5 ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ – V.25

Η επόμενη ταινία Spider-Man θα είναι 3D, μετά τη νέα σειρά Avengers η Marvel αποκαλύπτει…τις σκιές μιας δεύτερης ομάδας με την ονομασία Secret Avengers, o Captain America εξοργίζει τους Tea Party και η Marvel αναδιπλώνεται, ο Jack Kirby είναι τιμώμενος δημιουργός στο Graphic NYC, κι όλα αυτά ενώ το Comics Reporter αφιερώνει πρόσφατο άρθρο του στον πρόεδρο της επόμενης Angouleme, τον Γάλλο δημιουργό Baru. Είναι η στήλη 5 Πρόσφατα Νέα που σας ενημερώνει ανελλιπώς για τις σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας που πέρασε.

  • 1. Η ΝΕΑ ΤΑΙΝΙΑ SPIDER-MAN ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ 3D!

…με επίσημη πρώτη στις 3 Ιουλίου 2012! Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, την ταινία θα σκηνοθετήσει ο Marc Webb (500 DAYS OF SUMMER) ενώ η ιστορία θα επιστρέφει στις εφηβικές μέρες του Peter Parker.  Ο πιτσιρικάς ηθοποιός  Logan Lerman (PERCY JACKSON & THE OLYMPIANS) δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για να αναλάβει εκείνος τον πρωταγωνιστικό ρόλο,  προς το παρόν όμως τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις Sony και Columbia Pictures. Περισσότερα στο δελτίο Τύπου που ακολουθεί και μας έστειλε η Audio Visual:

Ο SpiderMan θα «αναρριχηθεί» στις κινηματογραφικές αίθουσες σε 3D από τις 3 Ιουλίου 2012, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Τζεφ Μπλέικ, Πρόεδρος της Sony Pictures Worldwide Marketing & Distribution.

Τα γυρίσματα της νέας ταινίας με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο ήρωα πρόκειται να ξεκινήσουν μέσα στο 2010, σε σκηνοθεσία του Μαρκ Γουέμπ και σενάριο του Τζέιμς Βάντερμπιλτ. Παραγωγοί της ταινίας – ο τίτλος της οποίας δεν έχει οριστεί ακόμα – θα είναι οι Άβι Άραντ και Λόρα Ζίσκιν για λογαριασμό της Columbia Pictures & των Marvel Studios.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση, ο Μπλέικ αναφέρει: ο SpiderMan είναι η απόλυτη καλοκαιρινή κινηματογραφική εμπειρία και είμαστε ενθουσιασμένοι που οι δημιουργοί της ταινίας θα την παρουσιάσουν σε 3D. Ο SpiderMan είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς χαρακτήρες στον κόσμο και είμαστε σίγουροι ότι το κοινό ανυπομονεί να ανακαλύψει το όραμα του Μαρκ για τον Πήτερ Πάρκερ και το franchise.»

Η ταινία θα βγει ταυτόχρονα σε όλον τον κόσμο στις 3 Ιουλίου 2012. Στην Ελλάδα θα διανεμηθεί στους κινηματογράφους από την Audio Visual Entertainment για λογαριασμό της Sony Pictures Releasing International.

 

  • 2. H MARVEL ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΤΟΥΣ SECRET AVENGERS.

Μόλις μια εβδομάδα μετά τα πρώτα teaser images των νέων Avengers, η Marvel ανακοίνωσε την κυκλοφορία ενός ακόμη τίτλου του επιτυχημένου franchise, που θα αντικαταστήσει τους υπάρχοντες τίτλους Avengers. Οι Secret Avengers έρχονται τον Μάιο σε σενάριο Ed Brubaker και σχέδιο Mike Deodato (ο οποίος σήμερα είναι σχεδιαστής των “Dark Avengers”), και όπως αρμόζει σε κάθε ομάδα που θέλει να αποκαλείται “secret”,  οι ήρωες παρουσιάζονται ως σκιές, ενώ μόνο μια χαρακτηριστική ατάκα υπάρχει για να μαντέψουμε ποιοι πραγματικά είναι. Η σειρά SECRET AVENGERS είναι ο δεύτερος νέος τίτλος που έχει προγραμματιστεί να αντικαταστήσει τους τέσσερις τίτλους που υπάρχουν σήμερα. Μη φοβάστε να μαντέψετε (το πολύ να πέσετε έξω)

  • 3. TEA PARTY ΕΝΑΝΤΙΟΝ CAPTAIN AMERICA

Ποιοι είναι οι Tea Party; Επιτρέψτε μου μια σύντομη παρένθεση ώστε να ξέρουμε για τι πράγμα μιλάμε: Το Tea Party (το tea είναι συντομογραφία του «Taxed Enough Already» – «Έχουμε Φορολογηθεί Ηδη Αρκετά»), είναι ένα κίνημα εμπνευσμένο από την εξέγερση εναντίον της φορολογίας που είχαν επιβάλει οι Βρετανοί στο τσάι το 1773. Αντίστοιχα σήμερα κάποιοι σύγχρονοι Αμερικανοί δηλώνουν δύσπιστοι υπήκοοι της Ουάσιγκτον, καθώς αντιδρούν σθεναρά στο αίτημα να υπάρξει σύστημα υγείας για όλους τους Αμερικανούς, ενώ υποστηρίζουν έναν ενιαίο, χαμηλό συντελεστή φορολογίας. Ανάμεσα στους οπαδούς του κινήματος συναντά κανείς από μέλη ενόπλων πολιτοφυλακών, συνωμοσιολόγους που θεωρούν ότι ο Τζον Μακέιν είναι… κομμουνιστής, αλλά και φιλήσυχους πολίτες, τρομοκρατημένους από την οικονομική κρίση.

Τί σχέση έχουν όλα αυτά με τα comics και τον Captain America; Στο τεύχος 602 της ομώνυμης σειράς ο Cap και ο Falcon πέφτουν πάνω σε μια διαδήλωση του Tea Party, όπου οι διαδηλωτές κρατούν πλακάτ που γράφουν “Stop the Socialists!” και “Tea Bag The Libs Before They Tea Bag YOU!” Ο Cap χαρακτηρίζει τη διαδήλωση “anti-tax thing” ενώ ο Falcon επισημαίνει ότι δεν θα ήταν καλοδεχούμενος από ένα πλήθος “θυμωμένων λευκών”.

Το συγκεκριμένο panel, καθώς και οι δηλώσεις των χαρακτήρων, ήταν αρκετά για να ανοίξουν “τον ασκό του Αιόλου”, με έντονες διαμαρτυρίες εκπροσώπων του κινήματος οι οποίοι αυτοχαρακτηρίζονται απλώς πατριώτες, αρνούμενοι τον χαρακτηρισμό των φιλο-ρεπουμπλικάνων (παρά το γεγονός ότι πιέζουν το πολιτικό κατεστημένο της χώρας προς όλο και συντηρητικότερες κατευθύνσεις, προωθώντας υποψηφίους που -τυγχάνει να- βρίσκονται στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα). Ως αποτέλεσμα των αντιδράσεων, ο συγγραφέας του τεύχους Ed Brubaker, υποστήριξε στο FoxNews.com ότι δεν έγραψε εκείνος τα κείμενα των πλακάτ στο panel, αλλά ότι αυτά προστέθηκαν από κάποιον “στο lettering ή την παραγωγή” υποσχόμενος ότι οι μελλοντικές εκδόσεις θα έχουν αλλαγμένα μηνύματα.

Η εξήγηση του Brubaker δεν έπεισε τον Michael Johns, μέλος του Tea Party Coalition, ο οποίος κατηγόρησε τον συγγραφέα ότι πετάει από πάνω του την ευθύνη, ενώ τόνισε ότι το κίνημα δέχεται για μέλος του κάθε Αμερικανό που ασπάζεται τις θέσεις τους, ανεξαρτήτως καταγωγής, θρησκευτικής ή πολιτικής αντίληψης. Το σίγουρο είναι ότι καθώς ο Brubaker έχει εδώ και καιρό δηλώσει τις προοδευτικές πολιτικές του πεποιθήσεις μέσω Twitter, πολύ δύσκολα θα πείσει τους επικριτές του, ότι το συγκεκριμένο panel ήταν μια ατυχής συγκυρία για την οποία ο ίδιος δεν φέρει ευθύνη. Κι εδώ το ερώτημα που γεννάται είναι για ποιο λόγο έσπευσαν τόσο ο Brubaker, όσο και ο Quesada να απολογηθούν, από τη στιγμή που τα comics είναι τέχνη και κάθε παρέμβαση στην ελεύθερη έκφραση, μπορεί να εκληφθεί ως λογοκρισία. Λογοκρισία την οποία οι ίδιοι στη Marvel νομιμοποιούν με την απολογητική στάση τους. Εξαιρετική η προσέγγιση του Tom Spurgeon (The Comics Reporter) πάνω στο ζήτημα.

  • 4. ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ JACK KIRBY

Η ιστοσελίδα Graphic NYC, αφιέρωσε την εβδομάδα 8-12 Φεβρουαρίου (ok, είναι κάτι λιγότερο από εβδομάδα, αλλά who cares) στον κορυφαίο, ανυπέρβλητο, ανεπανάληπτο “βασιλιά” των αμερικανικών comics, Jack Kirby. H  “Kirby Week,” στην ιστοσελίδα των Christopher Irving και Seth Kushner, περιλαμβάνει ένα profile του θρυλικού δημιουργού, δύο πολύ ενδιαφέροντα κείμενα του Irving, αλλά και κείμενα καταξιωμένων δημιουργών όπως οι Mike Cavallaro, Dean Haspiel, Steve Rude, Mike Allred και Rick Veitch. Εδώ μπορείτε να βρείτε το πλήρες αφιέρωμα, ενώ για όσους από σας βαριέστε να το ψάξετε, αναδημοσιεύω κάποια quotes που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον!

photo: Seth Kushner

“Every artist is the other artist’s teacher.”
-Jack Kirby, 1970

“In the last few years, I always said that inside Jack Kirby was The Hulk trying to get free of this little guy. Jack was a very feisty, lovable guy. I always liked him. He was a very simple and thrifty guy. He drew with a great deal of intensity, and he drew deftly and very quickly. He didn’t spend much time arranging compositions. He went right at it and knew exactly what he wanted, and he had a dynamism to his stuff: everything he did seemed to come right off the page at you. His imagination was centered around the action, movement, and theatrics, rather than the depth of the story.”
-Will Eisner

“Anyway, here I was doing this freelance work after hours. I was very young, 24, I think. Kirby was even younger, and was working at the bullpen at Fox. He found out that I was doing this extra work, and asked if he could come over and work with me. I said ‘Sure,’ since I had more than I could handle. I had to get letterers and inkers to help me meet my schedule.
-Joe Simon

“I had the fun of putting in the dialogue and captions; it was so easy to write the copy for anything Jack drew, because you just would look at his drawing and it would inspire me to write some good dialogue because the characters looked as though they were saying things that mattered. It’s hard to explain, but it was just such a pleasure to write stories based on the artwork that Jack had done.”
-Stan Lee

  • 5. ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΑΛΛΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ BARU

Εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες, ο Γάλλος δημιουργός Baru έχει αναδειχθεί ως μια από τις εξέχουσες δημιουργικές παρουσίες των Ευρωπαϊκών comics, ενώ παράλληλα είναι ο μόνος (αναδημοσιεύουμε την πληροφορία με κάθε επιφύλαξη ως προς την ακρίβειά της) που έχει κερδίσει δύο φορές βραβείο καλύτερου άλμπουμ (το 1985 για το πρώτο volume του QUEQUETTE BLUES και το 1996 για το L’ AUTOROUTE DU SOLEIL). O Bart Beaty από το Comics Reporter έχει ετοιμάσει ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στον δημιουργό και επόμενο πρόεδρο του φεστιβάλ, που θα βρουν ενδιαφέρον τόσο όσοι γνωρίζουν το έργο του δημιουργού, όσο και εκείνοι που θέλουν να μάθουν περισσότερα γι αυτό.