ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ Από Tις Εκδόσεις Zoobus

Οι εκδόσεις Zoobus μας υπενθυμίζουν ότι κυκλοφορεί το ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ, η μεταφρασμένη στα ελληνικά έκδοση του αριστουργήματος του Charles Burns και, μάλιστα, σε ιδιαίτερα συμφέρουσα τιμή, με το παρακάτω δελτίο Τύπου:

CHARLES BURNS
ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

Εκδόσεις Zoobus, Νοέμβριος 2009
ISBN: 978-96 0-98309-1-1
Τιμή: 20 Eυρώ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΚΩΣΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Και νόμιζες ότι η δική σου εφηβεία ήταν τρομακτική.

Προάστια του Σηάτλ, μέσα της δεκαετίας του ’70. Από τις πρώτες σελίδες μαθαίνουμε ότι μια παράξενη επιδημία έχει πλήξει τους έφηβους της περιοχής. Η ασθένεια εκδηλώνεται με κάθε τρόπο αλλά εάν κολλήσεις, τελείωσε. Δεν υπάρχει γυρισμός.

Καθώς παρατηρούμε τις προσωπικότητες διάφορων βασικών χαρακτήρων αυτό που ξετυλίγεται δεν είναι η αναμενόμενη μάχη για την καταπολέμηση της επιδημίας, την ακριβή κατανόησή της ή ακόμη και για την εύρεση κάποιας θεραπείας. Αντιθέτως αυτό στο οποίο γινόμαστε μάρτυρες είναι μια
συναρπαστική και απόκοσμη απεικόνιση της ίδιας της φύσης της λυκειακής αποξένωσης.

Και τότε οι φόνοι αρχίζουν.

Τόσο υπνωτικά όμορφη όσο και φρικιαστική, η Μαύρη Τρύπα, υπερβαίνει τα όρια του είδους στο οποίο ανήκει, εξερευνώντας επιδέξια μια ρευστή χρονική στιγμή στην αμερικάνικη κουλτούρα και τα παιδιά τα οποία έχουν εγκλωβιστεί σε αυτή –τότε που οι χίπηδες άρχιζαν να ξεπερνιούνται, αλλά και ο Μπάουι ήταν ακόμη κάπως περίεργος.