Moomin Στο Βέλγιο

Τι κακό και αυτό! Να λαμβάνεις προσκλήσεις για υπέροχες εκθέσεις, στις οποίες, δυστυχώς, δεν μπορείς να παρευρεθείς…

Πριν λίγες μέρες, μου ήρθε στο mailbox μια πρόσκληση για την επικείμενη (ανοίγει στις 2 Μαρτίου) έκθεση, “MOOMIN, TOVE JANSSON’S DREAMWORLD”, στο Belgian Comic Strip Center.

Τι είναι το Moomin; Σας ευχαριστώ πολύ που μου κάνετε αυτή την ερώτηση και με ιδιαίτερη χαρά σας απαντώ: Το 1939, η Tove Jansson, Φιλανδή εικονογράφος και συγγραφέας, είχε την ιδέα να φτιάξει ιστορίες με ήρωες μια οικογένεια αξιολάτρευτων  μικρών τρολ, που μοιάζουν περισσότερο με λευκούς ιπποπόταμους. O Moominpappa, η Moominmamma και το Moomintroll ζουν στη Moominvalley, όπου συχνά τους επισκέπτονται φίλοι τους με τα περίεργα ονόματα Hemulens, Sniff, Snufkin, Little My. Σουρεαλιστικό; Παιδικό; Λίγο από όλα. Πάντως αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία, ειδικά αν είστε λάτρεις των παλιών καλών comic strips.

Εμπνευσμένοι από το στενό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον της δημιουργού, οι χαρακτήρες, μέσα από το φανταστικό τους κόσμο, κοιτούν με το ένα μάτι τον “πραγματικό” κόσμο.

Αν και ξεκίνησαν σαν βιβλία, η Tove Jansson άρχισε να δημιουργεί σε comic strips τις ιστορίες των Moomins μόλις το 1947, για τη Φιλανδική εφημερίδα NY TID, ενώ από το 1954 έως το 1959, εμφανίστηκαν στη Βρετανική LONDON EVENING NEWS. Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν μεταφραστεί σε 40 διαφορετικές γλώσσες, ενώ από το 2006 η Drawn and Quarterly κυκλοφορεί σε επανεκδόσεις όλα τα strips της Evening News (μέχρι σήμερα έχουν βγει πέντε τόμοι).

Τα Moomins δεν έμειναν, όμως, μόνο στο χαρτί. Μεταπήδησαν και στην τηλεόραση, ως animation (είτε puppet, είτε cutout) με πιο πρόσφατη τη μεγάλου μήκους ταινία COMET IN MOOMINLAND. Και μη νομίζετε ότι έμειναν μόνο εκεί. Το 1974, 0 Φιλανδός συνθέτης Ilkka Kuusisto γράφει μια όπερα με θέμα τα Moomin. Τη δεκαετία του ’90, το αεροδρόμιο του Ελσίνκι και αεροσκάφη της Finair διακοσμούνται με χαρακτήρες από το comic strip. Σήμερα, εκτός από μουσείο αφιερωμένο στη δουλειά της Tove Jansson, λειτουργεί και θεματικό πάρκο Moomin, στο Naantali της Φιλανδίας.

Για να επιστρέψουμε στην έκθεση και πάλι, εκεί θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε την εξέλιξη των Moomins από τα βιβλία στα comic strips και στα animated cartoons. Παράλληλα, εκτίθενται σπάνιες δουλειές της Jansson από όλη τη δημιουργική της πορεία, αποσπάσματα από ταινίες και TV series, ενώ όλα αυτά πλαισιώνονται από φωτογραφικό και άλλο υλικό, που φωτίζει το background της δημιουργού.

Η πλούσια αυτή έκθεση θα βρίσκεται στο Βέλγιο μέχρι και τον Αύγουστο, ενώ την επιμέλειά της έχει αναλάβει ο Paul Gravett.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=oiZ0eBFTH6k[/youtube]