποχές”, όταν οι ήρωες ήταν ήρωες, είχαν το πάνω χέρι και ο κόσμος μπορούσε να ελπίζει σε ένα φωτεινότερο αύριο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα  USA Today, το “Heroic Age” της Marvel θα επηρεάσει ολόκληρο το Universe, καθώς και κατά κύριο λόγο το επιτυχημένο franchise των Avengers, με την ομώνυμη ιστορική σειρά να επιστρέφει, ενώ παράλληλα θα δοθεί ένα τέλος στους τίτλους-“παραρτήματα”, NEW AVENGERS, MIGHTY AVENGERS και DARK AVENGERS. Αυτά που ξέρουμε μέχρι τώρα, είναι ότι η νέα σειρά AVENGERS θα ξεκινήσει από το #1, συγγραφέας της θα είναι ο Brian Michael Bendis, ενώ της ομάδας θα ηγούνται οι “big three”, Captain America, Iron Man και Thor. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο ξεκάθαρα, αφού το promotional art του Jim Cheung δείχνει τον Bucky Barnes ως Cap, και όχι, όπως θα περίμεναμε όλοι, τον Steve Rogers.

Αντίστοιχα και η DC δείχνει να γυρίζει σελίδα, παρουσιάζοντας το event (και την ομώνυμη σειρά) “Brightest Day”, όπου ήρωες επιστρέφουν, τίτλοι επιστρέφουν και γενικά ξημερώνει μια νέα ημέρα ελπίδας για το DC Universe.  (Geek Alert Info: Ο τίτλος “Brightest Day” προέρχεται από τον “όρκο” των Green Lanterns, που πάει ως εξής: In brightest day, in blackest night, no evil shall escape my sight! Let those who worship evil’s might, beware my power… Green Lantern’s light!)

Για άλλη μια φορά, οι δύο μεγάλες εταιρίες, εμφανίζονται με παράλληλα events, κοινής νοοτροπίας, κι όσο και να μη θέλει κάποιος να προβεί σε συμπεράσματα, το timing έχει συμπέσει αρκετές φορές, ώστε να εξακολουθούμε να μιλάμε για “διαολεμένες συμπτώσεις”.

  • 4. ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ IPAD – ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ DIGITAL COMICS;

Τί γίνεται με το νέο gadget της Apple και γιατί όλη η βιομηχανία έχει πέσει με τα μούτρα τις τελευταίες μέρες να ονειρεύεται τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει ένα τέτοιο μηχάνημα στα comics; Όχι, δεν είναι το γεγονός ότι, κατά την παρουσίαση, η κατασκευάστρια εταιρία συμπεριέλαβε τα comics στις εφαρμογές της νέας ταμπλέτας. Απλά, στην έγχρωμη οθόνη του iPad, μπορεί κανείς -λόγω των διαστάσεών της- να διαβάσει comics στο φυσικό τους μέγεθος χωρίς να χρειάζεται να κάνει scroll down. Και αυτό, μαζί με κάποια άλλα στοιχεία του, για τα οποία θα μάθετε στο παρόν link του Newsarama, έχουν κάνει εκδότες, δημιουργούς και καλλιτέχνες να ελπίζουν ότι, τώρα πλέον, μπορούμε να μιλάμε για σοβαρό e-reading σε φορητό gadget (άρα και ουσιαστική διείσδυση των comics στη συγκεκριμένη αγορά).

  • ANGOULEME 2010:  IT’S REALLY HAPPENING!

Παρ’ όλο που εξέταζα έντονα το ενδεχόμενο, τους τελευταίους μήνες, ούτε και φέτος κατάφερα να είμαι εκεί, παρότι πιστεύω ότι αυτή είναι μια πραγματικά ξεχωριστή διοργάνωση, όχι μόνο εξαιτίας των καλεσμένων ή των εκθέσεων, αλλά και γιατί τους τελευταίους δύο μήνες του 2009, τα πράγματα είχαν αγριέψει τόσο με τα οικονομικά, που το ιστορικό φεστιβάλ έφτασε πιο κοντά από ποτέ στο να ματαιωθεί. Δεν σκοπεύω να σας παραθέσω λεπτομέρειες για τη εκδήλωση, αφού άλλοι το έχουν κάνει ήδη και μάλιστα πολύ πιο αναλυτικά: Αρκεί να διαβάσετε το άρθρο της Βασιλείας Βαξεβάνη, για τα events, που όπως λέει, “ξεχώρισα… και με κάνουν να τρώγομαι που δεν είμαι εκεί”, καθώς και τα κείμενα του Comics Reporter, για το σύνολο της φετινής εκδήλωσης, για την πρώτη μέρα του φεστιβάλ, αλλά και για τα πρώτα βραβεία που δόθηκαν.