ANGOULEME: 37th FESTIVAL INTERNATIONAL DE LA BANDE DESSINEE (ΤΗΕ AFTERMATH)

Για όλους εμάς που δεν είμαστε στην Angouleme, οι διοργανωτές φρόντισαν με το στήσιμο της web TV. Μέσα από βίντεο μας μεταδίδουν όσα συμβαίνουν σε ολόκληρη την πόλη. Ας ρίξουμε μια ματιά τι συνέβη στην πόλη στην οποία χτυπούσε η καρδιά των comics τις προηγούμενες μέρες.

Opening

Το φεστιβάλ κήρυξε επίσημα την έναρξή του σε μια ωραία τελετή κατά την οποία ο Blutch έκανε μια σειρά από σχέδια ζωντανά με τη μουσική συνοδεία της Isabelle Mortrot. Παράλληλα εμφανίστηκαν comics που ήταν εκτός συναγωνισμού.

Συγκινητική ήταν η στιγμή, όπως φάνηκε και στα βίντεο, όταν ο Blutch απέδωσε βραβείο στον Jean-Jacques Sempé, το σχεδιαστή της υπέροχης και αξεπέραστης σειράς O ΜΙΚΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ.

Στην ίδια τελετή παρουσιάστηκαν και σκηνές από τη νέα ταινία του Luc Besson “LES AVENTURES EXTRAORDINAIRES D’ ADELE BLANC-SEC”, βασισμένη στη δουλειά του Tardi.

Blutch

Σε έναν χώρο κατάλευκο που μοιάζει με εσωτερικό σπιτιού εκτίθενται έργα του γνωστού σχεδιαστή ακόμα και μέσα σε ανοιχτά ντουλάπια. Το μεγάλο ενδιαφέρον είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος από τα έργα είναι ανέκδοτα. Από τα λίγα που είδα, κατάλαβα ότι ο Blutch δε διστάζει να πειραματιστεί με διαφορές τεχνικές. Τα θέματά του κινούνταν από χιουμοριστικά μέχρι ερωτικά.

Υπήρχε και στιγμιότυπο κατά το οποίο ο Sempé επισκέπτεται την έκθεση με ξενάγηση από τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

Léonard: Is there a genius to save the planet?

Σε έναν σκοτεινό χώρο με μαύρο τούβλο εκτίθενται ασπρόμαυρα σχέδια από τη σειρά του φοβερού επιστήμονα. Η έκθεση αυτή απευθύνεται σε παιδιά και έχει οικολογικό μήνυμα. Ηθοποιοί που υποδύονται τον Leonard και τον ταλαίπωρο βοηθό του, Basile, μαθαίνουν στα παιδιά την αξία της ανακύκλωσης.

Wrestling Match In Vielsalm

Λοιπόν, το είχα μυριστεί ότι αυτή η έκθεση θα είχε ενδιαφέρον. Το installation της είναι αρκετά πρωτότυπο και βιομηχανικό. Τα σχέδια ήταν σκοτεινά και κάποια σοκαριστικά. Οι καλλιτέχνες που, θυμίζω, ήταν άτομα με εδικές ανάγκες, πειραματίστηκαν με διαφορετικά στυλ και τεχνικές.

Fabio

Ούτε που είχα δώσει σημασία σε αυτή την έκθεση, γιατί δεν ήξερα και τον εν λόγω δημιουργό, Fabio Viscogliosi. Βρήκα τα σχέδια του πρωτότυπα, με ανθρωπόμορφα ζώα. Η τεχνική του μου φάνηκε όμορφη, παλιομοδίτική και νεωτερική ταυτόχρονα. Σε αρκετά από τα σχέδια εντόπισα ένα κοινό μοτίβο που είχε σα θέμα τη μοναξιά. Θα ήξερα περισσότερα αν μιλούσα Γαλλικά. Υπάρχουν και ενδιαφέροντα γλυπτά του, όπως αυτό της φωτογραφίας.

Και ας μην ξεχνάμε το ενδιαφέρον που έχουν κάποια από τα events της διοργάνωσης. Στο web TV είχε αποσπάσματα από τα όσα διαδραματίστηκαν στις διάφορες εκδηλώσεις.

Cinemonstre

Να πω την αλήθεια μου, το web TV είχε ένα μικρό απόσπασμα από το οποίο εντυπωσιάστηκα από τα πόσα πράγματα είχε μπροστά του ο μουσικός και από το μυστήριο sampler. Οι σκηνές από τις ταινίες ήταν εντυπωσιακές και ο κόσμος που είχε γεμίσει ασφυκτικά το χώρο έφυγε ευχαριστημένος, όπως φάνηκε από δηλώσεις τους.

Blutch’s illustrated concert

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον show που δείχνει για μια ακόμη φορά ότι στην Angouleme δε διστάζουν να δοκιμάσουν κάτι νέο, να συνδυάσουν τέχνες. Έτσι και σε αυτό το show, ο Blutch επί σκηνής με μια ομάδα ηθοποιών και μουσικών δημιουργεί ένα απίστευτο αποτέλεσμα. Μια ομάδα κωμικών ανοίγει, απαγγέλλοντας αποσπάσματα από comics – από τον Pratt μέχρι το σύγχρονο Pirus. Και μετά οι μουσικοί Irene Jacob και ο αδερφός της Francis και η μπάντα τους παρουσιάζουν ένα ενδιαφέρον μουσικό show με τη συνοδεία των ζωντανά σχεδιασμένων strips του Blutch.

Βραβεία και νικητές

Και ας μην ξεχνάμε ένα από τα πιο σημαντικά μέρη του Φεστιβάλ, που είναι τα βραβεία. Ας δούμε ποιοι ήταν οι νικητές.

  • Βραβείο καλύτερου άλμπουμ

PASCAL BRUTAL TOME 3 : PLUS FORT QUE LES PLUS FORTS του Riad Sattouf

  • Βραβείο κοινού

PAUL TOME 6 : PAUL À QUÉBEC του Michel Rabagliati

  • Ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής

DUNGEON QUEST του Joe Daly

  • Βραβείο καλύτερης σειράς

JÉROME K. JÉRÔME BLOCHE T.21 – DÉNI DE FUITE του Alain Dodier

  • Βραβείο 7 έως 77 (ένα βραβείο για το καλύτερο οικογενειακό comic)

L’ ESPIRIT PERDU των Mathieu Bonhomme και Gwen de Bonneval

  • Βραβείο Regards sur le monde (βλέμμα στον κόσμο)

RÉBÉTIKO (LA MAUVAISE HERBE) του David Prudhomme

  • Βραβείο τόλμης

ALPHA…DIRECTIONS του Jens Harder

  • Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου

ROSALIE BLUM TOME 3 : AU HASARD BALTHAZAR της Camille Jourdy

  • Βραβείο κληρονομιάς

PARACUELLOS του Carlos Gimenez

  • Βραβείο νέων αναγνωστών

LOU TOME 5 : LASER NINJA του Julien Neel

  • Βραβείο εναλλακτικού comic

SPECIAL COMICS Νο 3